Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2014

Blog Blog Blog Power

(Oleh : Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Blog.. blog.. BLOG... blog... BLog.. BLock... Kenapa dengan blog? Ada apa dengan blog? Teringat first time saya terbaca artikel menjana duit dengan blog pada tahun 2010. Selepas itu, saya pun dengan teruja-nya pergi membuat blog. My First blog http://coloursversuses.blogspot.com/. Tak tahu mana hala tuju, tak tau apa guna saya ada blog, tapi dengan niat nak buat side-income, maka saya pun buat blog. Bolehlah sekiranya sudi melawat blog lama saya yang tak ada hala tujuan. Saya takde niche, atau tujuan dengan blog saya masa tu. Cuma sekadar mencuba nasib dengan blog. Anyway, setelah beberapa entri sahaja, trafik tak banyak, in-come tak nampak, jadi ke-ter-uja-an saya pun menurun. Namun saya masih teruskan dengan gelap gulitanya ke dalam alam blog.But it was fun. Kenapa? Sebab alam penulisan ini ada masanya menyeronokkan dan ada masanya bagaikan terapi untuk menghilangkan stress. Dan blog pertama saya tiada arah tujuan.

Kemudian selepas saya…

Tips Tingkatkan Jualan

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Apa khabar mommy-mommy ABDR dan mommy-mommy di luar sana? OK. Kali ini saya ingin bercerita mengenai tips untuk tingkatkan sales bisnes. Tapi tips ini saya ambil dari link di bawah. Saya cuma nak fokus 3 tips yang diberi oleh blogger Anis:

http://alongjourneytogether.blogspot.com/2013/09/tips-niaga-cara-tingkatkan-sale-bisnes.html


 Blogger Anis telah kongsikan beberapa tips dari buku yang telah dibaca oleh beliau iaitu 50 Idea Pemasaran Doktor Azizan.  Sangat menarik perkongsian beliau. Dan ada 3 tips yang telah mendapat perhatian saya, yang ingin saya kongsikan dengan mommy-mommy ABDR:




1. Blog
Sekiranya anda merasakan yang anda tidak mahir menulis untuk laman web,apa kata gunakan blog.Ia adalah percuma dan mudah untuk anda berkongsi kepakaran anda.Blog yang bagus akan membuatkan anda popular dan mempunyai pengikut di dalam bidang kepakaran anda.

2. Sentiasa update maklumat baru di dalam laman web/blog anda
Anda tak perlu bimbang tentang strategi SEO(Search engine o…

Protege ABDR - Puan Nurhidayah Bahar

Imej
Salam.


Alhamdulillah.  Salam ukhuwah.

Wah! Makin ramai menyertai Akademi Bekerja di Rumah. Saya ingin memperkenalkan salah seorang protege yang baru tidak berapa lama menyertai Akademi Bekerja di Rumah, iaitu Puan Nurhidayah Bahar. Beliau baru menyertai ABDR pada sekitar 25 Febuari 2014. Mari kita berkenalan dengan beliau melalui entri pengenalan yang beliau karangkan di bawah ini.


Pengenalan

Teks : Nurhidayah Bahari

Nama sebenar Nurhidayah Bahari. Saya dilahirkan pada 2 November 1986 di Kulim, Kedah seterusnya dibesarkan di Seremban, Negeri Sembilan. Kini saya kembali menetap di Kulim, Kedah kerana mengikut suami yang berkhidmat di daerah ini. Saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Seri Kelana, Seremban, Negeri Sembilan. Seterusnya melanjutkan persekolahan di peringkat menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Ampuan Durah, Seremban, Negeri Sembilan. Tamat persekolahan saya melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma di Kolej Shahputra, Kuantan, Pahang dalam jurus…

Susah Hati

Imej
(Oleh : Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Susah hati. Kenapa susah hati? Sebab trafik di blog saya tak banyak. Tapi lepas, baca "tak banyak" tu, saya terus teringat pengajaran dari Master Norita (Upline kepada upline saya), dia cakap, "Bagaimana nak banyak, kalau sedikit pun tak bersyukur." Jadi tak perlu susah hati la saya ni. Yup! Betul tu. Jangan bersedih. Yakin kepada Allah dan terus berusaha. Jadi apa yang perlu saya lakukan untuk naikkan trafik?




