Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2015

Kejayaan, Mari Ke Mari...

Imej
Assalamualaikum.

ML  ingin mencatatkan buah fikiran di saat ini. ML sedang berusaha menuju kejayaan. Dan sesiapa yang sedang berusaha untuk mencapai kejayaan, mereka faham perjalanan tidak mudah dan usaha harus dilakukan setiap hari.

ML sendiri tidak memahaminya sehingga hati ini betul-betul hendakkan kejayaan dalam perniagaan sampingan ML iaitu Shaklee.

Bukan mudah ya. Sebagai seorang wanita, kita pegang 3 atau 4 tanggungjawab - anak, isteri, ibu dan mungkin juga pekerja. Menggalas ketiga-tiga tanggungjawab bukan mudah. ML kadang-kadang ingin juga melepaskan salah satu daripada 3 tanggungjawab itu, tetapi TAK MUNGKIN bak kata Upin Ipin. :)

Jadi, bagaimana ML nak mengejar kejayaan?

DENGAN :
Fokus, Matalamat yang Jelas & Spesifik, Istiqomah, Sabar, Cekal, dan beberapa lagi nilai yang kita harus miliki dan terapkan sebagai seorang wanita.

Boleh ke ML berjaya? Itulah perangkapnya di situ. Perangkapnya ialah PEMIKIRAN NEGATIF,
Boleh ke ML berjaya? BOLEH. BOLEH. BOLEH. Kita wajib/harus…

5 Cara Pelangsingan Badan

Imej
Assalamualaikum.




Berat badan berlebihan. Apakah anda menghadapi masalah berat berlebihan? Ingin melakukan sesuatu untuk menghilang lemak-lemak di badan anda?

InfoGrafik - B Complex

Imej

Kebaikan Lecithin Shaklee

Imej
Assalamualaikum.

Lecithin Shaklee adalah salah satu produk yang popular di kalangan pengguna Shaklee. Lecithin ini terkenal dengan fungsi untuk pelangsingan badan. Tapi adakah anda tahu yang Lecithin ini mempunyai banyak kebaikan lain selain membantu pelangsingan. Jom kita baca kebaikan Lecithin ini.






Kebaikan Utama Lecithin Shaklee:

6 Perkara Allah Sembunyikan

(sumber : FB Mhd Muhayadi Ahmad)
''Menangis saya bila baca , meremang bulu roma :') Ya Allah SWT kau ampunilah dosa dosa walau sekecil dan sebesar mana pun ia'' Korang Baca jangan tak baca .

6 perkara Allah sembunyikan

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara
timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu
Jibrail as memandang dirinya sendiri danberkata:

'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.'

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibada…

InfoGrafik - Steroid

Imej
(sumber : FB Duta Kenali Ubat Anda)

Tahukah anda bahawa ubat-ubatan yang mengandungi steroid adalah dikategorikan sebagai Ubat Terkawal?

Ubat steroid hanya perlu diambil pada dos yang ditetapkan oleh doktor untuk merawat atau mengawal penyakit yang dialami. Jika pengambilannya tidak diawasi, dikhuatiri boleh memberi kesan sampingan yang memudaratkan kesihatan.


Jumpa 'Kawan' Lama

Imej
Assalamualaikum.

Masih bersiaran di kampung halaman kesayanganku. :)

Hari ini terjumpa  dairi lama. Wah wah wah.. banyaknya catatan. Bagusnya ada buku dairi. Boleh mengimbau kisah-kisah lama, atau catatan-catatan yang kita buat (kata-kata hikmat, luahan perasaan dan sebagainya). ML ingin jadikan blog ini sebagai satu jurnal untuk rekodkan kata-kata hikmat, motivasi, kisah-kisah inspirasi untuk dikongsikan bersama pembaca.

Toksin dan Penyakit

Imej
Assalamualaikum.

Semakin kita maju ke hadapan di dunia ini - dengan makanan segera, teknologi kimia, teknologi pertanian, dan lain-lain, semakin bertambah penurunan kesihatan kita. Kenapa? Kerana semakin banyak toksin yang kita kumpulkan setiap hari melalui makanan yang dihasilkan melalui teknologi moden.
ML ingin kongsikan satu posting dari Dr Zubaidi Hj Ahmad berkaitan bagaimana kesihatan badan kita semakin merosot setiap hari kerana toksin.
Sumber :   Dr Zubaidi Hj Ahmad
PERANAN TOKSIN DALAM PENYAKIT

Mengikut konsep dan teori penyembuhan semulajadi bahawa, faktor utama yang menyebabkan organ-organ dan tubuh mengidap pelbagai jenis penyakit ialah kerana toksin atau racun dalam badan.

