Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2017

Kisah Puting Luka

Imej
Assalamualaikum. Waduh.. waduh waduh... sungguh lama tak meng-update blog kesayangan beta ini. Alhamdulillah. Hari ini ada kesempatan sedikit untuk meng-update perkembangan terkini beta ni. Salam Jumaat ye. Lupa pula. Kebelakangan ini saya mengalami macam-macam hal sikit. Yang paling ingin nak kongsikan ialah 'kecederaan' pada puting akibat penyusuan badan. Sewaktu anak pertama saya mengalami juga 'kecederaan' puting. Tapi tak teruk. Kali ini agak teruk sehingga saya trauma hendak menyusu badan atau mengepam susu.  Susu badan pun merudum. Erm alahai... Apapun, saya cuba mengubati puting luka ini. Puting saya kelihatan seperti  melecet, berkuping dan juga sedikit luka-luka kecil seperti bintik. Keadaan semakin teruk semasa saya balik kampung 18hb April lepas. Disebabkan kerap menyusu sewaktu di kampung, luka dan lecet makin menjadi-jadi. Saya belum lagi menemui doctor lagi kerana fikir keadaan masih boleh dikawal. Saya ingin kongsikan ikhtiar yang saya lakukan. Pertam…

Mendobi di pagi hari

Imej
Assalamualaikum.Bersiaran dari dobi. Heheheh.
Pagi-pagi dah sampai dobi untuk keringkan baju.Kenapa ye? Sebab hakak nak semua baju kering cepat, supaya tengah hari nanti boleh lipat siap-siap.Dulu plan nak basuh kain selang sehari, dan jemur. Tapi nampaknya kurang efisien. Hakak jadi lambat nak lipat baju, sebab asyik lupa baju di ampaian. Jadi dengan kumpul sekali semua, terus ke pengering baju di dobi, hakak tak lupa lagi nak angkat baju di ampaian. Kehidupan ini kena ada trial and error baru tahu apa sesuai, apa yang efisien. Kan?Selamat hari minggu, enjoy ya.