Langkah-langkahnya mudah saja:

1. Baca Bismillah.
2. Google "Tips nak naikkan trafik blog".
3. Belajar tips-tips yang diberikan, dan amalkan.

Senang tak? hehehe. Nak senang lagi? Mari sertai Akademi Bekerja di Rumah (ABDR) sebagai pelajar Kelas Asas Blog ataupun Rakan Niaga / Pengurus Online Akademi Bekerja di Rumah. Di ABDR telah tersedia 400 blog dari pelajar-pelajar ABDR, cuma kita hendak berkerjasama me-link-kan blog kita, sama-sama bekerjasama menaikkan trafik blog kita.

Macam mana jalan penyelesaia…

TERKINI : Pakej-pakej yang Ditawarkan oleh Akademi Bekerja di Rumah

Imej
Dapatkan dari saya. Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh : Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi : Lenny Boniface  di lennbj608@gmail.com 016-8749195 (SMS/WhatsApp) https://www.facebook.com/lenny.Boniface




Apa kata Protege Christina ?

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Ingat tak blog oleh Christina Sc Yong  ? Kali ini ini saya ingin kongsikan pengalaman Christina bersama Akademi Bekerja di Rumah.


Akademi berkerja dari rumah
Teks:Christina Sc Yong

Salam sejahtera semua,saya bukanlah suri yang berkarja di rumah tetapi mempunyai cita-cita untuk menjadi suri rumah yang berjaya.Berkerja di rumah dan melihat si kecil membesar depan mata dengan telatahnya yang membuat diri ini berbunga-bunga kegembiraan.

Menjadi seorang pelajar akademi berkerja di rumah,sesuatu yang tidak pernah terlintas di dalam kepala ini. Sangat seronok berada didalam akademi ini,kerana dapat mempelajari kelas asas blog,penulisan,fanpage dan cara menjana pendapatan dari rumah.Dengan guru yang penuh kesabaran melatih dan menjawab setiap soalah yang diajuhkan.

Di akademi berkerja dari rumah ini pebelajaran dijalankan secara online dan masa kelas yang fleksible,untuk memberi peluang kepada kaum hawa menambah pendapatan keluarga,dengan menggunakkan kemajuan teknologi yang…

Oh! Tiada Idea

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Kadang-kadang datang juga detik-detik "TIADA IDEA". Runsing juga. Sebab saya nak update blog ikut jadual saya. Jika tiada idea macam mana nak update blog?



Usah  runsing, kalau tiada idea nak update blog, catat saja pengalaman harian. Buat macam diari. Atau cari resepi-resepi makanan menarik milik diri sendiri ataupun cari di majalah atau internet untuk diletakkan di entri. Saya perasan blog-blog yang khas untuk resepi atau mempunyai resepi makanan pada satu atau dua entri memang traffic-nya tinggi. Saya perasan, sebab pada blog Shaklee saya saya letak satu entri mengenai sup ayam, entri itu yang paling tinggi pembaca. Menarik bukan?




Saya nak catat pengalaman terbaru saya sekarang. Sekarang saya dah ada jadual yang ideal buat diri saya untuk menjalankan bisnes online. Macam yang cikgu kata, sikit-sikit tapi konsisten. Sekarang saya buat sikit-sikit iklan di Fanpage FB saya  setiap hari. Sekarang jadual harian saya lebih santai, kerana saya dah tak perl…

Ingin Menulis Novel? - Panduan untuk Anda

Salam.

Alhamdulillah.



