Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2015
Imej
Assalamualaikum.

Sembang santai di pagi hari. Bagaimana kita boleh menulis/mengarang setiap hari di blog? Apakah isi yang patut dikarang?

Sebelum saya menyertai kumpulan ABDR ini, saya telah mempunyai blog. Idea saya banyak tapi caca merba lah. Tak fokus, tak tau bagaiman hendak memasarkan produk dan sebagainya. Ayat-ayat tak mencerminkan seorang yang menjual. Lepas tu entri macam rojak, tak berkualiti. Kemudian, saya belajar dari ABDR, rakan-rakan blog ABDR. Setiap penulisan kita biar santai dan berinformasi dan seboleh-bolehnya kongsi manfaat produk ke, tips ke, petua ke. Sebab perkongsian itu menyebarkan jalinan, walaupun tak nampak tapi kita menyebarkan kebaikan. In syaa Allah.



Dan saya sekarang nampak perbezaan gaya penulisan saya, lebih teratur, lebih fokus, dan setiap hari akan mencari isi-isi yang baik itu dikongsikan di alam maya ini. Saya suka menulis, tetapi sangat lah jarang. Untuk berjaya di alam blog dan menjana pendapatan melalui blog ini, saya nasihatkan, tulis dari ha…

Bawang Putih Turunkan Berat Badan

Imej
Assalamualaikum.
Satu artikel dari majalah Rapi telah menangkap perhatian saya, jadi saya kongsikan di dalam blog ini.



Menurut pakar pemakanan, bawang putih sangat baik untuk membantu proses penurunan berat badan. Banyak bukti menunjukkan bawang putih efektif untuk mencegah tekanan darah tinggi, mengawal diabetes, dan mengurangkan serangan jantung. - (diambil dari majalah Rapi)


(Teks dari Lenny)
Shaklee mempunyai satu produk Garlic Complex yang dirumus khas.

Keterangan produk (diambil dari website Shaklee)

Allisin adalah sebatian yang berasal daripada bawang putih dan berfungsi untuk banyak tindakan yang berfaedah. Allisin tidak terdapat di dalam bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila bawang putih tersebut dipotong halus atau dihancurkan. Bawang putih secara tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema dan membantu peredaran darah yang baik. *

Setiap tablet Garlic Complex Shaklee mengandungi 500mg bawang putih.

Produk Garlic Shaklee dijamin tiada perasa tiruan, pemanis,…

Cabut Gigi

Assalamualaikum. Urgh... sakit gusi dekat pipi. Semalam baru sahaja cabut gigi geraham bongsu. Ya Allah, pengalaman yang sangat menakutkan. Mana tak nya, dah bertahun-tahun tak cabut gigi, tiba- tiba semalam kena cabut gigi. Ya Allah, hanya Dia sahaja yang tahu perasaan takut saya. Jadi pesanan mak cik, jaga gigi tu elok-elok supaya tak gigi tak berlubang dan tak perlu cabut.Kenapa saya cabut gigi tu? Sebab gigi tu dah berlubang dan gigi tu pula susah nak capai oleh berus gigi orang dewasa. Biarlah saya cabut, untuk mengelakkan masalah di masa hadapan. Gigi lain semua ok, sihat walafiat. Gigi geraham bongsu je yang selalu rosak. Doakanlah agar saya cepat sembuh. Gusi masih rasa kesan jahitannya lagi. Nak nangis je I. Ingatkan nak cuti daripada update blog kesayangan ini, tapi hati teringat-ingat blog comel ni. In syaa Allah saya akan update lebih banyak info tentang Shaklee dan ABDR. Tinggalkanlah jejak anda di blog ini, supaya saya boleh lawat blog anda ya. Wasalam.

Kelas Akaun - Jadual Mac 2015

Imej
Assalamualaikum. 
Tak lama lagi akan masuk bulan Mac 2015, apakah perancangan anda? Ingin menambahkan ilmu pengetahuan berkaitan perakaunan supaya dapat menjaga perniagaan anda dan memastikannya lebih mantap dan berkembang. Sertailah Kelas Akaun yang dijadualkan di bulan Mac. Sila teliti maklumat di bawah:

Kelas Akaun Sepanjang Bulan Mac
1. Kelas Asas Akaun secara ONLINE  : 
                             Tarikh:    13 Mac 2015  (Jumaat) & 27 Mac 2015  (Jumaat)                              Masa:      9.30pg - 12.30tgh                              Yuran:     RM 150.00 
Modul 1: Basic book keeping.
              -Bagaimana merekod buku simpan kira?

Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
               -Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
               - Invois, cash, bil, resit, purchase order
Yuran RM150 - Modul 1 & 2

Bonus :
1. Ebook : 101 Idea Home Based-bisnes
2. Beriklan di Soho Directory (1 tahun)




2. Bengkel Asas Akaun
                              Tarikh:      2…

Impian di pagi hari

Assalamualaikum. Pagi yang indah. Syukur Alhamdulillah. Datang perasaan ingin memperbaiki hidup saya. Saya ingin lebih efisien, lebih produktif, lebih ceria, lebih positif dan lebih aktif setiap hari. Tak nak laa sifat-sifat negatif menghinggapi diri ini. Tolong amin kan doa saya. Semalam, datang satu perasaan yang kuat untuk mengarang cerita. Tapi, jari-jari ini tak menaip pun semalam. You know, sometimes you just feel like something just pulling you down. And I wish I can fight it. Saya akan mengarang beberapa cerita pendek untuk disiarkan di blog comel tersayang ini, in syaa Allah. Saya suka cerita seram, hantu, thriller, dan action. Jadi saya belum tahu apa cerita akan saya karang. Tapi kemungkinan besar cerita hantu atau seram. Saya minat sangat dengan cerita hantu. In syaa Allah akan saya usahakan ya. Wasalam.

Manfaat Alfalfa Complex Shaklee

Imej
Salam. Alhamdulillah.
Kebaikan dan Manfaat Alfalfa Complex Shaklee: Alfalfa sangat kaya dengan pelbagai nutrisi - Alfalfa telah digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang palingkaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat di dalam buah-buahan mahupun sayuran. Ia kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.
# 1. Mencuci hati, darah dan usus - ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon darah dan mencantikkan kulit dan otot.*
# 2. Melawan alahan - Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete's foot)*
# 3. Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut -Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kem…

Masalah Garis-garis Halus di Wajah?

Imej
Mengembalikan Keremajaan Kulit AndaAssalamualaikum. Risau setiap hari anda melihat kemunculan garis-garis halus di wajah anda. Tambahan pula anda tidak ada masa untuk mengunjungi SPA untuk facial. Hurm... Apakata guna cari mudah dengan mengambil Collagen Powder Shaklee. Mudah diamalkan,  senang dibawa.  Produk Shaklee terbukti Sentiasa Berkesan, Sentiasa Selamat, Dan sentiasa Semulajadi. Apa lagi? Hubungi saya untuk pembelian produk yang VAVAVOGUE ini.... :) ooo seperkara lagi stok terhad.. cepat2 sebelum kehabisan.
Kebaikan Mengambil Collagen Powder Shaklee:- Anti-penuaan - mengurangkan liang pori-pori, kedutan dan garis-garis halus
- Menghidratkan - melembapkan kulit bagi mengurangkan rasa kering dan kulit menggelupas
- Mengembalikan keanjalan kulit - meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan
-Melicinkan -meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit
- Menyubur - menggalakkan kuku yang kuat, rambut yang tebal dan sihat
-Mencerahkan - mengurangkan pigmentasi, jeragat dan m…

Kanak-kanak Perlukan Supplemen?

Imej
Assalamualaikum. Kanak-kanak perlukan supplemen. Ye ke? Macam tak percaya je. Sebenarnya, kanak-kanak juga perlukan makanan tambahan (supplemen).  Zaman dahulu kala, iaitu zaman belum ada teknologi canggih-manggih ni, ya. Kita tidak perlukan supplemen. Zaman itu, pencemaran kurang, medan elektomagnetik (EMF) tak berleluasa, makanan khasiatnya dalam kuantiti yang sepatutnya dan semulajadi, dan kurangnya makanan ubahsuai genetik. Dan perhatikan zaman sekarang, pelbagai pencemaran, pelbagai jenis makanan yang diubahsuai genetiknya, peralatan elektronik berleluasa dan lain-lain. Perhatikan sekeliling kita sekarang, dikerumuni atau dikepung oleh radikal bebas. Radikal bebas ini jahat. Ia boleh menyebabkan pelbagai perubahan dalam tubuh badan kita, dan dia jugalah yang menyebabkan penuaan sebelum usia. Sebab itulah, kita perlu amalkan supplemen, termasuk golongan kanak-kanak. Zaman saya kecil dulu, mama saya juga bekalkan saya dengan 'supplemen'. Supplemem mama saya, sup ayam, sup b…

Fokus Frust Facebook

Bismillah.

Alhamdulillah. Argh!!! Frust!!! Kenapa Frust? Sebab apabila saya buka sahaja laptop, fokus terus lari. Sepatutnya membuat pemasaran, saya jadi melilau ke facebook ke entah mana-mana. Tambah lagi, kalau anak nak macam-macam benda semasa nak fokus tu. Ya Rabbi... Sabar itu susah dalam kamus kehidupan saya.

