Rabu, 29 April 2015

Set Membantu Kesuburan (Part 1) - ESP

Teks : Lenny Boniface
Imej : Google




Assalamualaikum.

Kehamilan. Apa yang boleh membantu untuk mendapatkan zuriat? Sebenarnya ada banyak perkara yang boleh dikongsikan berkaitan cara-cara mendapatkan zuriat. Di sini, saya hanya highlightkan penggunaan supplemen Shaklee dalam membantu meningkatkan kesuburan suami dan isteri.

 

Selasa, 28 April 2015

Apa yang hendak dijual??

(Teks : Lenny Boniface)

Assalamualaikum. Terfikir apa hendak ditulis pada blog kesayangan ini. Sebenarnya intipati yang lahir dari hati untuk dijadikan bahan entri adalah terbaik. Sebab ia adalah asli dan tiada yang akan sama dengan entri sedemikian.

Maka, saya akan melatih diri untuk menulis entri yang lahir daripada hati dan minda sendiri dan bukan dari  menyalin dari mana sumber.

Alhamdulillah. Mempunyai blog membantu saya untuk fokus. Fokus kepada apa yang saya hendak lakukan, kepada cita-cita saya, kepada perniagaan saya, dan kepada beberapa perkara. Kenapa saya katakan demikian? Kerana apabila anda mempunyai blog, niat awal (kebiasaannya) adalah menambah pendapatan. Kedua, niat untuk berkongsi informasi. Berkongsi informasi ini adalah amalan yang bagus. Kerana berkongsi informasi ini, kita membantu orang di luar sana yang memcari maklumat atau bantuan (dalam bentuk nasihat atau panduan), selain itu, dengan amalan ini juga kita dapat menambah kawan, dan juga menarik pelanggan.

Pernah tak anda merasakan anda menjual produk yang sama dengan ramai orang dan persaingan amat sengit samaada dalam harga dan pemasaran? Well, saya pernah terbaca satu artikel dalam blog berkaitan perkara demikian. Jika berlaku perkara seperti begini, perkara yang anda boleh 'jual' atau ketengahkan ialah 'value'. Value maksudnya nilai moral diri anda, anda suka menolong orang, anda suka recycle, anda suka sharing dan kongsi kegembiraan. Sebab, manusia kadang-kadang mencari sesuatu di luar daripada nilai barang jualan. Mereka juga mencari kawan/rakan yang mempunyai nilai kepercayaan yang sama - contoh suka organik, suka jaga alam sekitar, suka hobi yang santai dan lain-lain. Dan value ini handaklah selalu diketengahkan secara konsisten atau berskala, mana tahu anda adalah penjual ideal yang dicari-cari selama ini.

Rabu, 22 April 2015

Senarai Harga - Produk Shaklee


* Member Kit - Termasuk dengan Kos Pos

Note : Harga produk-produk di atas belum termasuk Kos Pos

Selasa, 21 April 2015

Ingin Memulakan Perniagaan Online? Sedikit Tips Berharga

Mungkin ada di kalangan kita yang telah pun mulai berniaga atas talian ataupun offline. Saya percaya setiap dari peniaga mahukan kelangsungan yang lebih baik dalam perniagaan mereka.
Dari belum mempunyai apa-apa untuk dijual, kepada memperoleh variasi pilihan produk untuk diniagakan.
Dari tiada networking, mahukan networking yang luas.
Dari terkapai-kapai tanpa mentor, berhasrat mencari bimbingan mentor.
Dari promosi yang terhad, kepada promosi yang lebih luas capaiannya menerusi ABDR (akademi bekerja dari rumah)
Dari keuntungan yang sedikit, kepada keuntungan yang lebih besar sesuai usaha dan kerja keras serta tawakkal kepada Allah.
Percayalah, dengan tindakan yang tepat dan bijak, setiap dari kita mampu untuk pergi lebih jauh dalam apa-apa yang kita usahakan. Saya sangat mencadangkan CikPuan yang berazam memajukan diri dan perniagaan, daftarlah segera dalam akademi ini. Apatah lagi, semuanya boleh dimulakan di atas talian. Tiada lagi alasan, yang ada hanya kemahuan dan usaha.
Siapa tahu, peluang anda untuk berjaya tinggal beberapa langkah lagi. Mengoraklah!
Jom sertai Kelas online asas blog dan penulisan ATAU pilih mana-mana kelas online disini:
- Kelas online asas blog dan fanpage mula bisnes
- Kelas online iklan di mudah.my
- Kelas online penulisan kreatif
- Kelas online urus akaun WAHM/SAHM/SOHO
- Pendaftaran Rakan Niaga/ Pengurus Online
- Tempahan Blog Bisness/ Blog Penulisan
- Ruang Iklan di Soho Directory
Jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. Insya-Allah.
Kami buka pendaftaran setiap hari. Boleh mula daftar bagi yang sudah sedia.

Isnin, 20 April 2015

Pencuri duit sendiri

(Teks: Aishah Hussein)

Alhamdulillah.
Sejak beberapa minggu ini, inbox saya sering dihujani oleh mereka yang mahu belajar pengurusan kewangan bisnes. Akademi Bekerja di Rumah berkoloborasi bersama 2 orang trainer. Lokasi kelas adalah di sekitar Putrajaya, Bandar Tun Hussein Onn dan juga di Shah Alam.

Saya sangat-sangat cadangkan suri yang terlibat dengan bisnes tidak kira secara online ataupun offline, ambil tahu tentang aliran kewangan bisnes kalian. Walau kalian tidak membuat kerja-kerja mengemaskini akaun tetapi kalian mesti ambil tahu aliran masuk dan keluar. Jika kita lepas tangan pada rakan kongsi ataupun orang lain, kebarangkalian untuk kalian ditipu amat cerah. Sudah ada dua tiga rakan yang berkongsi pengalaman kepada saya.

