Khamis, 27 Mac 2014

Blog Blog Blog Power


(Oleh : Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Blog.. blog.. BLOG... blog... BLog.. BLock... Kenapa dengan blog? Ada apa dengan blog? Teringat first time saya terbaca artikel menjana duit dengan blog pada tahun 2010. Selepas itu, saya pun dengan teruja-nya pergi membuat blog. My First blog http://coloursversuses.blogspot.com/. Tak tahu mana hala tuju, tak tau apa guna saya ada blog, tapi dengan niat nak buat side-income, maka saya pun buat blog. Bolehlah sekiranya sudi melawat blog lama saya yang tak ada hala tujuan. Saya takde niche, atau tujuan dengan blog saya masa tu. Cuma sekadar mencuba nasib dengan blog. Anyway, setelah beberapa entri sahaja, trafik tak banyak, in-come tak nampak, jadi ke-ter-uja-an saya pun menurun. Namun saya masih teruskan dengan gelap gulitanya ke dalam alam blog.But it was fun. Kenapa? Sebab alam penulisan ini ada masanya menyeronokkan dan ada masanya bagaikan terapi untuk menghilangkan stress. Dan blog pertama saya tiada arah tujuan.

Kemudian selepas saya berpindah ke Semenanjung Malaysia, saya telah membuat blog kedua saya iaitu http://lennbjbisnes.blogspot.com. Kali ini saya lebih mempunyai agenda, di blog ini, ingin saya lakarkan catatan berkaitan perniagaan yang ingin saya buat, atau idea-idea perniagaan yang bermain di minda saya. Jadi, kali ini saya telah mempunyai niche dan hala tujuan. Namun, masih lagi tidak menjana pendapatan dari blog ini.

Tak lama saya buat blog kedua, saya teringin pulak buat blog ketiga, blog berkaitan kehamilan saya. Saya pada masa itu mengandung, jadi ingin mencatatkan pengalaman kehamilan di blog. Blog ketiga saya : http://dairimamarugged.blogspot.com/

Saya dah ada tiga blog, tapi kemudian lahir blog ke-4 saya setelah saya jadi ahli Shaklee. Heheheheh... Gila blog saya ni. Setiap blog yang saya miliki mempunyai agenda tersendiri kecuali blog pertama saya. Setiap blog yang mempunyai agenda atau objektif, pemilik blog lebih ter-fokus dan lebih teliti dalam memilih isi setiap entri blog tersebut. Secara peribadi, saya sangat menyukai blog berbanding Facebook atau lain-lain media sosial. Kenapa? Sebab entri/posting pada blog berubah sekali sehari atau 2 kali - terpulang pada pemilik blog. Tetapi, di Facebook saya, macam-macam posting dalam sehari. Kadang-kadang berlambak-lambak posting di wall saya, akibat saya suka share post-post yang menarik di FB. Lepas tu, kalau nak cari posting yang penting untuk rujukan  di Facebook, saya kena skroll ke bawah berpuluh-puluh posting. Pening kepala nak posting yang nak kita rujuk balik. Tak macam blog, kita ada label dan archive untuk carian. Senang dan tersusun. Banyak lagi kebaikan blog yang boleh saya ceritakan, tetapi saya nak simpan supaya pembaca-pembaca yang belum ada blog, merasa teruja ingin tahu. Sebenarnya, perjalanan dalam mencatatkan / menulis setiap entri itu adalah paling berharga sekali. Pengalaman dan ilmu dan didapati dari mempunyai blog, hanya pemilik blog yang faham.

Saya ingin menjemput/mempelawa/mencadangkan/ mengesyorkan, pembaca-pembaca yang belum mempunyai blog menyertai kami - Akademi Bekerja di Rumah (ABDR)  untuk menelusuri pengalaman membina blog pertama anda.

Akhir kata.... roger-roger saya untuk maklumat lanjut/pembelian e-book/bersahabat pun boleh.
Senyum-senyum selalu.



Selasa, 25 Mac 2014

Tips Tingkatkan Jualan

Salam.

Alhamdulillah.

Apa khabar mommy-mommy ABDR dan mommy-mommy di luar sana? OK. Kali ini saya ingin bercerita mengenai tips untuk tingkatkan sales bisnes. Tapi tips ini saya ambil dari link di bawah. Saya cuma nak fokus 3 tips yang diberi oleh blogger Anis:

  http://alongjourneytogether.blogspot.com/2013/09/tips-niaga-cara-tingkatkan-sale-bisnes.html


 Blogger Anis telah kongsikan beberapa tips dari buku yang telah dibaca oleh beliau iaitu 50 Idea Pemasaran Doktor Azizan.  Sangat menarik perkongsian beliau. Dan ada 3 tips yang telah mendapat perhatian saya, yang ingin saya kongsikan dengan mommy-mommy ABDR:


 

1. Blog
Sekiranya anda merasakan yang anda tidak mahir menulis untuk laman web,apa kata gunakan blog.Ia adalah percuma dan mudah untuk anda berkongsi kepakaran anda.Blog yang bagus akan membuatkan anda popular dan mempunyai pengikut di dalam bidang kepakaran anda.

2. Sentiasa update maklumat baru di dalam laman web/blog anda
Anda tak perlu bimbang tentang strategi SEO(Search engine optimisation) untuk meningkatkan ranking laman web anda di enjin carian seperti Google.Apa yang anda perlu lakukan adalah sentiasa update maklumat/informasi terkini atau aktiviti terkini setiap minggu atau sekerap yang mungkin.Anda akan terperanjat melihat ranking laman web anda meningkat dalam masa yang singkat.

3. Tulis dan kongsikan profil atau kisah anda
Ya,pelanggan suka mengenali latar belakang pengasas atau pemilik sesuatu perniagaan,apatah lagi anda yang mungkin pernah gagal dan hari ini lebih berjaya.Ia memberikan inspirasi dan meningkatkan nilai diri anda.



 Sebagai "Pengusaha Blog Online" saya amat sensitif dengan perkataan BLOG, macam allergic pun ada (hehehe). Jadi saya cuma fokus 3 tips ini sahaja dengan mommy-mommy sekalian. Sikit-sikit tips, lama-lama jadi banyak tips kan.  Lagipun, kalau bagi sikit-sikit, lagi senang nak ingat. Jika ada yang ingat baca tips yang banyak sikit, boleh pergi ke link yang diberikan di atas. Terima kasih blogger Anis kerana perkongsian ya.




Sebarang pertanyaan mengenai Akademi Bekerja di Rumah boleh hubungi saya ya:

 Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface


 

Sabtu, 22 Mac 2014

Protege ABDR - Puan Nurhidayah Bahar



Salam.


Alhamdulillah.  Salam ukhuwah.

Wah! Makin ramai menyertai Akademi Bekerja di Rumah. Saya ingin memperkenalkan salah seorang protege yang baru tidak berapa lama menyertai Akademi Bekerja di Rumah, iaitu Puan Nurhidayah Bahar. Beliau baru menyertai ABDR pada sekitar 25 Febuari 2014. Mari kita berkenalan dengan beliau melalui entri pengenalan yang beliau karangkan di bawah ini.


Pengenalan

Teks : Nurhidayah Bahari

Nama sebenar Nurhidayah Bahari. Saya dilahirkan pada 2 November 1986 di Kulim, Kedah seterusnya dibesarkan di Seremban, Negeri Sembilan. Kini saya kembali menetap di Kulim, Kedah kerana mengikut suami yang berkhidmat di daerah ini. Saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Seri Kelana, Seremban, Negeri Sembilan. Seterusnya melanjutkan persekolahan di peringkat menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Ampuan Durah, Seremban, Negeri Sembilan. Tamat persekolahan saya melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma di Kolej Shahputra, Kuantan, Pahang dalam jurusan Pengurusan Perniagaan.