Angin Menderu, Perasaan Membadai ~~~

Assalamualaikum.

Bersiaran dari kampung halaman kesayang ML -Dalat, Sarawak. Berbagai perasaan membendung dan menyelubungi diri ML apabila berada di sini.

Teringat waktu-waktu kecil sehingga sekarang, bagaimana ML membesar dan berubah mengikut waktu. Namun memori tidak pernah berubah. Ya Allah, betapa perasaan ini menyelubungi diri ini. Perasaan yang tidak boleh ML gambarkan melalui kata-kata atau tulisan.

Untuk pengetahuan umum, ML mama dan papa ML dah meninggal dunia, dan sekarang keluarga ML hanya tinggal ML dengan adik kandung ML. Jadi apabila berada di kampung, kenangan menderu-deru menyerbu diri ini. Terkenang mama dan papa. Terkenang keadaan waktu dulu waktu kecil bersama papa dan mama. Terkenang waktu bersekolah.

Sesungguhnya semua dah berubah. Setiap perkara di dunia ini tidak kekal. Yang ada hanya kenangan, itupun kadang-kadang ia hilang kerana suatu hari mungkin kita akan hilang ingatan dek dimamah usia.

Andainya boleh ML gambarkan dengan kata-kata perasaan ML sekarang, mem…

4 Tips Seronok Berdiet

Imej
Jika anda ingin keseronokan dalam berdiet, ikut peraturan asas yang disediakan oleh Tyler Graham dan Drew Ramsey, Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat:


Peraturan 1:
Kurangkan jumlah makanan yang diambil.

Peraturan 2:
Makan lebih buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian.

Peraturan 3:
Memilih daging haiwan yang makan rumput atau tumbuh-tumbuhan.

Peraturan 4:
Mempelbagaikan makanan berkhasiat.

Penambahan Nilai Kendiri - Penambahan Nilai Gaji

Assalamualaikum.

Terbaca satu sharing posting yang sangat menarik di FB  dan ML ingin kongsikan bersama pembaca. Apa yang ML baca ini pernah ML dengar dari penceramah terkenal JIM ROHN. Beliau kata, " Anda ingin tambahkan 'gaji' anda, anda wajib tambahkan NILAI diri anda dengan menambah kemahiran kendiri, meningkatkan kualiti diri anda."


ML berkecimpung dalam dunia Network Marketing, nilai-nilai kendiri adalah amat penting untuk diolah menjadi MAGNET PELANGGAN DAN PROSPEK.

Jadi kita baca, posting yang dicopy-paste dari FB Dr Siti Ujila Official untuk bacaan anda.


Dr Siti Ujila Official
5 PERKARA BAGAIMANA PELAJAR SEKOLAH/UNIVERSITI DAPAT JADI 'LEBIH BIJAK'

Detoksifikasi Kolon

Imej
Assalamualaikum.

Semoga hari anda  diberkati, ceria, dilindungi oleh Allah dan sihat sempurna.

Hari ini ML hendak menceritakan tentang kolon. Apakah anda mengalami pembuangan air besar yang baik? Setiap individu mempunyai sifat 'pembuangan' yang berbeza mengikut tubuh badan masing-masing. ML sendiri pun begitu. ML dengan suami mempunyai sifat-sifat 'pembuangan' yang amat berbeza.


Mengejut dan Terkejut

Imej
Assalamualaikum.

Pageview semalam 465 views. Angka yang mengejutkan.



Berminat menaikkan trafik? Bagaimana nak tarik tarik trafik?

Jom Sertai ABDR - Kumpulan Sokongan untuk menjana pendapatan online.

WhatsApp ke 016-874 9195

Promosi Berjalan - Cepat Sebelum Terlambat

Imej
Assalamualaikum.

Yeah... Hari Raya Aidilfitri pun dah menjangkaui umur Hari Ke-5. Lega, semua persiapan mencukupi dan ala kadar saja.