Bertindak sekarang sebelum terlambat. Bunyi macam remeh tetapi ia adalah langkah keselamatan.

                                                   Image result for book keeping

Antara tips penting yang sering diingatkan oleh trainer:

Duit bisnes adalah duit "Perniagaan".
Duit personal adalah duit "SENDIRI"
+ Jangan sesekali dicampur-adukkan duit Bisnes dengan duit "Personal".
+ Jangan Gunakan duit Bisnes untuk kegunaan Personal
+Jangan gunakan duit Personal untuk kegunaan Bisnes.

Kadang-kadang bukan orang luar yang curi tetapi kita sendiri yang curi duit bisnes kita sendiri.
Kalau setiap hari ambil 5 sen, lama-lama untung entah ke mana, rugi memanjang. Tengok jualan memanjang beribu-ribu tetapi bila buat "balancing" akaun, rupa-rupanya tidak pernah untung. Nak salahkan siapa?

Nampak remeh tetapi setiap sen yang mengalir menentukan untung rugi sesebuah bisnes.

Antara jenis kelas akaun yang ditawarkan:

1. Kelas asas Akuan secara online
Modul 1: Basic book keeping.
Bagaimana merekod buku simpan kira?


Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
-Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
- Invois, cash, bil, resit, purchase order
Yuran RM150 - untuk 2 modul ini

2. Grup Coaching (Min 6-10 peserta)
Tarikh: 25 April 2015 (Sabtu)
Masa: 9.15am-4pm
Lokasi: Putrajaya.

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.


Berminat untuk menyertai Kelas / Coaching --> SMS @ Whatsapp ke 016-8749195 (Lenny)

Vivix - Testimoni

Assalamualaikum.

Vivix adalah salah satu produk Shaklee kegemaran saya. Mempunyai kebaikan yang sangat banyak. Kali ini saya hanya kongsikan 1 testimoni daripada super-upline saya di blog beliau www.anakkuwiraku.com.


Berminat untuk mengetahui lebih lanjut produk ini? sms saya di 016-8749195 Lenny.



Ahad, 19 April 2015

KISAH TELADAN l Kalau Allah Itu Maha Baik Kenapa Buat Neraka?

Satu kisah yang akan membantu kita berfikir lebih dalam.

(Sumber dari :  http://www.sportmusang.com/2015/04/kisah-teladan-l-kalau-allah-itu-maha.html)

Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.


Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peratura n ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab:"Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga... Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan: "perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.

"Ah...mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam...

Ustaz mengakhiri kata-katanya:"Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. 

Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita juga

Jumaat, 17 April 2015

Masalah Kolesterol Tinggi?

Adakah Anda Salah Seorang dari 6 Juta Warga Malaysia yang menghadapi Masalah Kolesterol Tinggi? (1)

Dianggarkan bahawa 1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi.(1)

Kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah menyumbang kepada masalah kesihatan yangserius di mana ia boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia, dan dalam jangka masa panjang, ini akan memberikan impak negatif kepada kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular. Tetapi apa yang lebih membimbangkan kita sekarang ialah ramai individu yang masih tidak menyedari bahawa paras kolesterol mereka adalah tinggi.

(1) National Health and Morbidity Survey, 2011







Kami di Shaklee mengeluarkan 1 produk yang membantu anda untuk mengawal kolesterol dalam darah anda. Nama produk tersebut ialah: PHYTOCOL-ST.





Apa itu PHYTOCOL-ST Shaklee? PhytolCol-ST Shaklee ialah formula proprietari yang membekalkan fitosterol.

Apa itu Fitosterol? Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) wujud secara semulajadi dalam kandungan yang sedikit dalam makanan bersumberkan tumbuh-tumbuhan.

Apa fungsi Fitosterol? Struktur Fitosterol adalah hampir sama seperti kolesterol, dan dengan pengambilan Fitosterol, ia akan bersaing dengan kolesterol untuk tapak penyerapan di dalam sistem penghadaman. Maka, Fitosterol seumpama bertindak sebagai penghalang kolesterol daripada diserap dan pada masa yang sama akan disingkir keluar bersama fitosterol.



Kami di menyarankan anda mengambil PHYTOCOL-ST Shaklee setiap hari sejurus sebelum makan untuk membantu anda mengawal penyerapan kolesterol ke dalam darah.


Berikut adalah satu testimoni daripada Ethan Wang (Sales Director Shaklee) berkaitan beliau dan PHYTOCOL-ST Shaklee.

              


HARGA RETAIL: RM197 sebotol
Kuantiti: 120 biji
Durasi pengambilan: 1 bulan
 
 
Inginkan maklumat lanjut dan pembelian supplemen Shaklee? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya

di 
016-874 9195 
sms@whatsapp



                                        


Rabu, 15 April 2015

Sneak Peak - E-book Yeay! Mama sudah Resign

Nota inspirasi 6- Umi Arbee Ali

Saya selesaikan seberapa banyak hutang. Lupakan kad kredit. Adakan simpanan, insuran dan pelaburan secukupnya. Segera cukupkan simpanan untuk haji rukun Islam kelima. Latih diri hentikan perbelanjaan mengarut dan tidak perlu. Belajar berjimat dan menyimpan setiap hari. Belajar memasak pelbagai menu.

