Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2014

Pengalaman Perniagaan Saya

Imej
(Teks : Lenny Boniface)

Bismillah.

Assalamualaikum.
Alhamdulillah.

Perniagaan oh perniagaan... alangkah bagusnya jika saya dibukakan minda dan hati dengan perniagaan sejak dari muda lagi? Sebagai permulaan, saya nak cerita bagaimana saya terdetik di  hati untuk menceburi perniagaan, sedangkan saya tidak kenal perniagaan.

Semuanya bermula, apabila saya sudah mula bekerja di jabatan kerajaan. Sebenarnya mendapat kerja di jabatan kerajaan ini, bagai suatu tuah. Orang kampung selalu berkata, bertuahnya dapat kerja kerajaan. Pada permulaannya saya juga beranggapan begitu. Sehinggalah suatu hari, mendiang mak saya jatuh sakit. Pada masa itu, saya bekerja di Kuching, Sarawak. Manakala mak saya pula berada di Mukah, Sarawak.  Jarak perjalanannya agak jauh walaupun saya berada di negeri yang sama, al-maklumlah, Sarawak tu besar negerinya. Balik memang boleh balik, tetapi apabila kita bekerja dengan suatu organisasi, kita terikat dengan peraturan dan undang-undang, serta tertakluk pada arahan k…

Penat

Bismillah.

Assalamualaikum.
Alhamdulillah.

Bersiaran di tengah malam. (Senyum sendiri). Hari ni balik lewat dari pejabat, kena standby. Alhamdulillah semua ok. Cuma otak tengah sarat dengan perancangan-perancangan.

Hidup ini sangat penat. Penat pun semua kena buat. Di antara kita, ada yang sangat berjaya. Dan saya ingin ketahui rahsia kejayaan mereka, bagaimana mereka mengatasi rasa penat mereka seharian. Bukan setakat fizikal penat malahan mental sekali. Ya Allah, pertemukanlah saya dengan mereka yang hebat ini.

Mempunyai tips yang ingin dikongsikan? Emel saya ye.

Selamat malam.

Segmen Perniagaan di Sekeliling Saya : Kumpulan Gamelan Slendro

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Salam dan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.

Alhamdulillah, dipermudahkan saya untuk bersiaran pada malam ini dalam Segmen Perniagaan di Sekeliling Saya. Best tak tajuk Segmen Perniagaan di Sekeliling Saya? Macam best je kan.

OK. Untuk kali pertama ini, saya ingin memperkenalkan satu perniagaan servis muzik tradisional yang saya rasa, saya jarang jumpa kat mana-mana online shop. Memang jarang. Sebab tu, bila saya terjumpa post mereka di dalam satu group iklan Facebook, saya terus tertarik untuk promote perniagaan mereka. Mereka menggelarkan kumpulan mereka sebagai Kumpulan Gamelan Slendro.

Untuk permulaan kita kenali latar belakang Kumpulan Gamelan Slendron ini.

Pengenalan :


" Adat Dijunjung,Budaya Disanjung"

Kumpulan Gamelan Slendro pada awalnya telah ditubuhkan dan dirasmikan pada Februari 1998 di atas usaha Pusat Kebudayaan Universiti Kebangsaan Malaysia di bawah pimpinan, En Yusuf Budin, dalam memartabatkan kesenian Gamelan di mata masyara…

Wordless Tuesday

Imej

Aku paling suka....

Imej
Assalamualaikum
BismillahirohmanirrohimAlhamdulillah.Sabtu yang tenang, dan tengah berehat dengan anak kesayangan. Alhamdulillah. Sepetang tadi berfikir...Oh bagaimana diri ini amat meminati movie. Favorite movie adalah genre seram, thriller, action, family, romantic comedy (kadang2 laa). Paling suka ialah action movies. Terdetik di hati ingin menghasilkan novel karya sendiri berunsurkan action. Moga-moga Allah perkenankan dan makbulkan doaku.

EBOOK BELAJAR ASAS BLOG
Bab 1: Analisa & Penentuan BlogBab 2: Langkah Demi LangkahBab 3: Blog BisnesBab 4: Rancang PenulisanBab 5: Jenis Entri PenulisanBab 6: Penulisan BerpengaruhBab 7: Tips PenulisanBab 8: Motivasi MenulisBab 9: Asas SuntinganBonus 1: Teknik Blog Siapkan Ebook

Petikan Bab 9: Motivasi Menulis

44-catatan harian
- Latihan paling asas bagi yang baru mula menulis. Pastikan mula dengan catatan harian dalam buku nota. Kemudian pindahkan apa yang ditulis ke dalam blog
-Latihan menulis paling mudah ialah menulis apa aktiviti pada h…

Sustained Released Vita-C Shaklee

Imej
HANGAT!HANGAT! TERHANGAT DI PASARAN! Beli sebotol, tahan sehingga 6 bulan kawan. 180 biji, hanya makan sebiji sehari.... siapa yang perlukannya? Orang yang sering flu atau senang dijangkiti flu atau demam, orang yang inginkan kulit cantik, orang ingin maintain kesihatan..... ayuh usah ragu2 ... hubungi saya untuk pembelian... ayuh

Kata-kata Motivasi untuk Kita

Imej

Entri Bakal Terbit

Assalamulaikum.Alhamdulillah.Bersiaran dari tempat pembaringan. Hehehehe. Tengah-tengah tidurkan anak datang pulak idea-idea yang perlu dilancarkan. Idea tentang entri yang saya nak buat di masa hadapan, maka sebelum saya kehilangan idea ni, biar saya catatkan jurnal maya saya ini. Senarai entri bakal saya karangkan di masa terdekat (tak mengikut turutan) :
1. Kampung halaman saya - Dalat, Sarawak.
2. Kelas Mengaji  Al-Quran yang saya hadiri ( ini kena minta izin ustaz dulu)
3. Kedai hotel pet di sebelah bengkel husband saya.
4. Bengkel husband saya
5. Jabatan Imigresen MalaysiaTu je laa buat masa ni. Alhamdulillah berguna juga Samsung Tab, tak perlu saya buka laptop untik update entri blog ini. Syukur sangat dapat tab ni. Alhamdulillah.