Sekarang kembali kepada perniagaan :)

Tinggal lagi 10 hari lagi(Hari Terakhir 31 JULAI 2015)untuk PROMOSI Vivix,  B-Complex dan Vita-Lea for Children.

Ayuh, usah lepaskan peluang untuk dapat produk-produk Shaklee yang OH-Sem ini.

Secara peribadi, ML memang mencintai VIVIX.


Vivix Mengandungi 4 ramuan utama IAITU :-

Doa

Imej

Hi

Imej

Selamat Hari Raya

Imej

Kisah Pelik di Sebalik Sejarah Inkubator

Imej
Assalamualaikum.

ML terbaca 1 artikel di internet berkaitan sejarah inkubator, dan bagaimana kisah seorang "survivor" yang mula-mula dimasukkan ke dalam inkubator dan kisah pelik di balik cerita inkubator ini menjadikan ML teruja nak kongsikan di blog ini.

 (Diterjemahkan oleh : ML)
 (Sumber : npr.org )


Hampir 1 abad yang lalu, Coney Island New York pernah terkenal dengan pertunjukan jalanan. Pulau Coney dipenuhi dengan papan-papan tanda besar yang mewar-warkan tentang wanita-wanita bertatu, orang-orang yang menelan pedang - dan juga pameran bayi-bayi kecil.

Ustaz Rancangan Hadis 40 TV1

Imej
Assalamualaikum.

ML pernah mengikuti rancangan TV1 -Hadis 40, dan yang memberikan ceramah ialah seorang Ustaz yang ML tak kenal. Tetapi cara penyampaian beliau sangat menarik hati ML - mudah difahami dan tidak membosankan. Jadi di kesempatan ini ML meng-Google-kan nama Ustaz tersebut dan membaca kisah berkaitan beliau sebagai langkah mengenali tokoh ini.

Dan ML menemui sebuah artikel di Berita Harian berkaitan 'Ustaz Hadis 40' ini.
Jom kenali beliau.

Kisah Inspirasi Seorang yang Cekal dan Berjaya

Assalamualaikum.
Satu kisah inspirasi yang ingin ML abadikan di blog comel untuk peringatan kepada diri sendiri dan menjadi inspirasi untuk berjaya.
ML ingin kongsikan dengan pembaca sekalian, supaya pembaca juga mendapat aura positif. Jangan diisukan kisah ini. Kita cuma perlu ambil pengajaran kisah ini.


(Sumber : Faizul Ridzuan)

NAMA SAYA FAIZUL RIDZUAN DAN SAYA SEDIH TENGOK GRADUAN SEKARANG.
.
Salam semua. Baru-baru ni saya tengok ramai yang kongsikan kisah graduan berumur 23 tahun yang menceritakan kisah sedih beliau yang bagaimana graduan sekarang adalah umpama pengemis. Saya tak menyokong atau pun mengkritik beliau sebab saya rasa rintihan beliau adalah rintihan orang muda yang masih belum faham realiti kehidupan.

Tawaran.. Tawaran... Julai 2015

Imej
Assalamualaikum.
Kita dah masuk hari ke-13 di bulan Julai. Ingin ML khabarkan tawaran Shaklee yang sedang berlangsung sepanjang bulan Julai 2015 ini, iaitu: 
Kelebihan pembelian Set ini:  Mendapat HARGA TAWARAN - BELI 7 botoldengan HARGA 6 botol atau Beli 2 Botol dapat DISKAUN 5%
Tambahan daripada pembelian ini:
1. Keahlian Percuma bernilai RM 79.50 2. Cash Bonus di bulan OGOS 2015 3. F.O.C Vita-Lea (1 botol) bernilai RM 88.75 4. PENGHANTARAN POS PERCUMA








Vivix terbukti membantu meningkatkan tahap kesihatan termasuk pelbagai masalah kesihatan seperti : • Diabetes
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun tahan daya badan - lambat sembuh

Whatsapp Mama Lenny untuk ketera…

Catatan Ramadhan yang ke-27

Assalamualaikum.

Dah 5 hari tak menjengah blog kesayangan. Rindu juga. Ini tempat untuk melepaskan perasaan, dan berkongsi pengalaman. Penghujung Ramadhan semakin hampir. Dan hati semakin ralat dan sayu.