Ada sesiapa yang berminat hendak menerbitkan novel? Saya ingin kongsikan sedikit tips yang dapat dari link di bawah:

http://mazliamurat.blogspot.com/2014/02/panduan-produk-novelicious-pts-media.html

Boleh dijadikan panduan untuk penulis-penulis baru yang hendak menghasilkan karya.


Panduan Produk Novelicious (PTS Media Group)

Konsep jalan cerita bebas. Antaranya:
Chic-lit Thriller Saspens Cinta  *cerita tentang perkahwinan tidak digalakkan.

Sasaran pembaca:
Young adultYoung executivePelajar sekolah menengah 

Format manuskrip:
Minimum 350 muka surat saiz A4
Double spacing
Font Times New Roman 12


e-melkan kepada nazwani@pts.com.my

Inspirasi Super Wahm, Super Mom - Review Pembaca

Imej
Salam.

Saya berkongsikan review daripada salah seorang pemilik e-book Super WAHM Super Mom. Mari kita lihat bagaimana e-book ini membantu beliau.



Ulasan Puan Durra
http://studiokenaria.blogspot.com/2013/10/inspirasi-super-wahm-super-mom.html

Masih tertanya-tanya samada pilihan untuk bekerja dari rumah adalah langkah yang betul? Mungkin ada yang masih berbelah bagi, samada kerana tiada sokongan dari keluarga & rakan-rakan. Atau mungkin juga tiada kenalan yang boleh dijadikan panduan atau contoh.

Saya juga mengalami masalah yang lebih kurang sama pada awalnya. Alhamdulillah, kini sudah masuk tahun ke-5 saya bergelar Work At Home Mom. Pada ketika itu, kebanyakan bahan bacaan yang menjadi rujukan saya adalah terbitan dalam bahasa inggeris. Dan satu-satunya buku yang saya menceritakan 101 kisah-kisah inspirasi ibu-ibu yang bekerja dari rumah ialah, Chicken Soup for the Soul: Power Moms.

Tapi kini, atas usaha Puan Masayu Ahmad, buku Super Wahm, Super Mom telah diterbitkan pada Mac tahun 2013…

E-book 101 Idea Home-Based Bisnes --- Mengenali Pelanggan Anda

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Menarik! Menarik! Itu yang boleh saya katakana mengenai E-book 101 Idea Home-Based Bisnes. Ia memberikan pelbagai input dalam pelbagai aspek dalam perniagaan dari rumah. Hari ini saya ketengahkan aspek paling utama dalam perniagaan iaitu PELANGGAN. Mari kita telusuri sedikit petikan yang boleh didapati dari  E-book 101 Idea Home-Based Bisnes mengenai jenis-jenis pelanggan yang bakal kita hadapi.



Ok, baik bagi suri yang bekerja di rumah atau operasi bekerja di rumah. Terdapat beberapa pilihan produk dan servis.

1. Produk fizikal
2. Produk digital
3. Servis fizikal
4. Servis digital

Dalam konteks mengenali pelanggan, saya mahu menyentuh dalam bab ini mengenali pelanggan. Sebelum kita membuat perancangan menjual sesuai produk, sudah tentu kita perlu kenalpasti siapa sasaran pelanggan. Sama ada pelanggan tersebut perlu berjumpa secara fizikal atau secara maya sahaja.

Kebanyakan pemilik bisnes dari rumah, mempunyai kelebihan iaitu mengenali pelanggan melalui online tanpa ba…

Sembang Santai

(oleh: Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Bagaimana dengan hari anda? Semoga diberkati dan dirahmati Allah s.w.t.

Hari ini, saya cuma nak sembang-sembang di blog ini. Sebenarnya, kebelakangan ini saya agak buntu sikit. Disebabkan bajet saya yang lari sedikit. Nak buat macam mana, saya kena bayar hutang kepada mak saya. Apapun, semua ok. Alhamdulillah.