Saya mula berkhidmat didalam sektor kerajaan pada 2 Mac 2009. Setelah enam bulan bekerja, saya mengambil keputusan untuk menyambung pengajian ke peringkat ijazah di Universiti Putra Malaysia di dalam bidang Pembangunan Sumber Manusia. Saya memilih bidang ini kerana saya sangat berminat tentang aspek pembangunan diri seseorang individu.

Saya mendirikan rumahtangga pada 22 Oktober 2011 bersama pilihan hati saya Mohd Hafis Ibrahim. Suami saya seorang guru. Kami tinggal berasingan selama 1 tahun selepas berkahwin disebabkan permohonan pertukaran tempat kerja saya belum diluluskan. Syukur kepada Allah kerana pada Oktober 2012 permohonan pertukaran tempat kerja saya telah diluluskan. Bermulalah episod kisah hidup saya sebagai 'Surirumah Tangga Bekerjaya'. Barulah saya merasakan bagaimana keadaannya menjadi isteri dan dalam masa yang sama bekerja. Pengurusan masa dan rumahtangga adalah isu utama.

Jujur saya katakan bahawa saya agak tertekan dengan kehidupan baru ini. Memikul tanggungjawab sebagai surirumah, pekerja, dan pelajar dalam satu masa amat menekan jiwa dan perasaan saya ketika itu. Mungkin kerana kurangnya pengalaman memikul tanggungjawab-tanggungjawab ini. Tambahan pula ketika itu saya menduduki semester terakhir pengajian saya. Jadi penumpuan dan fokus yang lebih perlu diberikan.

Alhamdulillah atas segala kurniaan Allah, saya berjaya menyempurnakan pengajian saya pada Jun 2013. Ketika inilah saya suarakan hasrat kepada suami untuk meletakkan jawatan sebagai penjawat awam.  ....





Gambaran blog Nurhidayah Bahar

Panjang lagi entri beliau, mari singgah di blog Puan Nurhidayah Bahar untuk cerita sepenuhnya, klik
SINI.

Bagaimana? Apa pendapat anda mengenai blog-blog protege ABDR? Menarikkan? Ingin memiliki blog mempunyai gaya penulisan yang berpengaruh? Mari sertai kami. Hubungi saya maklumat yang lebih terperinci.


Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface




Jumaat, 21 Mac 2014

Susah Hati

(Oleh : Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Susah hati. Kenapa susah hati? Sebab trafik di blog saya tak banyak. Tapi lepas, baca "tak banyak" tu, saya terus teringat pengajaran dari Master Norita (Upline kepada upline saya), dia cakap, "Bagaimana nak banyak, kalau sedikit pun tak bersyukur." Jadi tak perlu susah hati la saya ni. Yup! Betul tu. Jangan bersedih. Yakin kepada Allah dan terus berusaha. Jadi apa yang perlu saya lakukan untuk naikkan trafik?




Langkah-langkahnya mudah saja:

1. Baca Bismillah.
2. Google "Tips nak naikkan trafik blog".
3. Belajar tips-tips yang diberikan, dan amalkan.

Senang tak? hehehe. Nak senang lagi? Mari sertai Akademi Bekerja di Rumah (ABDR) sebagai pelajar Kelas Asas Blog ataupun Rakan Niaga / Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah. Di ABDR telah tersedia 400 blog dari pelajar-pelajar ABDR, cuma kita hendak berkerjasama me-link-kan blog kita, sama-sama bekerjasama menaikkan trafik blog kita.

Macam mana jalan penyelesaian saya? Ada jalan penyelesaian yang lebih baik? Sila catat di ruangan komen ya. Atau email saya pun boleh. Saya ingin juga tahu idea-idea tersembunyi untuk tingkatkan trafik blog.

 Sesiapa yang hendak bertukar-tukar blog link dengan saya pun boleh. Sila e-mail saya. 

TERKINI : Pakej-pakej yang Ditawarkan oleh Akademi Bekerja di Rumah






Dapatkan dari saya. Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :
Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface





Khamis, 20 Mac 2014

Apa kata Protege Christina ?

Salam.

Alhamdulillah.

Ingat tak blog oleh Christina Sc Yong  ? Kali ini ini saya ingin kongsikan pengalaman Christina bersama Akademi Bekerja di Rumah.


Akademi berkerja dari rumah
Teks:Christina Sc Yong

Salam sejahtera semua,saya bukanlah suri yang berkarja di rumah tetapi mempunyai cita-cita untuk menjadi suri rumah yang berjaya.Berkerja di rumah dan melihat si kecil membesar depan mata dengan telatahnya yang membuat diri ini berbunga-bunga kegembiraan.

Menjadi seorang pelajar akademi berkerja di rumah,sesuatu yang tidak pernah terlintas di dalam kepala ini. Sangat seronok berada didalam akademi ini,kerana dapat mempelajari kelas asas blog,penulisan,fanpage dan cara menjana pendapatan dari rumah.Dengan guru yang penuh kesabaran melatih dan menjawab setiap soalah yang diajuhkan.

Di akademi berkerja dari rumah ini pebelajaran dijalankan secara online dan masa kelas yang fleksible,untuk memberi peluang kepada kaum hawa menambah pendapatan keluarga,dengan menggunakkan kemajuan teknologi yang semakin canggih.


Bagi kaum hawa yang masi tercari-cari,cara menjana pendapatan dari rumah atau menambah pendapatan yang tidak pernah cukup,rasanya ABDR jawapan yang dicari-cari selama ini.


Memang betul kata Christina. Jika kita tidak mengetahui sesuatu itu, kita harus belajar dan mengenalinya dahulu, baru kita akan tahu kita suka atau tidak sesuatu itu. Seperti juga Akademi Bekerja di Rumah ni, tengok sahaja kita takkan tahu macam mana wanita-wanita menjana pendapatan di Akademi Bekerja di Rumah. Sertai dan belajar dari mentor-mentor kami, anda akan tahu betapa best nya kelas-kelas online kami dan betapa di alam maya pun boleh menjana pendapatan, janji anda cekal, rajin dan konsisten.


Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :


Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Oh! Tiada Idea

Salam.

Alhamdulillah.

Kadang-kadang datang juga detik-detik "TIADA IDEA". Runsing juga. Sebab saya nak update blog ikut jadual saya. Jika tiada idea macam mana nak update blog?



Usah  runsing, kalau tiada idea nak update blog, catat saja pengalaman harian. Buat macam diari. Atau cari resepi-resepi makanan menarik milik diri sendiri ataupun cari di majalah atau internet untuk diletakkan di entri. Saya perasan blog-blog yang khas untuk resepi atau mempunyai resepi makanan pada satu atau dua entri memang traffic-nya tinggi. Saya perasan, sebab pada blog Shaklee saya saya letak satu entri mengenai sup ayam, entri itu yang paling tinggi pembaca. Menarik bukan?