Banyak yang ML tak sempat buat, dan banyak yang tak boleh buat untuk Hari Raya Aidilfitri ini. ML redha. Sudah itu pilihan ML, jadi jangan mengeluh, jangan menyesal. Teruskan ke hadapan. Yang dah berlalu biarkan berlalu. Yang ML buat silap, ML kena bertaubat dan memohon ampun daripada Allah Yang Maha Mengasihani.

Ayat-ayat di atas kedengaran sayu kan? Memang pun. Tetapi ML nekad untuk mengubah pemikiran, mengubah ACUAN, dan mengubah kehidupan ML. Demi masa depan, demi sebuah kehidupan yang lebih baik dan menyediakan bekalan akhirat supaya tak menyesal.

Jadi apa kisah anda? ingin kongsikan? Tinggalkan link di komen ya.

Salam Ramadhan.

Rahsia Jutawan - SEDEQAH

(Sumber : Felinna Nadea Ed Fattah) Bagaimana kami suami isteri gandakan wang kami Dari RM100 kepada RM20juta dalam masa kurang satu tahun? Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan sentiasa diingatkan rezeki setinggi mana bukanlah hak kita.. kita hanya menumpang rezeki Allah..maka gunakanlah sebaiknya dan kongsilah walau secebis ilmu yg kita baca atau dengari atau pelajari atau lalui agar org paham bahawa x susah utk senang dan begitu senang utk susah. (Semoga kakfel terhindar dari riak) Jika status ini membawa kebaikan, kakfel izinkan anda share sebaiknya.

MLM dan amanah

Assalamualaikum.

ML ingin kongsikan satu coretan daripada 'Granny' ML tentang amanah dan tanggungjawab dalam menceburi business Shaklee ini. Ini adalah sebagai peringatan kepada diri ML sendiri dan juga sesiapa yang berkaitan.  Semoga bermanfaat.

Pesanan Master Norita Idris untuk 'anak-anak'

MLM dan amanah  June 22, 2013 at 2:13am Beratnya amanah.
******************

Mungkin ramai yang memandang serong bisnes MLM mahupun direct selling.

Catatan Ramadhan ke 18

Imej
Assalamualaikum.
Hari ini dah 18 Ramadhan. Dalam hati - kalau boleh nak hentikan masa. Dan kecapi sepuas-puasnya saat satu hari. Ya Rabb... rasa ralat sangat.
Hari ini ML menyertai bengkel Leadership yabg dikelolakan oleh SuperUpline ML, Master Norita Idris.

Projek Mencari dan Menanam Pahala : Membantu Asnaf

Imej
Assalamualaikum.

Peluang untuk membantu. Sharing dari facebook. Harap-harap boleh membantu keluarga ini, walaupun ML hanya sharing di blog ML ini. Boleh klik di link FB di bawah untuk pertanyaan dan maklumat lanjut.





Dee Pasir Mas added 6 new photos. 3 hrs · Edited ·  "ayah ada?.. budak tu heleng.. "mak ko ada?.. "ada..ama.." sambil panggil ibunya... tiba2 aku lihat kelibat seorg wanita teraba-raba dtg ke pintu.. "ada apa? tanyanya dlm pelat india.. aku pun cerita dari A sampai Z... dia kemudian marah2kan anaknya sambil nangis... rupanya dia mualaf..baru 4 bulan peluk Islam. Suaminya meninggal dunia. Tinggal dia bersama 4 anak. 3 darinya muslim, yg sulung masih beragama hindu.. dia miskin.. anak2nya anak yatim. Hidup tak menentu.. tiba2 saja aku insaf dan minta maaf kerana berkasar... tiga anaknya budak baik.. mereka tak tahu apa2..
Masa aku jumpa mereka jam dah kol 5.30 ptg. Aku tanya puasakah? Mereka kata, puasa. Aku tanya berbuka puasa dgn apa? Dia jawab, nasi …