Dari status pengedar, saya sasarkan bergelar stokis supaya pendapatan separuh masa menyaingi gaji hakiki saya. Saya membaca banyak buku berkaitan rezeki dan bina keyakinan serta kesedaran bahawasanya segala-galanya adalah milikNya. Saya dapatkan idea dan buka minda akan realiti WAHM. Melatih diri pengurusan masa dan rumahtangga.

Allah melapangkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya (Allah) antara hamba-hamba-Nya (Allah), dan Dia (Allah) yang menyempitkan baginya. Sesungguhnya Allah terhadap segala sesuatu adalah al-‘Alim (Maha Mengetahui). Al-'Ankabut ayat 62

Telah empat bulan bergelar WAHM, saya masih mampu menghulur duit belanja kepada orang tua, membayar bil, menolong suami dan menggembirakan keluarga dengan percutian. Keluarga tetap utama. Bak kata orang tua, belajar setinggi mana tetap ke ceruk dapur juga. Tetap mengasuh anak jua. Namun, saya bahagia.



Berminat dapatkan E-book ini? Isi borang pertanyaan di sebelah Kanan Blog ini.

Selasa, 14 April 2015

Kelas Marketing Bersama Firdaus Azizi

Assalamualaikum.

Ingin berbisnes? Ingin berbisnes secara online? Untuk itu kita harus cari ilmu berkaitan ilmu bisnes online. Jadi saya telah sign-up 1 kelas Facebook Marketing for Newbies  oleh Firdaus Azizi. Kelas 1 hari ini diadakan di Bandar Baru Bangi, jadi dekat la dengan rumah saya.

Pengalaman saya? Yup!! Rupanya saya ini banyak tidak tahu. Rupanya kena ada gaya apabila hendak membuat pemasaran online di Facebook. Ayat pemasaran kena betul. Gambar kena ada syarat-syaratnya. Banyak yang saya belajar. Dan kepada anda yang berminat hendak meningkatkan skill pemasaran boleh lah sertai kelas yang diadakan oleh  Firdaus Azizi dengan melawati website beliau di www. FirdausAzizi.my.



 



Ramai juga yang datang kelas pada hari tersebut. (Kelas pada 12 April 2015). Dan sempat juga saya berkenalan dengan beberapa peserta yang datang dari Johor, Terengganu, KL, dan lain-lain tempat. Ramai orang kita yang hendak menambahkan pendapatan melalui bisnes online. Anda? Berminat?
 



***************
IKLAN
***************
Anda sedang hamil? Ingin mendapatkan supplemen untuk menambahkan khasiat dan nutrisi harian anda dalam tempoh kehamilan?

Kami menawarkan SET KEHAMILAN :
1. Vita-Lea Shaklee
2. Sustained Released Vita-C
3. B-Complex

Untuk pembelian sila :
WhatsApp ke  016-8749195 Lenny
atau
 Isi Borang Pertanyaan di sebelah Kanan Blog

Just Words

(sumber : Facebook)

Beware of your thoughts, they become your words.
Beware of your words, they become your actions.
Beware of your actions, they become your habits.
Beware of your habits, they become your nature.
Beware of your nature, they become your destiny.

- Law of Attraction -

Isnin, 13 April 2015

Aktiviti Hujung Minggu 1 - Kelas Menjahit Jubah Abaya

Assalamualaikum.

Teruja sangat nak share aktiviti pada hujung minggu lepas. Sabtu, 11 April 2015, saya telah mengikuti kelas menjahit jubah abaya yang dianjurkan oleh Karysma Store di Shah Alam.

Jauh juga dari rumah saya, tapi sebab minat nak belajar macam mana nak buat jubah, saya minta tolong husband tersayang hantarkan. Alhamdulillah, dapat husband yang memahami.

Dapatlah saya membuat jubah abaya yang simple. Mari ceritakan sedikit macam mana kelas dijalankan. Kelas dijalankan di Shah Alam. Tentatifnya ialah sebelah pagi belajar buat dan lukis pola, kemudian gunting kain. (Barang-barang untuk gunting, lukis disediakan, tetapi sekiranya boleh bawa sendiri lagi bagus, sebab tak perlu tunggu untuk guna barang yang sama - sebab barang sharing). Kain disediakan.

Kepadatan kelas adalah mengikut permintaan. Hari sabtu lepas cuma ada  5 orang sahaja yang mengikuti kelas. Jadi keadaan lebih tertumpu dan rileks sebab tak ramai. Kalau kelas yang popular adalah seperti Kelas Princess Cut, Baju kurung dan beberapa tajuk lain.

Mengikuti kelas seperti ini sangat memberikan peluang untuk saya release stress. Sebab dapat 'gerak-gerakkan' otak untuk melakukan aktiviti fizikal tangan. Alhamdulillah, saya berjaya meghasilkan jubah abaya. Boleh lihat di bawah.



Cikgu Lin sedang memberikan penerangan awal.





Jubah Abaya yang telah siap & saya dan Cikgu Lin


 
Saya dan rakan-rakan yang sama belajar.




***********************
IKLAN
***********************

Lenny Boniface
di
016-8749195  WhatsApp

Ahad, 12 April 2015

Kesuburan dan Vitamin Shaklee

Assalamualaikum.

Vitamin Shaklee membantu kesuburan suami dan isteri? Betul kah? Bukan Vitamin cuma untuk kesihatan umum sahaja. Apabila kita sebut kesihatan umum, ia juga merangkumi kesihatan seksual. Apabila tubuh kita berfungsi dengan baik dan optimum, bermakna ia termasuk dalam sistem seksual badan.

Jadi apakah yang kita boleh amalkan untuk membantu kesuburan tubuh kita?
Jawapannya ialah pemakanan seimbang dan sihat, mengamalkan gaya hidup sihat serta pengambilan supplemen.