Saya nak catat pengalaman terbaru saya sekarang. Sekarang saya dah ada jadual yang ideal buat diri saya untuk menjalankan bisnes online. Macam yang cikgu kata, sikit-sikit tapi konsisten. Sekarang saya buat sikit-sikit iklan di Fanpage FB saya  setiap hari. Sekarang jadual harian saya lebih santai, kerana saya dah tak perlu mengadap computer apabila balik rumah. Saya dah aturkan supaya saya siapkan kerja-kerja update blog saya dan Fanpage FB marketing saya pada waktu rehat dan selepas habis waktu kerja, Saya cuma perlukan dalam 30 minit dalam 2 slot itu. Yang paling utama ialah saya mesti fokus sepenuhnya pada matlamat saya - kemaskini blog dan pemasaran fanpage. Apabila saya betul-betul fokus, memang matlamat boleh dicapai. Sekarang saya boleh tidur awal, balik rumah boleh main-main dengan anak tanpa perlu fikir pasal marketing. Saya boleh buat kerja-kerja rumah. Wah! baru rasa kebebasannya.



Perkembangan lain, saya dulu suka melengah-lengah banyak perkara. Tetapi, saya sekarang dalam tempoh mengubah sikap tu. Bukan senang tau. Saya mulakan dengan perkara-perkara yang kecil. Seperti membasuh pinggan, menyapu, melipat baju dan lain-lain kerja rumah yang mudah. Wah! memang rasa SUPERB lah bila kerja-kerja rumah dapat diselesaikan tepat pada masanya. Cubalah.

Saya nak beritahu, perkembangan ini berlaku selepas saya balik dari percutian Janda Baik. Tahu tak kenapa percutian itu sangat bermanfaat? Sebab ia me-refresh-kan jiwa kita, merehatkan minda yang serabut, dan memberikan perspektif baru pada kehidupan. Paling bagus percutian yang mendekatkan diri kita dengan alam sekitar semulajadi. Apabila tapak kaki menyentuh bumi semulajadi - tanah, pasir, dasar sungai (bukan konkrit ya), kita dapat rasakan cas-cas negatif turun ke Tanah (ini perasaan saya sahaja). Alhamdulillah. Alhamdulillah.



 Berminat mempunyai blog sendiri? Ingin mempunyai kemahiran penulisan yang POWER? Marilah sertai Akademi Bekerja di Rumah. Membantu anda untuk mengasah bakat penulisan anda. Ingin mengetahui lebih lanjut? Sila hubungi saya ya.



Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Rabu, 19 Mac 2014

Ingin Menulis Novel? - Panduan untuk Anda

Salam.

Alhamdulillah.



Ada sesiapa yang berminat hendak menerbitkan novel? Saya ingin kongsikan sedikit tips yang dapat dari link di bawah:

http://mazliamurat.blogspot.com/2014/02/panduan-produk-novelicious-pts-media.html

Boleh dijadikan panduan untuk penulis-penulis baru yang hendak menghasilkan karya.


Panduan Produk Novelicious (PTS Media Group)

Konsep jalan cerita bebas. Antaranya:
  1. Chic-lit 
  2. Thriller 
  3. Saspens 
  4. Cinta 
*cerita tentang perkahwinan tidak digalakkan.

Sasaran pembaca:
  1. Young adult
  2. Young executive
  3. Pelajar sekolah menengah 


Format manuskrip:
Minimum 350 muka surat saiz A4
Double spacing
Font Times New Roman 12


e-melkan kepada nazwani@pts.com.my

Selasa, 18 Mac 2014

Inspirasi Super Wahm, Super Mom - Review Pembaca

Salam.

Saya berkongsikan review daripada salah seorang pemilik e-book Super WAHM Super Mom. Mari kita lihat bagaimana e-book ini membantu beliau.



Ulasan Puan Durra


Masih tertanya-tanya samada pilihan untuk bekerja dari rumah adalah langkah yang betul? Mungkin ada yang masih berbelah bagi, samada kerana tiada sokongan dari keluarga & rakan-rakan. Atau mungkin juga tiada kenalan yang boleh dijadikan panduan atau contoh.

Saya juga mengalami masalah yang lebih kurang sama pada awalnya. Alhamdulillah, kini sudah masuk tahun ke-5 saya bergelar Work At Home Mom. Pada ketika itu, kebanyakan bahan bacaan yang menjadi rujukan saya adalah terbitan dalam bahasa inggeris. Dan satu-satunya buku yang saya menceritakan 101 kisah-kisah inspirasi ibu-ibu yang bekerja dari rumah ialah, Chicken Soup for the Soul: Power Moms.

Tapi kini, atas usaha Puan Masayu Ahmad, buku Super Wahm, Super Mom telah diterbitkan pada Mac tahun 2013. Apa yang menarik tentang ebook ini ialah, selain tips untuk menguruskan rumah sambil menjalan perniagaan SOHO, ia turut memaparkan pengalaman 15 wanita yang bergelar WAHM


Kenapa saya dan rakan-rakan WAHM yang lain cukup positif serta suka untuk mengajak kaum ibu yang bekerjaya, mempertimbangkan pilihan bekerja dari rumah? Saya petik salah satu perenggan kesukaan saya.


"Selagi mana wanita itu bergelar isteri dan ibu, maka rumahlah tempat terbaik untuk kita kembali. Kembalikan kegemilangan wanita di zaman Rasulullah, dengan trend perkembangan internet memberangsangkan kita mampu lakukan sesuatu. Sesuai dengan fitrah dan tuntutan dalam Al-quran dan sunnah, kita kembali ke tempat asal namun bukan sekadar duduk dalam tempurung. Usaha kita, kerana mahu mengembalikan pesona didikan anak-anak bermula dari hasil air tangan ibu. Insya-Allah, saya percaya wanita-wanita yang berkongsi pengalaman di dalam ebook ini adalah wanita hebat yang sudah punya keputusan dan pilihan yang tepat. Dan saya juga amat yakin, kalian yang membaca ini juga akan mengambil langkah dan jalan yang sama. Semoga kita sama-sama meraih kejayaan dunia dan akhirat"
Masayu Ahmad 24.2.2013

Berikut ada bab-bab kandungan dalam buku tersebut.

Bab 1: Apa itu wahm, sahm, soho
Selain penerangan jelas tentang istilah & mitos WAHM, SAHM & SOHO, dalam bab pertama, penulis menyenaraikan pelbagai kelebihan, keistimewaan bekerja dari rumah dan kenapa ianya sesuatu perkara yang sangat menyeronokkan. Antaranya ialah :
"Boleh merasai ketenangan di kampung dan bercuti pada bila-bila masa. Betapa ramai orang yang sangat sukar mendapat cuti ketika anak sakit. Betapa ramai orang hanya tunggu hujung tahun semata-mata mahu bercuti, sedangkan kita boleh pilih dan ubah cara biasa itu. Lakukan perkara-perkara biasa dengan sentuhan luar biasa. Walau bercuti masih boleh membuat kerja atau rutin harian."

Bab 2: Mengambil keputusan bekerja dari rumah
Tiga wanita berkongsi pengalaman & pandangan melalui situasi yang berlainan berkenaan keputusan untuk bekerja dari rumah.
"Kita lihat beberapa pandangan berikut, iaitu Rubiah Ruslan sedang berfikir-fikir untuk meletak jawatan. Izam Suziani adalah bekas kakitangan kerajaan yang bekerja sebagai doktor, telah pun meletak jawatan. Manakalah Hanisah Noor mempunyai pengalaman tegar bekerja sendiri tanpa perlu meletak jawatan bermula dari kosong sehingga sukses mampu berdikari mengusahakan bisnes. Soroti tiga pandangan ini dan kalian berada dalam situasi yang mana."