OK. Apa resolusi saya untuk masalah ini? Apa resolusi anda untuk masalah seperti saya?
OK, saya ceritakan idea resolusi saya dalam masalah ini ialah 5-10 minit sahaja melayari Facebook untuk pemasaran.
Masalah saya ialah saya tidak boleh fokus, jadi saya cuma boleh luangkan masa 5 sehingga 10  minit sahaja untuk tujuan pemasaran. Lebih daripada itu, saya dah mengarut dah.

Maka, mulai saat ini, saya akan fokus pada pemasaran melalui BufferApp dan group FB untuk pemasaran dalam tempoh 10 minit. Dan cukup masa kena matikan laptop. Kalau tidak, membazir masa sepanjang hari di depan laptop. Jadi, I'll keep you updated ok bagi resolusi saya ini.

Wasalam.

Kebaikan Vitamin E Shaklee

Imej
Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Mari kongsikan kebaikan Vitamin E untuk hari ini:

(1) Mengekalkan keremajaan anda dengan mengurangkan penuaan sel yang
     disebabkan oleh pengoksidaan.
(2) Menghalang pengoksidaan yang disebabkan oleh ‘kolesterol jahat’.
(3) Gabungannya dengan Vitamin A akan melindungi paru-paru daripada
      pencemaran udara.
(4) Bantu menghalang pembentukan pelbagai jenis kanser.
(5) Menambah kekuatan sel T dalam melawan penyakit.
(6) Bantu menghalang pertumbuhan kanser payudara.
(7) Menghalang serta mencairkan pembentukan darah beku.
(8) Mengawal kelesuan.
(9) Mengurangkan risiko katarak.
(10) Mencegah pembentukan parut hodoh (tebal) dari luaran tubuh
       (apabila disapu terus pada kulit – ia juga boleh diserap masuk melalui
       kulit), dan juga dari dalam badan.
(11) Mempercepatkan penyembuhan luka yang disebabkan oleh terkena
        benda panas/ terbakar
.
(12) Bantu menurunkan tekanan darah.
(13) Mengurangkan kekejangan kaki.
(14) Merendahkan ri…

Penyakit Jantung, Apa boleh kita buat?

Imej
Assalamualaikum.
Alhamdulillah.

Sakit jantung dan juga penyakit berkaitan jantung adalah penyakit yang semakin common di kalangan rakyat Malaysia. Peningkatan penyakit berkaitan jantung ini banyak berkait rapat dengan amalan dan gaya hidup kita. Pemakanan yang kurang sihat dan aktiviti fizikal yang hampir kepada zero menyebabkan meningkatnya risiko seseorang mendapat penyakit jantung dan yang berkait dengannya.

Untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, kita seharusnya (wajib) mengamalkan gaya hidup sihat, iaitu mengawal pemakanan kita, jaga kuantiti pengambilan makanan, minum air kosong yang banyak, bersenam, dan jaga emosi. Tambahan untuk mengekalkan kesihatan jantung ialah : pengambilan supplemen.. Dan saya amat menyarankan OmegaGuard Shaklee sebagai amalan harian.

Satu penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Selain iu kajian juga menunnjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 dapat …

Ingin Berhenti Kerja?

Imej
Berminat hendak bekerja dari rumah? Mari kita baca artikel yang boleh membantu kita membuat persiapan untuk menjadi ibu bekerja dari rumah.

Persediaan sebelum berhenti kerja

Teks: Masayu Ahmad

www.masayuahmad.com

www.akademibekerjadirumah.com


Puan Lina (bukan nama sebenar)

Saya berasal dari Terengganu, menetap di Selangor. Kerana sukar mendapat pengasuh anak-anak, mereka dijaga keluarga di Terengganu.
Jadi saya berulang-alik setiap minggu. Saya adalah penjawat awam. Sejak hamil anak ke tiga saya mencari peluang yang sesuai untuk saya bermula dari rumah.
Tetapi komitmen kewangan kami suami isteri sangat tinggi.

Bagaimana saya boleh berhenti kerja dan mendapat pendapatan sama seperti sekarang?



Jawapan

Email di atas adalah contoh-contoh email yang kerapkali singgah di inbox facebook saya ataupun singgah di email.

Persediaan berhenti kerja dan solusi.

1. Kenalpasti dahulu jenis bisnes atau pekerjaan.
Sebelum kita memutuskan untuk berhenti kerja dan memulakan secara sepenuh masa. Kenalpasti dahulu ap…

Cantik untuk siapa? Siapa yang cantik?

Imej
Teks : Lenny Boniface

Bismillah.

Alhamdulillahirobbilalamin.
Assalamualaikum.