Vitamin Shaklee manakah yang disarankan untuk diamalkan untuk membantu kesuburan?
Kami menyarankan Vitamin Asas seperti berikut:

(1) ESP (Protein) - Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain2.

(2) Vita-Lea (Multivitamin) - multivitamin lengkap untuk keperluan badan.

(3) Vitamin C -membantu proses sintesis hormon-hormon kritikal yang berkaitan dengan seks dan kesuburan seperti androgen, estrogen & progesteron.

(4) B-Complex - memberi tenaga, perasaan tenang dan mengurangkan stress.

*ESP, Vita-Lea, B-Comp & Vit-C adalah vitamin asas, dan tunjang utama untuk kesihatan badan.

(5) Vitamin E & Selenium -Terkenal sebagai "vitamin seks". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

(6) Zinc - Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat. Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

(7) Alfalfa - Sangat baik diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu dalam masalah PCOS.

(8) GLA Complex - Sangat baik diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. GLA (Gamma Linolenic Acid) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)". Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah dan likat, dan sangat membantu sperma berenang terus ke uterus, dan terus laki ke Tiub Fallopio, yang seterusnya berenang ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).

**************************
OFFER BULAN APRIL 2015
**************************





Inginkan maklumat lanjut dan pembelian supplemen Shaklee?


Lenny Boniface
di
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
lenny.boniface@gmail.com
https://www.facebook.com/lenny.Boniface
*Boleh isi Borang Pertanyaan@Cadangan di sebelah kanan Blog ini

Jumaat, 10 April 2015

Tak Boleh Menulis? 8 Strategi untuk Mengatasi Blok Penulisan

Assalamualaikum.

Sebagai pemunya blog, mahupun pemunya facebook, menulis adalah salah satu cara untuk menarik minat pembaca dan juga mendapatkan pelanggan. Tetapi ada kalanya, kata-kata dan ayat-ayat tidak terzahir dek kerana halangan atau blok penulisan.

Saya mengikuti webpage www.entrepreneur.com. Di situ ada pelbagai tips, artikel berkaitan motivasi, panduan perniagaan online dan banyak lagi yang berinformasi di webpage ini.  Jadi saya mengambil beberapa tips yang ditulis oleh Catherine Clifford yang merupakan salah seorang penulis di www.entrepreneur.com. Beliau menuliskan tentang beberapa strategi untuk mengatasi halangan penulisan.

1. Hilangkan sindrom "Aku Bukan Seorang Penulis".
Setiap hari tanamkan (atau lebih tepat lagi BRAINWASH)  diri sendiri dengan kata-kata seperti "Aku sememangnya boleh menulis.". Harus yakinkan diri sendiri yang anda boleh menulis.

2. Jangan tunggu Ayat/Perkataan yang Sempurna
Untuk menulis, mulakan sahaja penulisan itu dengan apa sahaja yang terlintas di hati dan minda. Jangan tunggu.  Jangan tunggu seperti menunggu bas di perhentian bas. Anggap ia seperti kayuh basikal, mulakan kayuhan pertama anda. Kayuhan pertama yang menggerakkan roda untuk berputar, maka anda akan berjalan dengan sendirinya. Mungkin tidak stabil, tetapi anda tetap bergerak. Tunggangan akan menjadi stabil apabila anda melakukan latihan menaiki basikal beberapa kali. Konsep penulisan lebih kurang begitulah. Cuma dengan penulisan selepas anda membuat karya anda, anda masih boleh sunting dan olah balik karya penulisan anda.

3. Mengeluarkan kata-kata Lisan  kepada Diri Sendiri 
Berkata-kata secara lisan boleh membantu idea untuk mengalir dengan lancar. Apabila anda ada idea, dan anda mengadap komputer, berkata-katalah dengan diri sendiri. Cara ini bagai menzahirkan idea dalam 2 bentuk iaitu - audio dan tulisan. Dan kedua-dua ini berjalan serentak. Sambil bercakap, tangan berjalan mengetuk keyboard. Dan saya pun perasan saya melakukan perkara yang sama.

4. Letaklah Perkataan, Ayat, atau Perenggan mengikut Kedudukan yang Sesuai - seperti permainan 'puzzle'
Jangan kaku dalam menyusun karangan/karya anda. Anda boleh buat apa sahaja yang anda mahu sehingga anda berpuas hati dengan hasil kerja anda. Olahlah ayat-ayat yang telah anda karang di mana sahaja, letaklah di mana sahaja perenggan yang sesuai. Dunia penulisan adalah kreativiti dan kebebasan. Sekiranya, anda dilanda idea yang 'overwhelming' ( bahasa Melayu - lambakan),  catatkan semua idea yang melanda. Kemudian baru anda, mengggunakan idea yang datang untuk menghasilkan tulisan. Ini akan membantu anda supaya anda tidak tercicir satupun idea yang anda dapat.

5. Jadikan Konsep atau Idea atau Pendapat dalam Beberapa Perkataan yang Pendek
Untuk bidang perniagaan, penulisan untuk mendapatkan geran, atau menyediakan kertas cadangan ataupu syarahan, pastikan anda melaklukan kajian yang teliti dan menyeluruh dan dalami apa yang hendak anda sampaikan. Padatkan idea dalam beberapa patah perkataan pendek dan kemudian kembangkan idea anda dari situ. Dan pastikan isi kandungan yang dikembangkan adalah bertepatan dengan konsep atau idea.