kebaikan Garlic

Imej
Manfaat utama Mengamalkan Garlic:
Mengandungi Spearmint - Berfungsi meningkatkan sistem, penghadaman dan fungsi jantung.Antibiotik yang Selamat dan Semulajadi - Garlic adalah antibiotik yang semulajadi, selamat untuk kegunaan jangka masa panjang untuk meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit seperti selsema, kulat, kuman, virus dan yis candida.Menghalang Alergi - Meningkatkan ketahanan terhadap penyakit berkaitan sistem imun seperti hidung sensitif, sinus, alahan, asma, selsema dan hepatitis.Memperbaiki sistem Penghadaman - Formula uniknya mampu membantu mengurangkan masalah berkaitan penghadaman seperti kembung perut, gastrik, ketidakhadaman. Garlic juga mampu menentang bakteria H. pylori dan menghalang ulser gastrik.Mengawal Tekanan Darah Tinggi - Kajian menunjukkan pengambilan 2-4 tablet Garlic akan menurunkan darah tinggi dengan 8 poin.Detoksifikasi - Garlic mampu mengeluarkan raksa dari tubuh dengan pantas. Raksa, plumbum, dan kadmium adalah logam toksik yan…

Blog-blog Berkaitan Nota-nota Jahitan

Adat Perkahwinan Orang Melanau, Dalat, Sarawak

Assalamualaikum.

Sekiranya ingin mengetahui lebih lanjut tentang adat perkahwinan kaum Melanau di Dalat, boleh kik link ini :
http://ccwen08.blogspot.com/2012/06/witnessed-melanaus-customary-wedding.html

Sharing daripada Facebook - Bermanfaat

(Sumber : FB Norhalimatul Nazura)

KISAH MAGIK: IMPOSSIBLE JADI POSSIBLE. APA RAHSIANYA?

Sepanjang hampir 3 tahun saya menjadi seorang pendidik di UPM, banyak ‘peristiwa’ yang takkan mampu saya lupakan. Yang mengajar saya satu perkara penting: erti kehidupan.

Percaya tak, kisah yang ingin saya kongsikan kali ini boleh menyebabkan sesiapa pun ternganga membacanya. Sebab anda tidak akan percaya pada ‘magik’ yang berlaku. Saya ingin kongsikan kerana di sebalik cerita ini, sebenarnya ada satu ‘rahsia’ kejayaan yang ramai orang tak tahu.

Ceritanya bermula apabila seorang anak didik saya stuck dalam projek ilmiah tahun akhirnya. Ya Allah, Tuhan je yang tahu risaunya saya. Tesis projek perlu dihantar lagi 2-3 minggu. Dengan eksperimen yang belum selesai (baru separuh jalan),

Eh Eh... Orang Kampung saya laa

Imej
Assalamualaikum.

Teruja ML, terjumpa satu artikel dan terdapat di dalamnya orang yang ML kenal di kampung Halaman Tercinta ML - Dalat, Sarawak.

ML ini abadikan aritkel ini di Blog ML untuk kenangan ML, untuk mengubati rindu ML kepada kampung halaman. Kebetulan dalam artikel ini, Penghulu yang disebutkan ML kenal sangat. :)
Jadi memang membuatkan ML bertambah ingin kongsikan di blog.

(sumber : http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/09/16/Coexisting-in-Harmony-Malaysia-day/?style=biz)


Vita Lea® for Children Shaklee

Imej
BesarkanJuaradenganNutrisi Shaklee
• Takdapatmemujukanak-anakandauntukmakanbuah-buahandansayur-sayuran? • Adakahaanakandacerewetdalammemilihmakanan? • AdakahandaCumamakanmakanansedaptetapibukanmakananberkhasiat?

Vita Lea® for Children adalah berasaskan sains. Ini telah dibangunkan berdasarkan 100 tahun sains nutrisi dan kepakaran doktor-doktor, pakar nutrisi dan saintis penyelidikan di Shaklee

Vita Lea® for Children Sekarangdengan Formula baru Multivitamin serta mineral yang sedapuntukSi Manja Anda.

Vita Lea® for Children adalah diformulasikan untuk memenuhi keperluan nutrisi anak anda yang sedang membesar.
>> Membekalkan 18 nutrienpenting Termasuk vitamin A, C D dan E, kumpulan vitamin B, kalsium, zat besi, zink, dan banyak lagi untuk tumbesaran dan perkembangan anak anda.
>> Formulasi yang Mesra-Gigi Pemanis semulajadi dengan xylitol, yang mana tidak menyebabkan kaviti.

Catatan Ramadhan ke 14

Imej
Assalamualaikum.

Apa yang ML belajar hari ini?

1. Berniaga itu tidak mudah. Perlukan kesabaran, fokus, konsistensi dan usaha tanpa putus asa. Jadi, bolehkah diri kita melakukannya? Sebenarnya, boleh.