Bab 3: Kisah Inspirasi Wahm, Soho
Ikuti kisah pengalaman 11 WAHM dari pelbagai latar belakang & pekerjaan. Antaranya,
Norazizah Ruslan (Business & health advisor)
Lyna Noh (Malaysian Mums Biz Network)
Faziatun Nisa (Chocville Online Choc Boutique)
Harlinda Halim (Malaysian Work-At-Home-Mom Community)

Bab 4: Cabaran bekerja dari rumah dan solusi
Bab 5: Tips sukses urus masa
Bab 6: Tips urus tenaga super mama
Bab 7: Tips urus rumah tangga
Bab 8: Tips motivasi surirumah terhebat

Seterusnya, dalam bab 4 - 8, penulis menceritakan dengan lebih dalam tentang cabaran-cabaran yang bakal dihadapi jika anda mengambil keputusan untuk bekerja dari rumah. Berada di rumah, menguruskan keluarga selama 24 jam, 7 hari seminggu, bukanlah perkara yang mudah. Apatah lagi jika kita turut mengendalikan perniagaan sendiri. Pengurusan masa, tekanan keluarga, masalah kewangan, kekurangan tenaga & stamina adalah antara yang perlu diberi perhatian. Apa yang saya suka, Masayu ada berkongsi pelbagai tips untuk menguruskan sebarang cabaran atau tekanan sepanjang menguruskan rumahtangga & perniagaan di rumah.

Dan apabila tiba masa kita kekurangan motivasi untuk meneruskan tugasan, boleh kita cuba beberapa cadangan dan panduan yang telah disenaraikan oleh penulis. InsyaAllah buku ini boleh menjadi teman terbaik kita.

Tulisan Masayu adalah santai dan sangat mudah difahami. Kandungannya tidak bersifat teknikal atau analitikal jadi para pembaca tidak akan merasa keliru dengan apa yang dibaca. Di penghujung buku, penulisnya turut berkongsi satu kisah teladan antara Rasulullah s.a.w dengan puteri baginda iaitu Fatimah r.a. yang menyentuh tentang kepentingan dan betapa besarnya nilai seorang wanita menguruskan rumahtangga di sisi Allah s.w.t.
Macam mana? Menarik kan... Ingin memiliki e-book yang SUPER POWER ni? Hubungi saya.
Kerana kita wanita zaman kini memerlukan sebuah panduan yang boleh membantu kita berjaya di bidang kerja dan juga rumahtangga yang harmoni dan bahagia.

Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :


Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface


Isnin, 17 Mac 2014

E-book 101 Idea Home-Based Bisnes --- Mengenali Pelanggan Anda

Salam.

Alhamdulillah.

Menarik! Menarik! Itu yang boleh saya katakana mengenai E-book 101 Idea Home-Based Bisnes. Ia memberikan pelbagai input dalam pelbagai aspek dalam perniagaan dari rumah. Hari ini saya ketengahkan aspek paling utama dalam perniagaan iaitu PELANGGAN. Mari kita telusuri sedikit petikan yang boleh didapati dari  E-book 101 Idea Home-Based Bisnes mengenai jenis-jenis pelanggan yang bakal kita hadapi.



Ok, baik bagi suri yang bekerja di rumah atau operasi bekerja di rumah. Terdapat beberapa pilihan produk dan servis.

1. Produk fizikal
2. Produk digital
3. Servis fizikal
4. Servis digital

Dalam konteks mengenali pelanggan, saya mahu menyentuh dalam bab ini mengenali pelanggan. Sebelum kita membuat perancangan menjual sesuai produk, sudah tentu kita perlu kenalpasti siapa sasaran pelanggan. Sama ada pelanggan tersebut perlu berjumpa secara fizikal atau secara maya sahaja.

Kebanyakan pemilik bisnes dari rumah, mempunyai kelebihan iaitu mengenali pelanggan melalui online tanpa batas. Sama ada ia secara langsung atau tidak langsung.

Bagaimana mengenali pelanggan secara tidak langsung. Contohnya komunikasi kita bersama pelanggan melalui kedai online, melalui blog dan juga melalui urusan jual beli.

Pelanggan baru
Pelanggan baru biasanya, pelanggan kali pertama urusniaga dengan kita. Sama ada kita akan terus bina hubungan dengan pelanggan tersebut atau sekali sahaj urusniaga.

Pelanggan di kalangan teman rapat atau saudara mara
Ini juga pelanggan. Mudah lagi melalui medan sosial seperti fb, sangat mudah untuk kita membina hubungan, mengekal hubungan seterusnya ada berlaku transaksi kewangan melalui produk dan servis yang kita tawarkan.

Pelanggan setia
Pelanggan ini kita jaga dan bina hubungan. Sama ada melalui hubungan komunikasi secara maya atau secara fizikal. Pun begitu, banyak kelebihan mempunyai pelanggan setia, kerana setiap kali ada produk atau promosi baru pelanggan ini setia membeli dan tidak pernah ketinggalan. Bina seberapa banyak pelanggan setia. Ia sangat penting untuk kelangsungan bisnes. Tambah dari masa ke semasa.

Pelanggan mudah diurus
Pelanggan sebegini tidak banyak kerenah, sekali tanya harga dan terus beli. Apabila ada masalah, diterangkan mudah faham dan mudah menerima respon dengan baik.

Pelanggan cerewet
Pelanggan sebegini dapat dikenalpasti seawal dia bertanyakan harga. Sama ada dia berwang atau sebaliknya. Minimakan dengan pelanggan sebegini, sekiranya lebih banyak emosi yang tidak berbaloi lupakan sahaja wangnya. Terus sedia dengan pelanggan yang mudah diurus dan mudah dalam urus niaga.

Pelanggan online
Nama pun bekerja dari rumah, sangat mudah untuk kita berinteraksi tanpa bertemu muka. Hanya perlu online, melalui gajet, hp, media sosial dan pelbagai cara. Banyak kelebihan melayan pelanggan online berbanding pelanggan bertemu secara fizikal.

Pelanggan fizikal
Ada sesetengah urusniaga memerlukan berjumap dengan pelanggan. Pun begitu terpulang kepada pemilik bisnes, sama ada perlu berjuma di sesuatu lokasi atau pejabat di rumah. Sekiranya perlu berjumpa di pejabat di rumah, pastikan perkara berkaitan keselamatan perlu diambil perhatian.



Menarik kan? Berminat untuk baca keseluruhan isi kandungan buku E-book? Dapatkan dari saya. Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :
Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface




Jumaat, 14 Mac 2014

Sembang Santai

(oleh: Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Bagaimana dengan hari anda? Semoga diberkati dan dirahmati Allah s.w.t.

Hari ini, saya cuma nak sembang-sembang di blog ini. Sebenarnya, kebelakangan ini saya agak buntu sikit. Disebabkan bajet saya yang lari sedikit. Nak buat macam mana, saya kena bayar hutang kepada mak saya. Apapun, semua ok. Alhamdulillah.

Persoalan saya yang bermain di kepala saya sekarang ini ialah " Bagaimana nak boost sales" Bagaimana ye? Siap surf online carti tips, tapi disebabkan minda tengah serabut jadi apa yang dibaca tidak masuk otak. Sekadar baca semata.  Walaubagaimanapun, saya sepatutnya terus mohon kepada Allah s.w.t. untuk sales yang banyak. Sebab Allah yang pegang hati manusia kan.

Kenapa apabila saya hendak memohon kepada Allah saya rasa saya tak layak untuk memohon? Tetapi, saya pernah mendengar seorang ustaz (ataupun baca dari mana-mana buku),"Doa itu ibadah". Namun, saya tetap susah nak mohon dari Allah. Ada sesiapa boleh ajar macam mana saya nak buat? Saya doa pun tersekat-sekat. Entahlah macam mana harus saya buat.

Khamis, 13 Mac 2014

Rakan Protege - Christina sc yong

Salam.

Alhamdulilah.