6. Elakkan Diri daripada Perangkap Internet
Internet mempunyai tarikan yang membuatkan anda hilang fokus. (Saya juga mengalami masalah yangs sama semasa hendak melakukan pemasaran di Facebook). Jadi elakkan dari berada di mode ONLINE semasa anda cuba menulis sesuatu yang sangat penting. Anda juga boleh menyediakan satu ruangan tanpa internet untuk anda berkarya. Ini membantu anda untuk fokus.

7. Jangan Terperangkap dengan Berfikir "Harus Mula dari Permulaan"
Anda tidak perlu bermula dari titik permulaan seperti bab 'Pengenalan'. Anda boleh sahaja bermula daripada apa-apa idea yang sedang terlintas. Mungkin isi kandungan. Mungkin kesudahan. Mulakan dari mana-mana sahaja. Kemudian anda tentukan kedudukan yang sesuai untuk hasil tulisan anda.

8. Sediakan tempoh masa untuk diri sendiri (Deadline).
Walaupun anda cuma menulis untuk minat, suka-suka atau apa sahaja tujuan, sediakan 'deadline' untuk diri sendiri dan patuhi jadual yang anda tetapkan. Kenapa?  Kerana ini adalah sebagai sasaran yang perlu anda capai. Selain itu, ia membantu momentum anda dalam penulisan. Apabila penulisan sebagai rutin, anda akan cuba sedaya upaya untuk menulis. Dan akhirnya penulisan akan menjadi sesuatu yang semulajadi untuk diri anda.

Khamis, 9 April 2015

Tips Untuk Mengelakkan Kekejangan Kaki Ketika Hamil

Assalamualaikum.

 Adakah anda selalu mengalami kekejangan kaki sewaktu hamil? Saya telah ter'serempak' dengan satu entri di http://baca-blogspot.blogspot.com/, dan copy-paste ke blog ini untuk dikongsikan bersama pembaca. Credit to http://baca-blogspot.blogspot.com/.

Kejang Kaki Ketika Hamil : 7 Tips Mudah Elak Menangis Sakit Tengah Malam 

"Argh.." Tiba-tiba urat kaki macam ditarik-tarik, kaki kanan kejang sampai rasa nak tercabut betis. Sakitnya sampai tak boleh nak kata.

Ibu hamil yang biasa cramp kaki memang faham perasaan ni. Rasa nak mengalir air mata tahan sakit. Biasa kena kejang kaki ni waktu malam pula. Nak menjerit pun takut anak terbangun.
Saya sendiri pernah alami. Sadis sangat bila kena waktu dah sarat mengandung, kaki cramp kemudian nak bergerak pun tak larat. Bila kejut suami, susah pula dia nak bangun. 
Sampai mengesot cari ubat panas nak urus betis yang keras sebab kejang. 
Sedih sangat rasanya.
Saya tak nak orang rasa betapa sakitnya kejang kaki terutama ketika mengandung. Saya nak kongsi sedikit ilmu yang saya dapat dari babycenter.com.my.

Berikut adalah 7 tips mudah elak kejang kaki ketika hamil.

Tips Elak Kejang Kaki #1
Elakkan berdiri atau duduk dengan kaki bersilang untuk jangka masa yang lama .

Tips Elak Kejang Kaki #2: 
Regangkan otot betis anda dengan kerap semasa kali sehari dan beberapa sebelum anda pergi tidur .

Tips Elak Kejang Kaki #3:
Memusing buku lali dan menggoyangkan kaki anda apabila duduk makan malam atau menonton TV.

 

Tips Elak Kejang Kaki #4:
Berjalan-jalan setiap hari kecuali jika telah dinasihatkan oleh doktor untuk tidak bersenam.

Tips Elak Kejang Kaki #5:
Elakkan terlalu letih . Berbaring di sebelah kiri anda untuk meningkatkan peredaran darah ke kaki.


Tips Elak Kejang Kaki #6:
Minum air dengan kerap untuk sentiasa terhidrat.

Tips Elak Kejang Kaki #7:
Mandi air panas sebelum tidur untuk merehatkan otot-otot anda.


Tips Kecemasan : Apa Nak Buat Ketika Sedang Sakit Kejang Kaki?
Jika tiba-tiba kena kejang kaki, kita disarankan cepat-cepat luruskan kaki dan gerakkan jari-jari kaki ke depan dan ke belakang beberapa kali. 
Kaedah ini memang sakit, tapi sakit itu akan beransur kurang.

Kita boleh juga ambil botol air berisi air suam dan diletakkan pada kaki untuk legakan kaki yang cramp itu. 
 

http://tipsihatselalu.blogspot.com/


===== TAMAT ========

Dan saya sendiri ingin menambah sedikit tips Shaklee. Anda boleh mengamalkan pengambilan Ostematrix Shaklee a.k.a. kalsium untuk membantu mengurangkan kekerapan diserang kekejangan kaki. 
Berminat mendapatkan vitaminShaklee? Hubungi saya


Lenny Boniface
di
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
lenny.boniface@gmail.com
https://www.facebook.com/lenny.Boniface
*Boleh isi Borang Pertanyaan@Cadangan di sebelah kanan Blog ini
  


Rabu, 8 April 2015

Harga Keahlian Shaklee Terkini - Selepas GST

Assalamualaikum.

Semoga pengunjung blog ini dirahmati Allah dan dimurahkan rezeki. Amin.

Hari ini saya ingin memberitahu pembaca tentang harga keahlian Shaklee baru (yang termasuk GST).

Dahulu harga keahlian ialah RM 65 (yuran keahlian) + RM 10 (postage) = RM 75.

Sekarang harga keahlian selepas GST ialah
                             RM 68.90 (yuran keahlian)  + RM 10.60 (postage)  = RM 79.50

Terdapat peningkatan pada harga, namun masih lagi di bawah RM 100. Setiap perubahan yang berlaku semoga ada kebaikan kepada kita. (Saya doakan).