Bersyukur. Rasa menghargai dan berterima kasih atas setiap kurniaan dan pemberian Allah s.w.t.. Itu yang patut setiap manusia rasakan setiap hari. Tetapi manusia ini senang lupa akan nikmat dan rahmat yang Allah berikan (termasuk diri ini). Kenapa saya bercerita tentang perkara ini? Tadi nonton TV. Tengok wajah-wajah manusia yang diubahsuai untuk cantik. Cantik pada pandangan orang itu sendiri. Tapi sebenarnya tak cantik jika kita orang ramai amati betul-betul.


Tahu tak wajah macam mana yang paling cantik? Wajah yang sentiasa bersyukur, sentiasa senyum dan sentiasa semulajadi. Itu cantik. Kadang-kadang kita fikir yang hidung mancung itu cantik, pipi tinggi itu cantik, bibir tebal itu cantik. Tapi sebenarnya cantik itu sabjektif. Cantik itu hanya pada orang yang melihatnya. Bukan itu pemikiran individu. Sebab ada orang suka wajah tembam. Ada pula suka wajah hitam manis. Ada pula suka yang hidung kemek.

Saya t…

Happy Chinese New Year

Imej
Assalamualaikum. Malam ni malam CNY.  Emosi saya sedikit sedih, kerana tahun ini tak dapat celebrate dengan ibu saya, kerana ibu saya telah tiada. Ya Allah... betapa rindunya dengan mama saya. Kematian itu wajib bagi setiap yang hidup. Cuma bagaimana kita terima hakikat itu. Ibu bapa saya bukan Islam, dan walau apapun mereka adalah akar saya, tunjang saya, harapan saya. Sekarang dah tiada. Sedih kan.
Ya... tak dinafikan akan ada rasa sedih dalam hidup ini. Tapi jangan kita biarkan kesedihan itu tenggelamkan kehidupan kita. Kita harus tabah dan terus berharap kita buat terbaik untuk diri kita sendiri dan keluarga dalam urusam dunia dan akhirat. Saya tak alim, saya tak berdisiplin. Tapi jangan putus asa. Saya yakin, saya akan capai impian saya. Mungkin 5 tahun akan datang, mungkin lebih lama lagi. Tapi jangan putus asa. Allah tak suka orang yang putus asa dari rahmatnya.
Dengan ini, saya ingin ucapkan XING NIAN KUAI LE kepada kawan-kawan cina, saudara-saudara saya. Semoga panjang umur …

Tips Nak Mula Berniaga

Imej
Assalamualaikum. Hari yang ceria untuk berkongsi cerita. Semalam saya layan video pendek DAO di FB. Dan saya dapat beberapa point penting bagi orang2 yang baru nak belajar berniaga. Mari kita hayati poin2 ini:
1. Mulakan dengan belajar berniaga - mulakan dengan modal yang kecil atau lagi bagus zero modal. Belajar selok-belok perniagaan dahulu


2. Gunakan apa yang ada - bakat, kemahiran, minat, barang2 yang memang dah tersedia untuk mulakan langkah pertama.


3.  Check balik niat berniaga itu sendiri - perniagaan yang membantu masalah manusia ini adalah perniagaan terbaik. Contoh kedai keranda, sebab tak ramai orang boleh buat keranda, tetapi orang mati hari2. Contoh lagi : Makanan sebab orang makan setiap hari. Kalo lah ada perniagaan tandas, pun tak hairan suatu hari nanti.

Salah satu contoh lagi perniagaan yang ada permintaan ubat-ubatan dan makanan tambahan. Sebab kesihatan itu 'dicari' apabila badan sakit. Betul tak?

Saya... di sini... saya cadangkan cubalah Shaklee, makan se…

Alamak! Lari Jadual

Imej
Teks : Lenny Boniface
Assalamualaikum. Bersiaran di tempat tidur bertemankan anak yang tidur di atas perutku. Hurm... entah kebelakangan tukar taste pula Iman ni. Kebiasaan tidur atas lengan, seminggu ni tidur atas perut pula.
Musim saya, musim menunggu datangnya haid. Oops. Perlu cerita ke? Sebenarnya ramai di kalangan wanita yang mengalami haid tidak teratir ataupun haid 'lari jadual' biasa. Saya pun sama juga. Banyak faktor yang menyebabkannya. Salah satu stress, gangguan emosi, mengambil ubat hormon, pemakanan, dan lain-lain. Saya pun rasa saya agak stress sedikit sebab bertukar tempat kerja, serta memikirkan banyak perkara. Walaubagaimanapun, setiap masalah ada penyelesaiannya.

WARNING!!  Pastikan betul-betul dahulu diri anda tidak mengandung baru boleh ikut tips di bawah ya.