Saya ingin memperkenalkan rakan protege saya, yang sama-sama berada di bawah tunjuk ajar cikgu Wani. Christina SC Yong, berasal dari Sabah. Seorang wanita yang tabah dan cekal. Itu yang saya baca dari blog beliau. Beliau amat meminati bidang kecantikan. Saya ingin memperkenalkan blog beliau di sini. Mari baca sedikit  daripada entri Christina SC Yong, mari kita kenali beliau.

 

Membentuk Kening

 Teks:Christina sc yong


Ramai dikalangan wanita modern,mengabaikan teknik yang betul dalam membentuk bulu kening mereka.Teknik membentuk bulu kening yang salah boleh mempengaruhi wajah seseorang itu,misalnya wajah seseorang itu menjadi garang atau sedih.Bulu kening yang dibentuk sepadan dengan bentuk muka boleh menambah seri dan kejelitaan.

Bukan semua wanita memiliki kening yang sempurna,ada segelintir memiliki bulu kening yang lebat dan tebal.Manakala ada wanita yang mempunyai bulu kening yang nipis dan halus.Bagi wanita yang mempunyai kening yang lebat dan tebal adalah satu bonus bagi mereka,ini adalah kerana proses pembentukan kening sangat mudah.Manakalah bagi mereka yang memiliki bulu kening yang nipis kepakaran dan teknik yang betul dalam membentuk kening adalah sangat penting.Terdapat lima bentuk kening yang asas iaitu normal,bersudut,melengkung,serong dan lurus.Manakala saiz bulu kening pula diketegorikan kepada tiga tebal,nipis dan sederhana.
Membentuk kening hendaklah sesuai dengan bentuk muka,dahi dan mata individu.Adakalahnya saiz bulu kening bergantung kepada kehendak individu itu sendiri.Terdapat enam bentuk wajah yang harus dititik beratkan dalam membentuk bulu kening.

01.Bentuk wajah panjang:bagi bentuk wajah panjang,kening haruslah dibentuk menjadi rata dan panjang pada ekor bagi impak keseimbangan pada bentuk wajah.
02.Bentuk muka segiempat:selalunya di bentuk secara melengkung bagi menghilangkan pandangan pada rahang pipi.Jika bentuk bulat atau segitiga di bentuk padah mereka yang mempunyai bentuk wajah ini,akan menampakan penampilan tulang rahang yang agak besar.
03.Bentuk wajah bulat:bagi mereka yang mempunyai bentuk wajah bulat,tajamkan sedikit bahagian puncak kening untuk membentuk wajah menjadi sedikit bujur.


Untuk bacaan lanjut sila klik link di bawah ini:

http://christinadilla.blogspot.com/2014/02/membentuk-kening.html





Ingin memperkenalkan blog anda di sini? Ingin memperkenalkan produk anda atau servis anda? 
Atau ingin mempelajari cara-cara membina blog secara berkesan dan berpengaruh serta mempunyai jaringan blogger?  Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)




Rabu, 12 Mac 2014

Perkongsian Pengalaman -BHG 2 .....(Petikan dari E-book 101 Idea Home-Based Bisnes)

Salam,

Alhamdulillah.

Entri lepas, kita berkongsi pengalaman ibu berniaga, kali ini kita baca pula pengalaman lain ibu yang bekerja dari rumah, dan juga petikan ini diambil dari E-book 101 Idea Home-Based Bisnes



Apakah momentum dan strategi yang digunakan untuk kekal bekerja dari rumah.

Walaupun saya kini mengusahakan bisnes yang mempunyai outlet, saya kekal bekerja dari rumah sahaja dan insyaAllah akan kekal begitu. Untuk itu, saya memastikan bisnes ini mempunyai 3 perkara agar tidak bergantung kepada saya untuk berada di lokasi sentiasa:

  •  SOP (standard operation procedure)
  •  Pekerja yang mahir dan integrity tinggi
  •  komunikasi yang jelas dan baik antara semua pihak terlibat
Jangan takut untuk memberikan tanggungjawab dan kuasa kepada pekerja yang sepatutnya. Agar beban kerja anda berkurangan dan lebih banyak dapat dicapai dengan sinergi tenaga ramai orang berbanding hanya kita sahaja. Dengan adanya 3 perkara di atas, insyaAllah bisnes ini tidak bergantung kepada saya untuk beroperasi.Untuk saya pula, saya kini mempunyai masa bekerja yang jelas walaupun fleksibel. 
Saya peruntukkan kerja-kerja ‘berat’ yang memerlukan fokus, strategi dan pemikiran pada masa yang paling optimum untuk saya – selepas tengah malam. Siang hari saya memantau progress bisnes melalui komunikasi dengan staff dan pelanggan menerusi mobile application seperti fanpage, whatsapp, kakao talk etc sambil menguruskan rumah dan anak-anak. Malam, selepas anak tidur adalah masa untuk saya mengemas rumah dan berehat. Selalunya saya akan tidur sebentar dan bangun selepas beberapa jam untuk fokus kepada urusan bisnes pula. Setakat ini, pembahagian masa sebegini tidak membebankan saya dan dapat memberikan momentum harian yang sangat diperlukan. Namun, saya sangat fleksible dan bersedia untuk mengubah rutin ini mengikut keadaan dan permintaan keluarga dan bisnes. Inilah kecantikan bekerja dari rumah.
Perkongsian Puan M
Dalam E-book ini banyak lagi pengalaman-pengalaman ibu-ibu atau suri-suri yang bekerja dari/di rumah yang sangat menarik untuk dibaca. Perkongsian wanita-wanita ini memberikan inspirasi kepada kaum-kaum ibu, atau kaum wanita yang ingin bekerja dari rumah. Dapatkanlah E-book 101 Idea Home-Based Bisnes dari saya. Hubungi saya. Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :
Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Selasa, 11 Mac 2014

Branding Yourself Strategies


Salam.


Alhamdulillah.

Alhamdulillah, datang peluang untuk menambah ilmu pengetahuan. Bengkel yang membantu anda menjenamakan diri anda dan bisnes anda. Mari! Mari! Jangan lepaskan peluang keemasan ini!



 


Julung kali kami bawakan dari Akademi Bekerja D Rumah. Inilah masanya untuk mula terus melangkah lebih jauh dalam dunia bisnes anda.
Bengkel : Branding Yourself Strategies, Branding Your Business Strategies
(Pendedahan Langkah Demi Langkah Mudah Yang Boleh Dilakukan)
*langkah-langkah ini tidak akan di dedahkan oleh sesiapa pun yang sudah berjaya melaluinya kerana mungkin mereka terlupa untuk berkongsi

Lokasi : Melaka             ( 6 April 2014)
              Kuala Lumpur ( 7 April 2014)
              Kelantan          (26 April 2014)


Yuran : RM350



Apa BONUS yang akan anda dapat?