Persoalan saya yang bermain di kepala saya sekarang ini ialah " Bagaimana nak boost sales" Bagaimana ye? Siap surf online carti tips, tapi disebabkan minda tengah serabut jadi apa yang dibaca tidak masuk otak. Sekadar baca semata.  Walaubagaimanapun, saya sepatutnya terus mohon kepada Allah s.w.t. untuk sales yang banyak. Sebab Allah yang pegang hati manusia kan.

Kenapa apabila saya hendak memohon kepada Allah saya rasa saya tak layak untuk memohon? Tetapi, saya pernah mendengar seorang ustaz (ataupun baca dari mana-mana buku),"Doa itu ibadah". Namun, saya tetap susah nak mohon dari Allah. Ada sesiapa boleh ajar ma…

Rakan Protege - Christina sc yong

Imej
Salam.
Alhamdulilah.
Saya ingin memperkenalkan rakan protege saya, yang sama-sama berada di bawah tunjuk ajar cikgu Wani. Christina SC Yong, berasal dari Sabah. Seorang wanita yang tabah dan cekal. Itu yang saya baca dari blog beliau. Beliau amat meminati bidang kecantikan. Saya ingin memperkenalkan blog beliau di sini. Mari baca sedikit  daripada entri Christina SC Yong, mari kita kenali beliau. Membentuk Kening Teks:Christina sc yong


Ramai dikalangan wanita modern,mengabaikan teknik yang betul dalam membentuk bulu kening mereka.Teknik membentuk bulu kening yang salah boleh mempengaruhi wajah seseorang itu,misalnya wajah seseorang itu menjadi garang atau sedih.Bulu kening yang dibentuk sepadan dengan bentuk muka boleh menambah seri dan kejelitaan.

Bukan semua wanita memiliki kening yang sempurna,ada segelintir memiliki bulu kening yang lebat dan tebal.Manakala ada wanita yang mempunyai bulu kening yang nipis dan halus.Bagi wanita yang mempunyai kening yang lebat dan tebal adalah…

Perkongsian Pengalaman -BHG 2 .....(Petikan dari E-book 101 Idea Home-Based Bisnes)

Imej
Salam,

Alhamdulillah.

Entri lepas, kita berkongsi pengalaman ibu berniaga, kali ini kita baca pula pengalaman lain ibu yang bekerja dari rumah, dan juga petikan ini diambil dari E-book 101 Idea Home-Based Bisnes



Apakah momentum dan strategi yang digunakan untuk kekal bekerja dari rumah.

Walaupun saya kini mengusahakan bisnes yang mempunyai outlet, saya kekal bekerja dari rumah sahaja dan insyaAllah akan kekal begitu. Untuk itu, saya memastikan bisnes ini mempunyai 3 perkara agar tidak bergantung kepada saya untuk berada di lokasi sentiasa:

 SOP (standard operation procedure) Pekerja yang mahir dan integrity tinggi komunikasi yang jelas dan baik antara semua pihak terlibat Jangan takut untuk memberikan tanggungjawab dan kuasa kepada pekerja yang sepatutnya. Agar beban kerja anda berkurangan dan lebih banyak dapat dicapai dengan sinergi tenaga ramai orang berbanding hanya kita sahaja. Dengan adanya 3 perkara di atas, insyaAllah bisnes ini tidak bergantung kepada saya untuk beroperasi.Untuk…

Branding Yourself Strategies

Imej
Salam.


Alhamdulillah.

Alhamdulillah, datang peluang untuk menambah ilmu pengetahuan. Bengkel yang membantu anda menjenamakan diri anda dan bisnes anda. Mari! Mari! Jangan lepaskan peluang keemasan ini!






Julung kali kami bawakan dari Akademi Bekerja D Rumah. Inilah masanya untuk mula terus melangkah lebih jauh dalam dunia bisnes anda.
Bengkel : Branding Yourself Strategies, Branding Your Business Strategies
(Pendedahan Langkah Demi Langkah Mudah Yang Boleh Dilakukan)
*langkah-langkah ini tidak akan di dedahkan oleh sesiapa pun yang sudah berjaya melaluinya kerana mungkin mereka terlupa untuk berkongsi

Lokasi : Melaka             ( 6 April 2014)
              Kuala Lumpur ( 7 April 2014)
              Kelantan          (26 April 2014)


Yuran : RM350



Apa BONUS yang akan anda dapat?