Untuk kes-kes haid lari jadual ni, kita boleh mengamalkan beberapa supplemen Shaklee. Saya kalau rasa macam haid saya ini lambat nak datang, saya terus ambil GLA Complex Shaklee. Tapi tak ada laa te…

Impian ku dan impian mu

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.Di tengahari yang sunyi di pejabat ini, saya tengah membayangkan saya berada di rumah bermain dengan anak comel saya sambil menjana pendapatan secara aktif dan pasif secara online. Bagus kan?Impian mahupun bayangan bukan satu yang mustahil mahupun membazir masa. Impian kita adalah satu bayangan masa depan yang ingin kita capai. Jangan berhenti mengimpikan sesuatu. Kalau belum ada, mulakan mencipta impian anda sekarang. Impian tak perlu kos ya. Dia perlukan kasih sayang, dia perlukan keberanian, dia perlukan keinginan. Impian perlukan anda berfikir apa yang anda inginkan sangat. Usah takut. Semuanya bermula dengan impian, selepas akan bermulanya usaha mencapai impian tersebut. Apakah kita terus takut dibayangi tekanan hidup? Sehinggakan kita tidak mahu membayangkan kehidupan bahagia yang mewah, berkat dan bermakna. Sehingga detik ini, saya tak pernah berputus asa untuk menjadi kaya. Saya mahu jadi kaya dan berjaya. Mungkin sekarang belum waktu saya, tetap…

Kelebihan dan kebaikan B Complex

Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Ini adalah entri saya upload di blog vita-tips dulu. Dan saya rasa sesetengah entri yang saya suka dan sayang akan saya transfer ke blog saya ini. Semoga perkongsian saya bermanfaat. 

Vitamin B. Sangat banyak kebaikan dan manfaat vitamin B ini. Jom kita baca perkongsian ini yang saya translatekan dari web ini : http://dailyburn.com/life/.


Sumber asal dan ditulis oleh : (Health  by Nicole McDermott on 2/25/2014)

Dirujuk sebagai vitamin B Complex, lapan jenis vitamin B -  B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 - memainkan peranan yang sangat penting dalam mengekalkan tubuh badan kita berjalan seperti "mesin yang diminyakkan dengan sempurna". Nutrien-nutrien penting membantu menukarkan makanan kepada bahan bakar, dan menyebabkan kita kekal bertenaga sepanjang hari.

Kebanyakan vitamin ini berfungsi seiring, dan masing-masing mempunyai kelebihan yang tersendiri - dari membantu mengekalkan kesihatan kulit dan rambut sehingga kepada mengelakkan ma…

Travel - Memenatkan

Imej
Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Balik dari travel memang memenatkan badan. Bukan itu sahaja, apabila dari dari travel ini, banyak benda perlu dibuat misalnya basuh baju, kemas rumah, memasak, membeli barang dapur (kalau dah habis). Dan kebiasaannya badan akan terasa lesu dan penat bila berjalan (walaupun kita menaiki kenderaan).



Saya memang penat hari ini. Semalam baru balik dari Chemor. Tetapi banyak urusan rumahtangga yang perlu disiapkan. Salah satu zikir asmaul husna yang boleh kita amalkan apabila badan penat, mental penat, atau lemah semangat, kita zikirkan Ya Qawiy (Maha Kuat) banyak-banyak. In syaa Allah kembali bersemangat.

Selain itu, apabila terasa badan sangat lesu atau penat saya amalkan 3 supplemen Shaklee iaitu Vivix, B complex dan Ostematrix.

Vivix ini saya cuma ambil sekali sehari sahaja. Sebab Vivix ini agak kuat kesannya. Jadi, saya cuma ambil 2 kali jika badan saya terasa sangat lesu dan lemah. Pagi dan malam.

B complex adalah amalan harian saya. Ia memb…

Balik ke bandar sudah

Bismillah.Alhamdulillahirobbil'alamin.
Assalamualaikum.Saya baru balik dari kampung belah keluarga mak mertua saya. Kampungnya di Chemor, Perak. Sebenarnya, malam ni nak update kisah-kisah dan tips terbaru. Tetapi, laptop saya pulak rosak malam ni. Hurm... dah rezekinya macam tu. Saya pun ambil kesempatan untuk mengemaskini blog dari tab saya. Alhamdulillah masih ada tab. Namun, saya tak akan update cerita-cerita saya yang bergambar. Kerna susah nak adjust guna tab. Jadi setakat ini sahaja entri kali. Esok nak hantar laptop ke pomen laptop. Harap-harap tak ada yang serius.

Kreatif dalam bersedekah

Bismillah.
Alhamdulillah.

Saya mendapat satu info yang agak menarik dari FB untuk dikongsikan dengan rakan-rakan pembaca sekalian. Silakan share jika berminat.


(sumber : Facebook Tiara Ramli)

Kreatif dlm bersedekah -

1. Inisiatif - sedekah:
Letakkanlah sedikit makanan kucing dan sema mngkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..
....................................
2.Inisiatif - sedekah:
Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.