Anda yang ingin memulakan perniagaan untuk menambahkan pendapatan atau sebagai permulaan untuk belajar berniaga, saya memang amat-amat syorkan anda sertai Shaklee dan mulakan bisnes.

Usah gusar, usah gentar, di Shaklee kami adalah keluarga besar yang saling bantu membantu untuk mengajar individu-individu yang ingin belajar selok-belok berniaga.

Berminat? Hubungi saya di 016-8749195 Lenny

Pertolongan cemas untuk bayi (INFOGRAFIK)


Selasa, 7 April 2015

Kelas Akaun Terkini : April 2015

Belajar Urus Akaun Bisnes 

Alhamdulillah. Terima kasih pada yang telah mendaftar dan sertai kelas urus akaun bisnes anjuran ABDR.

                                                  
 
Belajar urus akaun kewangan bersama 2 Trainer yang berkoloborasi dengan ABDR.
Pendaftaran sudah dibuka. Kelas Asas akaun bulan April 2015

1. Kelas Asas Akaun secara ONLINE

                            Tarikh: 19 April 2015 (Ahad)
                            Masa: 9.30pg - 12.30tgh
                            Modul 1: Basic book keeping.
                            Bagaimana merekod buku simpan kira?
                            Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
                            -Mengenal dan belajar kepentingan dokumen.
                           - Invois, cash, bil, resit, purchase order
                                  Yuran RM150 - untuk 2 modul

2. Grup Coaching (Min 6-10 peserta)

                            Tarikh: 18 April 2015 / 25 April 2015 (Sabtu)
                            Masa: 9.15am-4pm
                            Lokasi: Putrajaya.
                            Modul
                              1. Pengenalan Book keeping and accounting
                              2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
                              3. How to do record keeping
                              4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
                              5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
                              6. Case Study (full set of Bookeeping)
                                   case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Berminat untuk menyertai kelas akaun? Hubungi saya ya:
Lenny Boniface 
di 
 016-8749195 (SMS/WhatsApp/Telegram)
lenny.boniface@gmail.com (E-mel)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Sabtu, 4 April 2015

Vivix - Revolusi Anti-Penuaan

Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Vivix Shaklee- produk revolutionary. Memberikan kebaikan tak terhingga kepada pengguna. Antara kebaikan dan manfaat Vivix Shaklee ialah :
★ Perlindungan anti-oksidan
★Menyokong imun sistem
★ Menyokong kesihatan jantung
★ Menyokong fungsi kardiovaskular
★ Menyokong kesihatan otak
★ Menyokong kesihatan sendi
★ Kesihatan keseluruhan
★ Membantu mengurangkan risiko kanser
★ Mengurangkan risiko kencing manis
★ Membantu mengurangkan risiko Alzheimer
★ Membantu kesihatan mata
★ Membantu proses penuaan yang sihat
★ Anti-aging

Untuk mendapatkan Vivix Shaklee yang superb ini, hubungi saya ya.





Inginkan maklumat lanjut dan pembelian supplemen Shaklee? Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :

Lenny Boniface di :
016-8749195 WhatsApp
lenny.boniface@gmail.com (E-mel)

Khamis, 2 April 2015

Diabetes : Elakkan amputasi

Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Elak Potong Kaki

Kawal tahap glukos darah penting untuk minimum komplikasi
(Dipetik dari : Metro Ahad 9 Nov 2014, ditulis oleh : Zaitie Satibi)
Ramai dalam kalangan kita lebih bimbang mengenai penyakit jantung dan barah yang menjadi 2 penyebab utama kematian dan memberikan hanya sedikit perhatian terhadap diabetes.

Sepatutnya tidak begitu kerana diabetes adalah penyakit membawa maut yang meningkat dengan cepat dan menambah risiko kepada penyakit pembunuh utama yang lain.

Kira-kira 360 juta orang kini menghidap diabetes di seluruh dunia, manakala Kajian Kesihatan dan Kemorbidan Kebangsaan Malaysia (NHMS) pada 2011 menunjukkan peningkatan daripada 14.9% pada 2006 kepada 20.8 % pada 2011. Ini bermakna seorang dalam setiap lima orang rakyat Malaysia dewasa kini menghidap diabetes.

Peningkatan jumlah penghidap diabetes selari dengan pertambahan saiz badan mereka yang berkembang secara berterusan dalam tempoh 2 tahun kebelakangan ini.

Diabetes ialah penyakit yang tidak boleh dipulihakan tetapi dengan usaha mencukupi, kita boleh melambat atau menghentikan komplikasi yang dikaitkan dengan kemajuan penyakit itu. Mengawal tahap glukos darah sangat penting untuk meminimumkan komplikasi yang berkait dengan diabetes.

Kawalan gula dalam darah yang tidak baik untuk satu tempoh panjang akan membawa kepada beberapa komplikasi termasuk penyakit jantung, penyakit buah pinggang, retinopati dan neuropati (kerosakan saraf).

Kerosakan saraf Diabetes

Hilang deria rasa, rasa kebas, berdenyut-denyut, sakit rasa terbakar, malah rasa seperti dicucuk-cucuk jatum pada kaki, jari kaki, jari tangan, lengan dan tangan adalah gejala kerosakan saraf.

Kerosakan saraf juga boleh berlaku dengan senyap, maksudnya anda langsung tidak menunjukkan gejala. Keadaan ini sangat berbahaya, terutamanya bagi penghidap diabetes dan pradiabetes. Tahukah anda, sehingga 60-70 % penghidap diabetes juga mengalami beberapa jenis kerosakan saraf?