Idea oh idea

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Sesungguhnya saya mempunyai banyak cerita yang hendak diceritakan. Namun, saya tidak mempunyai kesempatan untuk melakarkannya di blog ini. Maka semua tinggal ingatan yang samar-samar. Sayang kan. Itu yang menyebabkan begitu penting yang ada sebuah buku untuk kita catatkan fikiran kita. Jadi mulai hari, kita-kita yang mempunyai banyak idea ini, adakan satu buku yang kita akan catatkan setiap pemikiran kita idea kita supaya kita boleh taip balik kat blog untuk dikongsikan bersama rakan-rakan blog.


Berminat menyertai Akademi Bekerja dari Rumah (ABDR)

Marilah bergabung dengan kami lebih 800 blog dan menuju 2000 blog. Setiap hari kami menerima pendaftaran baru. Alhamdulillah.

Senarai program-program/kelas-kelas yang ditawarkan di ABDR:
1. Kelas asas blog dan penulisan
2. Kelas asas blog, fan page mula bisnes
3. kelas beriklan mudah.my
4. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
5. Kelas akaun wahm/soho
6. Kelas penulisan ebook pertama
7. Pendaftaran Pengurus Onl…

Segmen Berkenalan dengan Protege ABDR :::: Norzalina Hamzah

Assalamulaikum.

Alhamdulilah.

Bermula hari ini, hari Sabtu dan esok adalah Hari Raya Aidilada.. Alhamdulillah syukur pada-Nya, kita masih berkesempatan bangun pada hari ini dan mencari amal pahala untuk bekalan kita. Alhamdulillah kembali lagi kita dengan segmen Berkenalan dengan Protege ABDR. Kali ini saya memperkenalkan Norzalina Hamzah dengan blog beliau http://norzalinahamzah.blogspot.com/. Gaya penulisan beliau amat berilmiah dan profesional. Pembaca boleh singgah di blog beliau untuk mengalami sendiri penulisannya. Mari kita baca entri yang dihasilkan. Sangat bermanfaat untuk kita semua.

Hutang Oh Hutang
(Teks: Norzalina Hamzah)

Selepas tamat pengajian, mula bekerja, saya sudah mula bina profil hutang. Saya buat hutang kereta untuk 6 tahun. Habis sahaja hutang kereta, buat pinjaman perumahan pula. 15 tahun. Hendak dijadikan cerita, atas sebab keperluan dan keputusan yang kurang bijak pada masa itu, tambah hutang pinjaman peribadi. Juga buat keputusan untuk "upgrade" keret…

Niat yang Betul

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Bermula setiap hari kita, kita mulakan dengan niat hendak menjadi insan yang lebih baik dari hari semalam. Kita sematkan niat hendak melakukan yang terbaik dalam setiap perkara yang kita buat setiap hari. Setiap yang baik tidak mudah dilakukan. Tetapi dengan niat, kita akan lakukan juga walaupun susah.

Bermula hari ini, dan setiap hari yang akan datang, saya akan usahakan yang terbaik untuk diri saya dan keluarga. Dengan usaha dan niat yang baik dan betul, kita akan menikmati hasil yang terbaik, dan terasa akan kemanisannya.


Berminat menyertai ibu-ibu yang bekerja di rumah? Sila hubungi saya melalui info di bawah ye.

Hendak mendapatkan promosi perniagaan anda secara percuma ? Hubungi saya ye. Tertakluk pada terma dan syarat ye.

Sila lah lawati blog Shaklee saya di http://vita-tips.blogspot.com


Jazakallah.

Tukar Tajuk, Tukar Personaliti

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.

Saya menukarkan tajuk panjang blog ini kepada Lenny's Success Journal. Saya ingin jadikan blog ini sebagai suatu jurnal untuk saya mencatatkan langkah-langkah saya untuk menuju kepada impian saya dan juga kejayaan hidup saya.

Untuk mengejar kehidupan kita, kita semestinya pertama sekali mengubah pemikiran dan pandangan kita terhadap diri kita sendiri. Langkah yang sangat penting. Banyak buku motivasi yang kita baca, yang kita hadam, perkara pertama yang pakar motivasi cuba ajarkan kepada kita ialah mengubah persepsi dalaman kita terhadap diri kita. Apabila kita telah mempunyai persepsi yang positif, maka tindakan kita, pemikiran kita akan memimpin kita ke arah kejayaan. In shaa Allah.


Berminat menyertai Akademi Bekerja dari Rumah (ABDR)

Marilah bergabung dengan kami lebih 800 blog dan menuju 2000 blog. Setiap hari kami menerima pendaftaran baru. Alhamdulillah.

Senarai program-program/kelas-kelas yang ditawarkan di ABDR:
1. Kelas asas blog dan penuli…