Kisah Gigi dan kalsium

Imej
Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Kenapa eh kekadang gigi tumbuh tak sekata dan tunggang langgang? Sebenarnya gigi saya sendiri pun tak lurus-mulus. Senget-senget juga. Tapi, saya pernah dengar cerita daripada sepupu rapat saya, tentang bagaimana dia melakukan sesuatu yang menyebabkan gigi anak-anaknya tumbuh cantik dan kuat.


Pertama sekali, sepupu saya ini tak bagi anak-anaknya makan sweets dan candy, sebab sayangkan kesihatan gigi anak-anak.

Secondly, dia cerita yang dia mendapat tips dari satu nurse yang merawat anak-anaknya. Nurse ni kerja di klinik gigi. Nurse ni cadangkan kepada sepupu saya untuk memberikan anak-anaknya kalsium supaya gigi lebih kuat dan tahan. (Masa tu mungkin 8-10 tahun lepas)  Dan nurse itu cadangkan spesific kalsium kat farmasi. Dan sekarang dah tak ada dah kalsium jenis tu, dia jenis cecair. Dan bila dengar cerita ini kan, saya fikir-fikirkan, patut laa gigi saya senget, sebab kurang ambil kalsium masa kecik dulu. Masa saya kanak-kanak dulu, saya t…

Setting dan mandrem untuk kejayaan

BismillahAlhamdulillah.
Assalamualaikum.Setting diri - harus me-mandrem diri sendiri untuk terus yakin untuk update blog yang comel ini... Dan sebenarnya, keyakinan itu penting dalam hidup. Jika kita tidak ada keyakinan kepada diri ataupun Allah s.w.t. , kita akan hidup dalam ketakutan, dalam ketidak keruan,  tak tahu hendak ke arah mana. Sebab itu, tanamkan keyakinan dalam diri untuk yakin kepada Allah dan yakin kepada diri sendiri.Alhmadulillah, masih ada ruang dan peluang untuk memperbaiki diri. Saya yakin anda pun ada yang rasa apa saya rasa. So, hari ini (bermulanya mandrem) untuk meyakinkan diri sendiri saya boleh berjaya. Dan janhan takut cabaran dan dugaan, dan hadapi cabaran paling getir sekali iaitu nafsu diri sendiri - rasa malas, rasa penat, rasa tak berdaya... semua itu harus diatasi dengan istiqomah dan sabar. In syaa Allah.

Advanced Joint Health Tablet - Promo - Buy 3 Free 1

Imej

Mood Booster

Imej
Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Pernah anda rasa :  " Tak kenanya hari ini"  " Takde moodnye"  "Lesunya". Itu yang saya rasa kadang-kadang. Bukan setiap hari. Kadang-kadang sebab penat hari sebelum tu, atau masalah kerja, stress atau mungkin disebabkan kedatangan haid. Saya memang akan dilanda aura negatif ini sekali-sekala. Apa yang saya boleh buat? Sebelum saya men-join Shaklee ni banyak benda saya tak tahu. Sekarang saya dah tahu yang Vitamin B Complex boleh membantu membekalkan tenaga, mengurangkan stress, mengurangkan mood tak elok. Jadi, setiap hari saya mulakan dengan mengambil B Complex Shaklee. Alhamdulillah. Kurang sikit perasaan tak best yang menyelubungi diri. Of course, sertakan dengan doa kepada Allah.

Cubalah amalkan B Complex Shaklee sebagai permulaan hari anda.
B Complex Shaklee - RM 53.75 




Berminat mendapatkan vitaminShaklee? Hubungi saya
Lenny Boniface di 016-8749195 (SMS/WhatsApp) lenny.boniface@gmail.com https://www.facebook.com/l…

Ostematrix - Beli 6 PERCUMA 1

Imej
Bismillah.
Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Osteperosis atau dikenali sebagai 'tulang poros' adalah kesan akibat badan kekurangan kalsium dan sedihnya, kebanyakan wanita di Malaysia mengalami osteoperosis.
Sebenarnya kita boleh mencegah berlakunya osteoperosis dengan mengamalkan pengambilan kalsium yanh cukup setiap hari. Dan di Shaklee produk kalsium Shaklee dikenali sebagai Ostematrix. Ostematrix Shaklee memberikan lebih daripada hanya sekadar kalsium.

Kandungan Ostematrix Shaklee :
1. 1000mg Kalsium - sumber semulajadi yang mudah diserap
2. 400 mg magnesium - membantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya.
3. 400IU vitamin D - membantu dalam metabolisme
4. Maganese, Copper, Zinc - mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang.