1. Pendedahan Dan Latihan Langkah Demi Langkah Teknik Asas Bloging Untuk Blog Perkhidmatan/Perniagaan Anda Sendiri. (bernilai rm300)

2. Pendedahan Rahsia Mendapat Liputan Media Secara PERCUMA untuk Memperke…

E-Book 101 Idea Home-Based Bisnes

Imej
Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :



Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Super WAHM Super Mom...

Imej
Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :



Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi : Lenny Boniface di lennbj608@gmail.com 016-8749195 (SMS/WhatsApp) https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Panduan Berpantang - PROMO! PROMO!

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Saya ingin memperkenalkan promosi khas Panduan Berpantang. 2 E-book khas untuk panduan berpantang. HARGA RUNTUH. Sangat Hebat!

Kenapa harus memiliki 2 E-book ini?

Ramai antara kita sekarang kurang pengetahuan tentang cara-cara berpantang moden dan tradisional. Panduan ini membantu kita yang berpantang sendiri dengan suami sahaja. Membantu kita lebih bersedia untuk menghadapi musim berpantang. Memberikan panduan yang berguna untuk kita yang kurang arif tentang pantang. 





Ingin memiliki 2  E-book Power ini? Inginkan maklumat lanjut? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Promosi E-book Terkini... 2 untuk RM 50

Imej

Apa itu Rakan Niaga (Pengurus Online) Akademi Bekerja di Rumah?

Imej
Salam.

Alhamdulillah.


Ingin menambah pendapata sampingan? Ingin mempunyai sebuah kerjaya peribadi? Ingin menambah pendapatan hanya dengan berada di ruangan selamat rumah anda sendiri? Mari kita teliti peluang yang diberikan oleh Rakan Niaga/Pengurus Online Akademi bekerja di rumah.



Kami buka pendaftaran untuk Rakan Niaga/Pengurus Online Akademi bekerja di rumah

Kami buka pendaftaran khusus buat suri rumah yang serius mahu bekerja dari rumah. Suri kerjaya yang mahu memulakan bisnes online secara sambilan atau sepenuh masa. Kami buka untuk yang benar-benar serius, fokus dan komited sahaja

RM1k hingga 3k bersih (jika betul-betul fokus dan ikut cara yang diberikan)
Jikalau rasa sudah sedia, hubungi saya ya. Ingin maklumat lebih terperinci? Hubungi saya.


1. Apa itu rakan niaga/pengurus online?
Tugasnya mempromosi, produk utama akademi

2. Apa itu produk/servis akademi?
a. Kelas Online - Pakej kelas online yang selalu kita promo sudah ada 7 pakej











b. Produk E-book (dijual berasingan atau pakej mul…

Perkongsian Pengalaman (Petikan dari E-book 101 Idea Home-Based Bisnes)

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Saya ingin memberi 'in-sight' E-book 101 Idea Home-Based Bisnes, serta  perkongsian pengalaman ibu yang berniaga.



Bab 11: Perkongsian Pengalaman

Apa yang membuakan puan terus boleh fokus dengan usaha kini.
Saya rasa sangat bersyukur kerana perniagaan yang saya ceburi dapat memberikan saya masa yang“flexible”. Saya boleh berada dirumah bersama kedua-dua anak saya secara ekslusif semasa mereka berumur dari lahir sehingga 6 bulan. Pada awalnya,saya mula menghantar anak-anak ke pusat asuhan untuk saya keluar semula dengan perniagaan sediada.

Bila mana saya rasa kurang bersemangat dalam perniagaan dalam suatu hari saya akan ke pusat asuhan untuk melihat anak saya beraktiviti di sana buat beberapa minit dan kemudian sambung keluar semula berniaga. Jika anak sakit, saya boleh berada selalu dengan anak sehingga pulih mengikut masa yang anak saya perlukan sebelum hantar semula ke pusat asuhan.