1. Pendedahan Dan Latihan Langkah Demi Langkah Teknik Asas Bloging Untuk Blog Perkhidmatan/Perniagaan Anda Sendiri. (bernilai rm300)

2. Pendedahan Rahsia Mendapat Liputan Media Secara PERCUMA untuk Memperkenalkan Perniagaan Dan Perkhidmatan Anda Sendiri (bernilai rm300)

3. Pendedahan Cara Untuk Design (Merekabentuk) Bisnes Anda Sendiri Agar Dipandang Oleh Orang Ramai dan Dicari. (bernilai rm300)

Ketiga-tiga ini adalah teknik mudah untuk menjemput rezeki

Peserta juga akan DIBERIKAN 2 EBOOK pada akaun email masing-masing:
a) Ebook Belajar Asas Blog - Penulisan Puan Masayu Ahmad (bernilai rm50)
b) Ebook Panduan Kediaman Pertamaku- Penulisan Khairunnisa Hamzahara (bernilai rm50)

Bukan itu sahaja. Semua akan membawa pulang HADIAH yang sangat istimewa iaitu:
Senaskah BUKU JANA RM DI RUMAH oleh Puan Masayu Ahmad di dalam bengkel ini nanti.
(bernilai rm20)

Apa yang bakal anda pelajari,
Apa yang bakal anda dengari,
Apa yang bakal anda lihat,

Insyaallah dengan IzinNya, anda juga boleh berjaya untuk memperkenalkan perkhidmatan dan perniagaan di mata orang ramai sekiranya anda mempraktikkannya. Apa akan jadi apabila orang ramai mengetahui perkhidmatan dan perniagaan anda? Anda akan jadi huru-hara tak menang tangan untuk menerima permintaan. Janji anda buat apa yang sudah di ajar. Berilmu tanpa beramal, ianya pasti akan sia-sia. Saya pasti jika anda menggunakan teknik yang diberikan, setakat yuran yang dibayar ini, sudah pasti mampu membawa pulangan modal semula malah Insyaallah berganda dari itu.

Nilai yang diberikan di dalam bengkel ini bernilai RM1020

Tetapi anda hanya perlu membuat pelaburan dengan nilai RM350 iaitu nilai kasih sayang yang diberikan untuk melihat semua orang berjaya menjenamakan diri dan perkhidmatan.

Sekembalinya di rumah nanti, anda berpeluang untuk :
- menyertai Group Ahli Akademi Bekerja Di Rumah untuk bertukar network, ukhuwah dan 
  pelanggan
-dapat beriklan di SOHO directory PERCUMA selama 1 tahun.

Ini semua untuk memastikan keberlangsungan network dan menjadi medium pemasaran perniagaan dan perkhidmatan anda.

Hubungi saya untuk tempah tempat anda!!!


Bagi mereka yang berminat, jangan lepaskan peluang ini. 
Daftar segera!!  kerana Pendaftaran TERHAD. Terbuka untuk 50 penyertaan sahaja di setiap lokasi.





Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface
 
 
 





Isnin, 10 Mac 2014

E-Book 101 Idea Home-Based Bisnes



Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :



Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Super WAHM Super Mom...



Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :



Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Panduan Berpantang - PROMO! PROMO!

Salam.

Alhamdulillah.

Saya ingin memperkenalkan promosi khas Panduan Berpantang. 2 E-book khas untuk panduan berpantang. HARGA RUNTUH. Sangat Hebat!

Kenapa harus memiliki 2 E-book ini?

Ramai antara kita sekarang kurang pengetahuan tentang cara-cara berpantang moden dan tradisional. Panduan ini membantu kita yang berpantang sendiri dengan suami sahaja. Membantu kita lebih bersedia untuk menghadapi musim berpantang. Memberikan panduan yang berguna untuk kita yang kurang arif tentang pantang. 





Ingin memiliki 2  E-book Power ini? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :

Lenny Boniface 

di

lennbj608@gmail.com

016-8749195 (SMS/WhatsApp)

https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Promosi E-book Terkini... 2 untuk RM 50


Ahad, 9 Mac 2014

Apa itu Rakan Niaga (Pengurus Online) Akademi Bekerja di Rumah?

Salam.

Alhamdulillah.


Ingin menambah pendapata sampingan? Ingin mempunyai sebuah kerjaya peribadi? Ingin menambah pendapatan hanya dengan berada di ruangan selamat rumah anda sendiri? Mari kita teliti peluang yang diberikan oleh Rakan Niaga/Pengurus Online Akademi bekerja di rumah.



Kami buka pendaftaran untuk Rakan Niaga/Pengurus Online Akademi bekerja di rumah

Kami buka pendaftaran khusus buat suri rumah yang serius mahu bekerja dari rumah. Suri kerjaya yang mahu memulakan bisnes online secara sambilan atau sepenuh masa. Kami buka untuk yang benar-benar serius, fokus dan komited sahaja

RM1k hingga 3k bersih (jika betul-betul fokus dan ikut cara yang diberikan)
Jikalau rasa sudah sedia, hubungi saya ya. Ingin maklumat lebih terperinci? Hubungi saya.


1. Apa itu rakan niaga/pengurus online?
    Tugasnya mempromosi, produk utama akademi

2. Apa itu produk/servis akademi?
a. Kelas Online - Pakej kelas online yang selalu kita promo sudah ada 7 pakej











b. Produk E-book (dijual berasingan atau pakej mula bisnes, mula bisnes butik, mula bisnes
    jahitan, mula bisnes makanan)



Contoh E-book :

 



c. Ruang periklanan





Berminat untuk menambah pendapatan anda atau mencari pendapatan sampingan? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :
Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface



Sabtu, 8 Mac 2014

Perkongsian Pengalaman (Petikan dari E-book 101 Idea Home-Based Bisnes)

 Salam.

Alhamdulillah.

Saya ingin memberi 'in-sight' E-book 101 Idea Home-Based Bisnes, serta  perkongsian pengalaman ibu yang berniaga.



Bab 11: Perkongsian Pengalaman

Apa yang membuakan puan terus boleh fokus dengan usaha kini.
Saya rasa sangat bersyukur kerana perniagaan yang saya ceburi dapat memberikan saya masa yang“flexible”. Saya boleh berada dirumah bersama kedua-dua anak saya secara ekslusif semasa mereka berumur dari lahir sehingga 6 bulan. Pada awalnya,saya mula menghantar anak-anak ke pusat asuhan untuk saya keluar semula dengan perniagaan sediada.

Bila mana saya rasa kurang bersemangat dalam perniagaan dalam suatu hari saya akan ke pusat asuhan untuk melihat anak saya beraktiviti di sana buat beberapa minit dan kemudian sambung keluar semula berniaga. Jika anak sakit, saya boleh berada selalu dengan anak sehingga pulih mengikut masa yang anak saya perlukan sebelum hantar semula ke pusat asuhan.

Selepas melahirkan anak kedua, saya banyak keluar berniaga di tapak-tapak pejabat kerajaan. (“booth”). Keluar berniaga dipasaran luar ( offline) sangat menarik kerana saya jumpa ramai kawan-kawan niaga baru dan boleh tambah networking. Saya sukakan semangat kental mereka di dalam perniagaan.

Saya kemudiannya telah membuat keputusan untuk terus fokus berniaga secara online sahaja setelah mendapat permintaan pertama anak sulung kami ketika itu berumur 3 tahun baru pandai bercakap secara jelas dan lancar iaitu mahukan saya mengajarnya di rumah dan tidak mahu ke sekolah lagi.

Suami sangat menyokong saya untuk terus berada dirumah sepenuhnya bersama anak-anak dan membuat aktiviti belajar sambil bermain dengan anak-anak dirumah. Suami saya telah banyak membantu saya membuat“online marketing “ agar jualan online kami meningkat sama seperti jualan offline. Alhamdulillah kini jualan online lebih mudah berbanding jualan offline tanpa perlu mengangat barangan niaga setiap hari lagi dan anak-anak ada di depan mata. :) Sokongan keluarga adalah penting dalam perniagaan saya. Rakan saya kenalkan kumpulan sokongan untuk ibu-ibu berkerja dari rumah manakala suami pula kenalkan saya dengan kumpulan sokongan Lovely Life dan mendaftarkan saya ke seminar Love being a mother dari kumpulan sokongan tersebut.