Jika tindakan segera tidak diambil, keadaan ini akan membawa kepada pemotongan anggota iaitu satu daripada komplikasi neuropati yang paling berpotensi menjadi serius.

Diabetes menjadi penyebab utama pemotongan anggota bawah di seluruh dunia

Doktor meramalkan hampir separuh daripada semua pemotongan anggota disebabkan oleh neuropati dan masalah peredaran yang boleh dielakkan.

Di Malaysia, sejumlah besar pesakit diabetes dimasukkan ke wad ortopedik di hospital kerajaan disebabkan komplikasi dari diabetes. Majoriti daripada mereka perlu tinggal di hospital untuk tempoh lama dan perlu dimasukkan ke wad serta dibedah berulang kali.

Segelintir pula memerlukan pemotongan di sekeliling kaki atau buku lali, manakala segelintir lagi terpaksa menerima pemotongan di bawah atau atas lutut. Risiko mengalami pemotongan kaki ialah 27.7 kali lebih besar untuk yang menghidap diabetes.

Faktor yang membawa kepada pemotongan anggota

Beberapa faktor utama biasanya menyebabkan pengulseran dan seterusnya amputasi. Ini termasuk:

i) Neuropatiperiferal yang mengurangkan deria rasa – mungkin ada sebiji batu kecil di dalam kasut anda dan anda terus berjalan sepanjang hari tanpa anda menyedarinya.

ii) Penyakit vaskular – yang mengurangkan aliran darah ke kaki.

Kedua-dua keadaan ini menyebabkan pesakit mudah mendapat ulser dan lepuhan yang boleh membawa kepada pemotongan.

Penghidap diabetes harus mendapat pendidikan asas mengenai penjagaan kaki dan memeastikan mereka membuat pemeriksaan kaki secara tetap. Risiko mendapat pengulseran boleh dinilai melalui pemeriksaan klinikal asas terhadapa kaki pesakit.

Selain mengamalkan penjagaan kaki dan kebersihan diri yang baik, penghidap diabetes hendaklah mengambil ubat merendahkan gula dalam darah setiap hari seperti dipresripsikan oleh doktor mereka. Jangan sesekali meninggalkan satu dos.

Satu makanan tambahan yang berguna untuk penghidap diabetes dikenali sebagai mecobalamin sebenarnya ditemui oleh sepasukan saintis Jepun. Bentuk aktif vitamin B12 ini membantu regenerasi saraf periferal yang rosak.

Mecobalamin – Vitamin B12 yang aktif

Mecobalamin ialah satu bentuk vitamin B12 yang aktif dari segi neurologi yang penting kepada sistem pusat dan periferal iaitu untuk membantu melindung daripada proses degenerasi sistem saraf dan menggalakkan saraf sihat.

Dengan mecobalamin, hati tidak perlu menukarkan bentuk B12 yang tidak aktif iaitu cyanocobalamin kepada mecobalamin kerana ia menjadi aktif apabila diambil secara oral. Mengambil 500 mikrogram (mcg) mecobalamin 3 kali sehari selama 4 bulan berjaya menghasilkan penurunan kerosakan saraf periferal penghidap diabetes.

Penyelidikan juga membuktikan bentuk vitamin B12 yang aktif ini, mecobalamin, lebih berkesan berbanding vitamin B12 yang biasa (cyanocobalamin) untuk memulihkan semula saraf rosak dalam kalangan penghidap diabetes.

Panduan penjagaan kaki harian untuk penghidap diabetes

1. Periksa kaki dan jari anda setiap hari dan bersihkan dengan sabun yang kasar mungkin merosakkan kulit.

2. Rasa suhu air dengan jari tangan atau siku anda sebelum memasukkan kaku ke dalam air itu kerana penghidap diabetes tidak dapat membezakan sama ada air itu terlampau panas atau sejuk. Kelecuran mungkin boleh berlaku dengan mudah.

3. Perlahan-lahan lap dan keringkan kaki anda, terutama di celah jari kaki. Jangkitan boleh berlaku di tempat lembap.

4. Jika kaki anda terlalu kering, ia mungkin merekah dan menyebabkan jangkitan. Lembutkan kulit yang kering dengan menyapu losyen, jeli petroleum, lanolin atau minyak. Elak menyapu di celah jari kaki jika ada kudis atau jangkitan di situ.

5. Maklumkan kepada doktor anda dengan segera jika wujud kudis, lecur, lebam, luka atau sebarang perubahan lain pada badan anda.


===========TAMAT============

Pesanan dari Lenny Boniface :

Saya sendiri adalah peghidap Diabetes Jenis II. Peringkat saya sekarang hanya mengamalkan pemakanan terkawal - iaitu mengawal pemakanan saya untuk mengelakkan bacaan gula dalam darah saya dalam keadaan di normal dan di bawah daripada takat yang ditetapkan oleh pakar perubatan.

Sebenarnya kebanyakan kita tidak akan tahu kita mempunyai penyakit kencing manis atau tidak, sebaik-baiknya kita dapatkan pemeriksaan menyeluruh termasuk pemeriksaan kencing manis. Mencegah adalah lebih baik daripada merawat. Jaga pemakanan, dan amalkan gaya hidup sihat.

Saya sekarang mengamalkan kawalan pemakanan - kurangkan makanan manis atau tinggi gula atau karbohidrat, dan mengamalkan pengambilan supplemen Shaklee yang membantu saya menstabilkan kandungan gula dalam darah dan membantu menghasilan insulin dan juga membantu sistem tubuh menukarkan makanan kepada tenaga dengan lebih efisien.