Selepas melahirkan anak kedua, saya banyak keluar berniaga di tapak-t…

Perancangan dan momentum

Imej
( Oleh : Lenny Boniface)


Salam.

Alhamdulillah.

Perancangan itu penting. Hari ini, saya mendapati sekiranya hari saya tiada perancangan, saya akan membuat kerja tanpa hala tuju yang tetap. Maksudnya, saya tidak dapat membuat KERJA PENTING yang ingin saya buat. Jadi, perancangan itu amat penting kepada kita, wanita yang mempunyai pelbagai peranan sebagai ibu, surirumah, isteri, dan pekerja. Kerana tanpa perancangan, proses kerja seharian akan berlaku tanpa kita melakukan sesuatu yang bermanfaat untuk kerjaya atau matlamat peribadi kita.



Sebagai contoh, saya ingin membuat pemasaran produk Shaklee, tetapi saya harus membuat perancangan yang mudah dan jelas supaya saya tahu apa produk yang saya ingin pasarkan atau highlightkan sepanjang bulan atau sepanjang minggu. Dengan perancangan yang mudah dan jelas, kita tidak akan tersasar dari matlamat kita. Misalannya, bulan ini saya ingin highlight-kan Energizing Soy Protein (ESP), maka dalam dairi harian atau perancangan harian saya harus cata…

Ulasan Kelas Asas Blog - (oleh protege: Nur Syahidah Wan Mahassan)

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Mari kita baca ulasan dari protégé Syahidah Mahassan mengenai Kelas Asas Blog yang disertainya.



(Teks oleh : Syahidah Mahassan)





"Wah, akak ada blog ya," kata seorang sahabat.

Sebenarnya saya bukanlah mula berblog pada tahun ini. Sejak saya mempunyai akaun Frienster dan Multiply lagi saya sudah berblog. Sekitar tahun 2006 semasa menuntut di Kolej Matrikulasi Melaka. Pernah juga menggunakan Wordpress dan yang paling lama Blogspot. Jadi, asas senggaraan blog saya memang sudah tahu. Semuanya agak berbeza apabila mengikuti Kelas Asas Blog dan Penulisan.

Saya dapati kebanyakan peserta kelas ialah suri rumah yang berhenti kerja dan mahu meningkatkan potensi diri melalui pembelajaran atas talian yang lebih mudah. Perkara ini mengubah persepsi awal saya sewaktu mula-mula mengikuti kelas. Tanpa saya sedari, saya dapat banyak info bagaimana menjana pendapatan dari rumah.

Saya menganggap tidak salah saya melabur wang bagi mempelajari skil dan teknik baru. Ilmu yang bai…

Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah - Rangkaian/Jaringan wanita-wanita untuk membina impian

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Apa itu Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah? Apa yang menarik tentang Rakan Niaga Akademi Bekerja di Rumah? Kami adalah rangkaian jaringan suri-suri rumah atau suri-suri bekerja untuk mewujudkan sebuah kelompok wanita-wanita yang boleh menjana pendapatan secara online, saling bantu-membantu supaya wanita boleh mencipta impian serta menjaga rumahtangganya.

Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah






Anda mahu mula bisnes tetapi tidak ada produk?
Kini anda tidak perlu risau lagi.

Berdaftarlah Sebagai Rakan Niaga Akademi Bekerja Di Rumah!!!

Anda akan mendapat Satu Blog Bisnes yang membolehkan anda menjalankan operasi perniagaan hanya dari rumah sahaja.
Anda hanya perlu mempromosikan pakej-pakej jualan dan produk-produk yang ditawarkan oleh Akademi Bekerja Di Rumah. Kami sediakan tapak untuk anda berniaga tanpa perlu keluar dari rumah. Apa yang anda perlukan hanyalah kesungguhan, fokus dan komited serta yang utama komputer atau laptop dan talian internet.