Manfaat mengamalkan Ostematrix Shaklee setiap hari:
1. Menguatkan dan menyokong sistem tulang
2. Membantu mengurangkan kekejangan dan rasa kebas
3. Mengurangkan kesan stress
4. Membantu sistem tubuh manusia berfungsi deng…

Promo Vita-Lea di bulan Febuari 2015

Imej
Bismillah.
Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Apakah anda adalah :
1. Orang yang mementingkan kesihatan & kecergasan tubuh untuk jangka masa panjang?
2. Orang yang gaya pemakanannya kurang seimbanh dan kurang menyihatkan?
3. Orang yang senang jatuh sakit? Batuk? Selsema?
4. Remaja yang sedang membesar?
5. Wanita hamil, baru bersalin dan dalam berpantang? Ataupun wanita menopos?


Vita-Lea boleh membantu kesihatan anda dan me-mantain-kan kesihatan anda selagi diamalkan pengambilan seharian.


Manfaat Vita-Lea Shaklee:
1. Penambahan tenaga segera
2. Pelengkap nutrisi
3. Membantu keupayaan sistem produktif
4. Membekalkan elemen-elemen penting pada sel-sel tubuh
5. Melindungi organ badan


★★ Promosi bulan Febuari - beli 6 botol VITA-LEA dapat 1 botol PERCUMA .... & BELI 2 botol VITA-LEA dan dapatkan diskaun 5% ...

Berminat mendapatkan vitaminShaklee? Hubungi saya
Lenny Boniface di 016-8749195 (SMS/WhatsApp) lenny.boniface@gmail.com https://www.facebook.com/lenny.Boniface *Boleh isiBorang Pertanyaan…

Jatuh dan jatuh

Imej
Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Is it really that hard to be successful? Dan realitinya - YA.. sangat susah... UNLESS kita WANT IT SO BADLY.... masa itu, susah ke, senang ke, kita akan redah sahaja. Betul ke betul?

Ini mengingatkan saya kepada 2 perkara yang pernah berlaku dalam hidup saya. Pertama : Masa saya gagal matapelajaran kimia masa kolej. Waduh-waduh, sedih nian di hati. Memang padan muka saya pun, sebab saya ingat saya pandai kan, tak belajar dan tak fokus masa lecturer ajar. Memang lebih dari 200% confirm gagal la. Masa itu, saya sedih sangat sampai naik bengang, saya nekad nak lulus kimia juga. Siap ajak kawan-kawan belajar sama, siap tunjuk ajar lagi. Wah wah... and hasilnya... LULUS. Alhamdulillah. Hasil belajar sunggu-sungguh dan memahami dan mendalami ilmu kimia, dan itu  melibatkan masa dan usaha.

Perkara kedua : Belajar Roller Skating. Di kolej juga masa tu. Masa tu saya tengok beberapa senior saya main roller skating, saya tak pernah ada roller skate, dan…

Buku dan fokus

Bismillah.Assalamualaikum.Idea mencanak-canak sehingga penuh otak saya. Kenapa eh? Sekarang saya nekad untuk berjaya. Jadi untuk berjaya perlukan usaha dan strategi selain bergantung dan bermohon kepada Allah. Semua kena seiring. Sebenarnya, saya memang ada membuat catatan harian, tetapi tidak konsisten. Sehinggakan banuak betul buku catatan sehingga saya serabut tengok. Silap strategi tu. Saya kena SATU buku catatan sahaja dan fokus situ sahaja. Ini... sekejap buku sana, sekejap buku sini. Hurm... strategi balik... fokus kepada 1 buku catatan dan buku catatan itu fokus saya. :) ... ok akan bermula episod baru dalam mencatat langkah-langkah kejayaan saya. Amin.

KELAS ASAS BLOG MULA BISNES.

Imej
Ingin mengembangkan perniagaan anda secara online? Atau baru teringin berjinak-jinak dengan perniagaan online? Marilah sertai  KELAS ASAS BLOG MULA BISNES.

Masalah yang biasa dihadapi :

1. Sudah ada produk, tetapi tidak tahu cara untuk mula pasarkan, dan tidak tahu cara untuk berkongsi

2. Mula dengan shopping cart tetapi tidak ada sasaran pelanggan

Penyelesaiannya :

-Bina blog berkaitan manfaat produk untuk menerangkan manfaat untuk masalah pelanggan.

contoh: produk susu ibu, menerangkan tentang ilmu-ilmu penyusuan.

contoh: produk pendidikan awal kanak-kanak, menerangkan manfaat produk membantu ibu mengajar anak-anak di rumah.

Bina blog untuk mula bina penjenamaan diri, mula kumpul khayak pembaca dan bakal pelanggan berdasarkan produk yang kita tawarkan.

Belajar lebih lanjut cara ini, dalam kelas online blog mula bisnes ABDR

Pendaftaran bulan Februari sudah dibuka ya tuan/puan.