Perkongsian Puan S

Ingin baca lebih lanjut?? Boleh baca lagi dalam E-book 101 Idea Home-based Bisnes. Ingin mendapatkan E-book ini, boleh hubungi saya.

Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :
Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)

Jumaat, 7 Mac 2014

Perancangan dan momentum

( Oleh : Lenny Boniface)


Salam.

Alhamdulillah.

Perancangan itu penting. Hari ini, saya mendapati sekiranya hari saya tiada perancangan, saya akan membuat kerja tanpa hala tuju yang tetap. Maksudnya, saya tidak dapat membuat KERJA PENTING yang ingin saya buat. Jadi, perancangan itu amat penting kepada kita, wanita yang mempunyai pelbagai peranan sebagai ibu, surirumah, isteri, dan pekerja. Kerana tanpa perancangan, proses kerja seharian akan berlaku tanpa kita melakukan sesuatu yang bermanfaat untuk kerjaya atau matlamat peribadi kita.



Sebagai contoh, saya ingin membuat pemasaran produk Shaklee, tetapi saya harus membuat perancangan yang mudah dan jelas supaya saya tahu apa produk yang saya ingin pasarkan atau highlightkan sepanjang bulan atau sepanjang minggu. Dengan perancangan yang mudah dan jelas, kita tidak akan tersasar dari matlamat kita. Misalannya, bulan ini saya ingin highlight-kan Energizing Soy Protein (ESP), maka dalam dairi harian atau perancangan harian saya harus catatkan berapa kali saya hendak uploadkan gambar ESP ke dalam fanpage facebook saya ataupun wall personal facebook saya. Apabila ada perancangan jelas dan mudah, maka kita akan melakukan kerja dengan lebih santai dan lebih fokus berbanding kita tiada perancangan.

Perancangan memudahkan kita, namun yang paling penting ialah langkah pertama ataupun tindakan. Langkah pertama, atau tindakan pertama adalah yang paling berat dan paling susah sekali hendak dilaksanakan. Sebagai contoh blog saya ini, pada permulaannya amat payah untuk diri saya mengemaskini entri di blog ini. Namun setelah saya membuat beberapa entri, maka datang  momentum untuk terus mengemaskini blog ini.




Jadi, paling penting ialah langkah pertama kita. Kita harus terus lakukannya walaupun sangat berat dan payah untuk diri kita lakukannya. Saya berdoa saya pun dapat momentum yang baik untuk tugas-tugas saya dan tanggungjawab saya yang lain.

Pesanan saya, jangan berputus asa. Mulakanlah dengan langkah kecil tapi konsisten. Maka perubahan akan berlaku dalam hidup.


Berminat untuk menambah pendapatan anda atau mencari pendapatan sampingan? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface



Ulasan Kelas Asas Blog - (oleh protege: Nur Syahidah Wan Mahassan)

 Salam.

Alhamdulillah.

Mari kita baca ulasan dari protégé Syahidah Mahassan mengenai Kelas Asas Blog yang disertainya.



(Teks oleh : Syahidah Mahassan)





"Wah, akak ada blog ya," kata seorang sahabat.

Sebenarnya saya bukanlah mula berblog pada tahun ini. Sejak saya mempunyai akaun Frienster dan Multiply lagi saya sudah berblog. Sekitar tahun 2006 semasa menuntut di Kolej Matrikulasi Melaka. Pernah juga menggunakan Wordpress dan yang paling lama Blogspot. Jadi, asas senggaraan blog saya memang sudah tahu. Semuanya agak berbeza apabila mengikuti Kelas Asas Blog dan Penulisan.

Saya dapati kebanyakan peserta kelas ialah suri rumah yang berhenti kerja dan mahu meningkatkan potensi diri melalui pembelajaran atas talian yang lebih mudah. Perkara ini mengubah persepsi awal saya sewaktu mula-mula mengikuti kelas. Tanpa saya sedari, saya dapat banyak info bagaimana menjana pendapatan dari rumah.

Saya menganggap tidak salah saya melabur wang bagi mempelajari skil dan teknik baru. Ilmu yang baik, apabila digunakan dengan cara yang betul, boleh menjadi asbab keupayaan kita untuk menjadi manusia hebat. Saya cukup terkesan dengan kesungguhan ibu-ibu dalam kelas yang saya sertai ini. Mereka bersungguh-sungguh mengatur kehidupan seharian semata-mata untuk menuntut ilmu.

Insya-Allah, saya akan jadikan ini pembakar semangat untuk saya memperbaiki dan menambah baik potensi diri. Apa yang menarik melalui kelas ini ialah guru akan memantau perjalanan kelas secara atas talian. Melalui medium ini, saya bebas melakukan tugasan saya pada bila-bila masa terluang. Asalkan saya ada sambungan Internet dan gajet di sisi.

Selama ini asyik berblog syok sendiri, lebih baiklah saya berblog dan memberi manfaat kepada pengunjung laman ini. Tanpa teknik yang betul, kita sendiri yang rugi. Maka, bergurulah untuk menjadi lebih baik. Asalkan tidak melanggar syariat Allah, saya dapat pula menyampaikan panduan berguna untuk orang lain.

http://syahidahmahassan.blogspot.com/




Berminat menjadi salah seorang ahli Akademi Bekerja di Rumah? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :


Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface

di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)

https://www.facebook.com/lenny.Boniface





Sebelum berpisah..... 

Promosi Harga Runtuh untuk 2 E-book!!!

Harga : RM 50 untuk 2 E-book.

Berbaloi-baloi!!!



 


Khamis, 6 Mac 2014

Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah - Rangkaian/Jaringan wanita-wanita untuk membina impian

Salam.

Alhamdulillah.

Apa itu Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah? Apa yang menarik tentang Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah? Kami adalah rangkaian jaringan suri-suri rumah atau suri-suri bekerja untuk mewujudkan sebuah kelompok wanita-wanita yang boleh menjana pendapatan secara online, saling bantu-membantu supaya wanita boleh mencipta impian serta menjaga rumahtangganya.

Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah






Anda mahu mula bisnes tetapi tidak ada produk?
Kini anda tidak perlu risau lagi.

Berdaftarlah Sebagai Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah!!!

Anda akan mendapat Satu Blog Bisnes yang membolehkan anda menjalankan operasi perniagaan hanya dari rumah sahaja.

Anda hanya perlu mempromosikan pakej-pakej jualan dan produk-produk yang ditawarkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah. Kami sediakan tapak untuk anda berniaga tanpa perlu keluar dari rumah. Apa yang anda perlukan hanyalah kesungguhan, fokus dan komited serta yang utama komputer atau laptop dan talian internet.

Apa yang kalian dapat ialah satu blog tersedia dengan pautan:


1. Logo Akademi Bekerja Di Rumah
2. Logo rasmi SOHOdirectory
3. Kelas-kelas Online
4. Pakej Ebook Mula Bisnes/Ebook
5. Ruang Periklanan

Yang membantu menjana pendapatan anda TANPA PERLU KELUAR DARI RUMAH. HANYA HUJUNG JARI SAHAJA!!!
Mudah kan? Bahan promosi semua disediakan. Anda akan dibimbing oleh mentor-mentor yang berkaliber.

Berminat untuk menambah pendapatan anda atau mencari pendapatan sampingan? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface


Rabu, 5 Mac 2014

Rahmat-Nya

(oleh : Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Semoga kita selalu mengucapkan syukur dan puji-pujian kepada Allah s.w.t.