Apa yang kalian dapat ia…

Rahmat-Nya

Imej
(oleh : Lenny Boniface)

Salam.

Alhamdulillah.

Semoga kita selalu mengucapkan syukur dan puji-pujian kepada Allah s.w.t.

Alhamdulillah syukur. Saya diberi peluang untuk bekerja hari ini di pejabat saya. Sebenarnya, saya tidak puas hati. Bukan tidak bersyukur ya. Saya cuma tidak puas hati dengan prestasi saya dengan keluarga, kerana saya terpaksa bekerja 8 pagi sehingga 5 petang, kadang-kadang kena buat over-time, maka masa saya dengan anak adalah sedikit berbanding surirumah. Ironinya, saya suka kerja sebab saya tidak perlu terperuk di rumah. Sekarang saya dilanda krisis, anak saya tiada pengasuh, dan ini menambahkan tekanan kepada saya. Sekarang anak  saya dijaga oleh mak mertua dan pak mertua saya. Walaupun mak mertua dan pak mertua saya boleh menjaga anak saya, saya tak sampai hati nak bagi mak mertua dan pak mertua saya jaga. Kerana mereka sudah berumur, sudah sampai masanya mereka tidak perlu bersusah payah menjaga anak-anak kecil lagi. Tapi apa boleh saya buat, saya sekarang ter…

Impian di Hati

Imej
Salam.

Alhamdulillah.

Perjalanan menuju WAHM masih diteruskan. Walaupun perlahan namun niat di hati tetap utuh ingin bebas dari hidup kerja 8 pagi hingga 5 petang. Kadang-kadang takut juga apabila terfikir apabila dah berhenti kerja, hidup cuma di rumah sahaja. Saya tidak boleh hidup duduk terperuk di rumah sahaja. Jadi, saya harus fikirkan kerjaya yang memberikan kebebasan masa kepada saya dan juga saya tidak perlu duduk di rumah sepanjang hari. Ada ke?



Ada. Saya impikan pejabat sendiri. Saya impikan membeli sebuah lot kedai dan di situ saya bekerja. Saya ingin memiliki perniagaan sendiri dan waktu kerja saya 9 pagi sehingga 8 malam. (Saya sedang menulis impian saya ya). Apabila saya memiliki perniagaan saya sendiri dan juga memiliki lot kedai sendiri, maka kebebasan yang boleh saya perolehi. Betul tak?  Jadi perjalanan ke arah itu adalah sangat sukar (walau apapun saya katakan). Namun, kita harus mempunyai impian dan berjuang untuk mencapai apa jua impian kita. Saya harus mulakan d…

Cuti-cuti di Janda Baik - Hanana Chalet

Imej
Salam. Alhamdulillah. Alhamdulillah, saya dan keluarga telah diberi kesempatan untuk  bercuti di kawasan kampung yang indah di Janda Baik. Walaupun perancangan last minute, namun percutian ini sangat membahagiakan. Kenapa? Sebab kami balik ke alam semulajadi. Apabila kita dekat dengan alam semulajadi, perasaan kita akan menjadi lebih baik. Kami telah menginap di Hanana Chalet di Janda Baik. Chalet yang baru, dan luas. Muat untuk 4 ke 5  orang dewasa untuk 1 Chalet. Tapi kalau berkeinginana tidur di raungan veranda sekali boleh lah sampai 8 orang dewasa 1 chalet. Hehehe. 

Yang terbaik dia ialah, kat depan chalet terdapat sungai kecil, jadi anak-anak kita boleh bermain air sungai. Kita tak perlu pergi jauh-jauh untuk masuk sungai, depan chalet sahaja. Bestnyer.....




Untuk tempat makan, chalet ni tak jauh dengan kedai runcit dan juga kedai-kedai makan kampung. Yang paling saya suka, tempat ini tidak sesak dengan pengunjung. Jadi, kalau bermain dengan anak di sungai saya selesa dan bole…