Boleh mula daftar melalui barisan pengurus online ABDR



Inginkan menyertai kami di ABDR yang semakin berkembang…

Pelan Lengkap Blog Kedai Online WordPress

Imej
Pelan Lengkap Blog Kedai Online,Tak Perlu Coding,Tak Perlu Hosting,Tak Perlu Mahir Cpanel,Tiada Photoshop,Tak Perlu Extra Money,Start Selling Online Instantly ,Simple PDF Tutorial - No Video Wacthing Yuran Tahunan Serendah RM97



Akademi Bekerja di Rumah

Bergabung dengan kami jemaah ABDR yang menghampiri angka 1000 tidak lama lagi. 3 kategori kelas popular tahun 2014
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas bisnes online
3. Kelas akaun

Ini soalan yang biasa ditanya.
1. Adakah ABDR MLM?
-Kami bukan MLM
-Kami adalah kumpulan sokongan untuk surirumah yang mahu belajar asas bisnes online.
-Latihan ini dilakukan secara online, walau di mana sahaja kalian berada.
-Latihan ini juga boleh dilakukan secara one to one

2. Bagaimana mahu daftar/
-Boleh lihat keterangan di sini dahulu http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/
-Pilih kategori kelas, kemudian pilih yuran.


3. Adakah boleh belajar secara berdepan (one to one)
-Iya, memang boleh. Sebelum daftar kenalpasti lokasi dan maklumkan kepada kami lokasi kalian. Kita sudah pun membuat kelas offline sepanjang 2014.

4. Apakah modul yang sesuai untuk saya belajar?
-Selepas kita analisa baru kita tahu modul apa yang sesuai kerana setiap orang tidak sama masalah.
-Ada yang tidak ada asas penulisan dan mahu be…

Kelas Blog Bisnes & Penulisan

Pakej menarik 2015, khas untuk semua yang baru nak mula berbisnes dan belajar menulis di blog secara konsisten. Belajar bagaimana nak jadikan blog sebagai medium perkongsian untuk pembaca dan bakal pembeli.

Kelas blog mula bisnes + kelas asas blog penulisan (2 kelas serentak)

* Yuran RM 300 (daftar kelas blog mula bisnes dan penulisan)

* Bonus 5 ebook (ebook belajar asas blog - ebook rujukan utama membina blog, ebook super wahm supermom perkongsian kisah sebenar wahm yang mula bekerja dari rumah, ebook panduan mula bisnes butik - panduan untuk membuka butik, ebook 101 idea home based bisnes cari idea untuk memulakan bisnes secara online dan panduan sebelum memulakan dan ebook rahsia khidmat pelanggan - bagaimana kita berurusan dengan pelanggan)

* Bonus beriklan di soho directory 2 tahun (http://sohodirectory.blogspot.com) - pautan tapak iklan usahawan online dan offline, yang dipromosikan oleh lebih 900 pautan blogger ABDR

* Lebih menarik, bagi yang tiada produk boleh terus daftar se…

Jana Pendapatan dengan Blog

Imej
Rahsia Blogger Biasa-Biasa Menjana Lebih 100 Komisen Dengan Klikjer

Rahsia seorang blogger menjana komisen affiliate dari blog dengan menggunakan satu teknik rahsia yang tidak ramai blogger tahu.Klikjer merupakan salah satu lubuk rahsia untuk para affiliate untuk menjana pendapatan. Bagaimanakah beliau buat komisen dengan hanya SATU BLOG SAHAJA?

Untuk mendapatkan rahsia nya sila klik imej di bawah



Setting semula

(Teks : Lenny Boniface)

Assalamualaikum.

Sudah lama tidak bersiaran ya. Manusia ni ada macam-macam ragam, dan ragam saya - saya jenis senang lupa dan daya saing kurang. Kenal diri sendiri? Saya sendiri pun kurang kenal diri sendiri, tetapi apabila diri dah setting untuk menuju ke sebuah kejayaan, maka mata akan pandang ke dalam dalam mencari kelemahan diri dan kelebihan diri. Sebenarnya bukan saya tidak boleh berjaya. BOLEH sebenarnya, tetapi mana letaknya fokus saya? Sebagai seorang wanita, saya sering diselubungi rasa bersalah dan rasa tanggungjawab terhadap keluarga. Semua itu tidak salah, yang salah saya membiarkan keadaan menguasai saya, dan bukan saya menguasai keadaan. Itu sungguh menyedihkan (pathetic- orang luar kata).

Sebenarnya saya boleh lakukan banyak perkara, tetapi saya tidak lakukan. Kenapa? Kerana saya biarkan perasaan negatif kuasai diri saya, saya membiarkan keadaan menentukan arah tuju saya. Dan paling salah sekali, mengatakan itu 'takdir' saya sedang saya …