Alhamdulillah syukur. Saya diberi peluang untuk bekerja hari ini di pejabat saya. Sebenarnya, saya tidak puas hati. Bukan tidak bersyukur ya. Saya cuma tidak puas hati dengan prestasi saya dengan keluarga, kerana saya terpaksa bekerja 8 pagi sehingga 5 petang, kadang-kadang kena buat over-time, maka masa saya dengan anak adalah sedikit berbanding surirumah. Ironinya, saya suka kerja sebab saya tidak perlu terperuk di rumah. Sekarang saya dilanda krisis, anak saya tiada pengasuh, dan ini menambahkan tekanan kepada saya. Sekarang anak  saya dijaga oleh mak mertua dan pak mertua saya. Walaupun mak mertua dan pak mertua saya boleh menjaga anak saya, saya tak sampai hati nak bagi mak mertua dan pak mertua saya jaga. Kerana mereka sudah berumur, sudah sampai masanya mereka tidak perlu bersusah payah menjaga anak-anak kecil lagi. Tapi apa boleh saya buat, saya sekarang terikat dengan kerja. Dan saya bergantung dengan kerja tetap saya disebabkan pinjaman dengan bank. Jadi, pesanan saya kepada pembaca di luar sana sekiranya tidak ada keperluan mendesak membuat pinjaman, jangan membuat pinjaman yang akan mengikat anda.

Namun, saya ingin mengingatkan diri saya dan pembaca, jangan berputus asa dari rahmat Allah. Kerana setiap halangan dan musibah ada jalan penyelesaiannya dan disertai keberkatan yang kita tidak sedari. Saya hendak mengajari diri saya untuk menyebut ALHAMDULILLAH selalu.



Kerana Allah menurunkan rahmatNya selalu. Jadi jangan berputus asa dan bersedih. Semuanya ada jalan keluar dan juga rahmat, selagi kita beriman dengan Allah s.w.t.. Bagi diri saya, waktu-waktu susah lah yang memberikan erti kepada kehidupan kita. Ingatkah kita pada waktu-waktu kita tiada duit untuk membeli makan? Atau duit tidak cukup untuk membeli minyak kereta? Nak bayar bil pun kena korek tabung? Waktu-waktu itu yang terpahat kuat dalam jiwa kan? Masa susah bukan musibah, tetapi peringatan kepada kita bahawa ada juga orang lain yang hidup susah macam kita. Waktu susah bukan musibah, kerana di situ kita belajar kehidupan ini sementara sahaja dan kehidupan sentiasa berubah. Kadang-kadang kita susah, kadang-kadang kita senang. Itu yang menjadi coretan hidup kita yang kita ingat sampai bila-bila. Jangan susah hati. Sekiranya anda susah hati, ambil lah barangan anda atau duit anda yang sedikit atau banyak, infaqkan, sedekahkan. Buat selalu, hati anda akan lapang kerana itu rahmatnya apabila kita bersedekah. Saya bukan orang alim, tetapi saya percaya semua janji Allah. Jadi jangan kita ragu-ragu. Semuanya rahmat. Jangan kita menzalimi diri sendiri dan orang lain. Jangan kita kufur. Jadilah orang selalu bersyukur, dan anda akan jadi insan yang bahagia dan gembira.

Perjalanan menuju WAHM harus diteruskan dan perjuangan tidak akan berhenti sehingga tercapainya impian saya. Alhamdulillah.




Berminat untuk menambah pendapatan anda atau mencari pendapatan sampingan? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface






Selasa, 4 Mac 2014

Impian di Hati

Salam.

Alhamdulillah.

Perjalanan menuju WAHM masih diteruskan. Walaupun perlahan namun niat di hati tetap utuh ingin bebas dari hidup kerja 8 pagi hingga 5 petang. Kadang-kadang takut juga apabila terfikir apabila dah berhenti kerja, hidup cuma di rumah sahaja. Saya tidak boleh hidup duduk terperuk di rumah sahaja. Jadi, saya harus fikirkan kerjaya yang memberikan kebebasan masa kepada saya dan juga saya tidak perlu duduk di rumah sepanjang hari. Ada ke?



Ada. Saya impikan pejabat sendiri. Saya impikan membeli sebuah lot kedai dan di situ saya bekerja. Saya ingin memiliki perniagaan sendiri dan waktu kerja saya 9 pagi sehingga 8 malam. (Saya sedang menulis impian saya ya). Apabila saya memiliki perniagaan saya sendiri dan juga memiliki lot kedai sendiri, maka kebebasan yang boleh saya perolehi. Betul tak?  Jadi perjalanan ke arah itu adalah sangat sukar (walau apapun saya katakan). Namun, kita harus mempunyai impian dan berjuang untuk mencapai apa jua impian kita. Saya harus mulakan dari langkah kecil setiap hari. Kecil-kecil dan konsisten. Itu yang akan membawa kita ke arah impian kita. Kejayaan tidak datang bergolek, kita harus bergerak ke arahnya.

Mula-mula memang susah untuk bertindak, tetapi setelah kita mulakan satu tindakan, dan satu lagi tindakan akan menyusul. Maka dari situ kita akan dapat momentum untuk terus bergerak ke hadapan.  Mungkin sekarang saya cuma bermula sedikit-sedikit dengan mempromosi kelas blog, dan ada kemungkinan di masa hadapan, promosi yang sedikit-sedikit ini membantu saya menambah pendapatan saya. In sha Allah. Semua bermula dengan niat dan tindakan. Jangan berputus asa.



Berminat untuk menambah pendapatan anda atau mencari pendapatan sampingan? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface


Isnin, 3 Mac 2014

Cuti-cuti di Janda Baik - Hanana Chalet

 
Salam.
 
Alhamdulillah.
 
 
Alhamdulillah, saya dan keluarga telah diberi kesempatan untuk  bercuti di kawasan kampung yang indah di Janda Baik. Walaupun perancangan last minute, namun percutian ini sangat membahagiakan. Kenapa? Sebab kami balik ke alam semulajadi. Apabila kita dekat dengan alam semulajadi, perasaan kita akan menjadi lebih baik.
 
 
Kami telah menginap di Hanana Chalet di Janda Baik. Chalet yang baru, dan luas. Muat untuk 4 ke 5  orang dewasa untuk 1 Chalet. Tapi kalau berkeinginana tidur di raungan veranda sekali boleh lah sampai 8 orang dewasa 1 chalet. Hehehe. 
 
 
 
 
 


Yang terbaik dia ialah, kat depan chalet terdapat sungai kecil, jadi anak-anak kita boleh bermain air sungai. Kita tak perlu pergi jauh-jauh untuk masuk sungai, depan chalet sahaja. Bestnyer.....




 
 
 
 
 
Untuk tempat makan, chalet ni tak jauh dengan kedai runcit dan juga kedai-kedai makan kampung. Yang paling saya suka, tempat ini tidak sesak dengan pengunjung. Jadi, kalau bermain dengan anak di sungai saya selesa dan boleh berendam lama-lama.
 
Sekiranya pembaca berminat untuk menginap di Chalet Hanana,  Janda baik boleh lah menghubungi :
 
Hanana Chalet:
Pak Teh : 012-3825406
Mak Teh : 012-9810406
Akmal (Anak Pak Teh) : 012-9882427
 
Gambar-gambar berikutnya ialah gambar-gambar anak saya Shahrul Iman. Heheheh.
 

 
 








 







 Saya amat menyarankan pembaca untuk bercuti di mana-mana kawasan yang masih lagi segar dengan alam semulajadi. Di situ, kita boleh melupakan seketika tekanan kerja, tekanan kewangan, serta memberikan kita perspektif baru mengenai kehidupan ini.


Berminat untuk memasarkan produk anda atau bisnes anda? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)

https://www.facebook.com/lenny.Boniface