Supplemen Shaklee yang saya amalkan sekarang: Vivix, B complex dan Alfalfa. Sekiranya anda berminat mendapat supplemen ini daripada saya. Sila sms/whatsapp ke 016-8749195. Terima kasih.



Rabu, 1 April 2015

Ini Bagus

Assalamualaikum. Bersiaran dari sebuah cyber cafe di Bandar Baru Bangi. Hujan lebat di luar.

Sebenarnya dah agak lama saya tidak berceloteh di blog comey ini. Jadi hari ini, akan cuba sedaya upaya untuk mengetengahkan apa-apa cerita yang sesuai.

Saya kebelakangan ini mengikuti video di Youtube berkaitan sales. Dan penceramah sales yang sangat menarik minat saya ialah Antonio Victor. Boleh layari video-video beliau berkaitan sales. Sangat santai dan menghiburkan. Beliau juga mempunya website sendiri iaitu http://www.sellingergroup.com/.

Saya tertarik dengan satu cerita dalam video beliau. Mari saya ceritakan sedikit. Pada zaman, dahulu kala, ada seorang raja dan raja ini mempunyai seorang kawan baik. Dan ke mana-mana sahaja raja ini akan membawa kawan baiknya. Kawan baiknya adalah seorang yang sangat optimis, dan setiap perkara dia akan kata "Ini Bagus!" Kemudian dikisahkan, suatu hari, raja pergi memburu bersama-sama kawan baiknya. Dan raja ini berburu menggunakan senapang patah. Kira-kira rombongan buruan ini telah sampai ke tempat sesuai dan terdapat binatang buruan, maka raja itupun mendapatkan senapang patahnya. Raja mensasarkan senapang ke binatang buruan dan bersedia untuk menembak. Tetapi senapang raja tak boleh melepaskan tembakan (kerana 'jammed'), dan meletup di jari raja. Dan raja kehilangan ibu jarinya akibat letupan tersebut. Kawan baik raja pula, kata " Ini Bagus!". Raja tersebut menyirap darah dengar kawannya berkata demikian. Raja kata "Macam mana ini bagus, ibu jari dah putus!!" Dengan marahnya Raja mengarahkan kawan baiknya dimasukkan dalam penjara.


 

Setelah setahun peristiwa itu berlalu, suatu hari Raja pergi memburu lagi. Dan pemburuan kali ini, Raja telah sesat sehingga satu perkampungan orang asli kanibal. Apalagi, orang asli ini terus menangkap Raja untuk dijadikan sebagai makanan. Malang sungguh nasib Raja, diikat dan bersedia untuk disembelih. Tetapi, kumpulan orang asli ini ada satu pantang larang, mereka tidak akan makan orang yang tidak sempurna anggotanya. Jadi, sebelum mereka menyembelih Raja, mereka periksa keadaan fizikal tubuh badan Raja untuk memastikan tiada kecacatan. Dan kumpulan orang asli ini telah mendapati Raja ini cacat, kerana tidak hilang ibu jari kanan. Kumpulan orang asli terus tidak jadi menyembelih Raja melepaskannya.





Raja terlepas dari maut itu  terus melarikan diri balik ke istana. Dan pada masa itu Raja teringat kawan baiknya yang dipenjarakan. Raja terus mendapatkan kawan baiknya. Raja menangis meminta maaf kerana mengurung kawan baiknya dan menceritakan kejadian yang berlaku. Tapi kawan baik Raja tidak sedikit pun marah, dan berkata "Ini Bagus!". Raja pun hairan, dan berkata " Apa yang bagus? Engkau duduk dalam penjara selama setahun tanpa sebab."
Kawan baiknya pun berkata " Jika saya tidak dikurung, saya akan ikut sama berburu dan saya sememangnya akan menjadi lauk orang asli tersebut sebab tubuh badan saya sempurna. "


The moral of the story?

Sila beri ulasan ye.

E-Book Terbaru dari Masayu Ahmad : Yeay ! Mama sudah 'Resign'

Teks: Masayu Ahmad

Alhamdulillah, apa khabar kalian. Terima kasih buat pembaca blog yang selalu berkunjung dan tidak pernah jemu ke sini. Saya terkini dalam jadual penulisan untuk menuskrip seterusnya.

Untuk semua ebook dan buku kalian boleh ke sini ya www.akademibekerjadirumah.com/shop

Minggu ini cuti agak panjang dan anak-anak masih berada di rumah seperti biasa. Kunjungan anak-anak saudara masih bertamu ketika penghujung cuti.

Biasanya untuk cuti-cuti begini seperti selalu saya tidak akan bercuti di tempat yang sesak. Saya akan bercuti ketika kalian yang bekerja sudah kembali kepada rutin.

Bezanya sangat nyata kerana keadaan lebih tenang dan kosong tanpa ada kesesakan. Ini juga satu pilihan kan.

Mahu berhenti kerja.

Saya menerima banyak email yang mahu berhenti kerja. Ada juga terselit email yang mahu kembali bekerja.

Dua situasi di atas berbeza. Berbeza apa matlamat yang mahu kita capai.

1. Matlamat kebebasan kewangan.

Ada suri yang sudah capai matlamat kebebasan kewangan. Justeru mahu bekerja dengan lebih fleksibel dan tidak ada tekanan dari mana-mana pihak. Namun begitu dalam proses mencapai kebebasan kewangan masih ramai masih berusaha 'bertarung dan berjuang'.

2. Fleksibel

Ada yang mahu berhenti kerja dan mahu merai gaya hidup 'fleksibel'. Iaitu kita tahu dan sudah kuasai cara kerja tanpa 'majikan'. Kita pandai ubahsuai mengikut kesibukan masa.

Sekiranya dahulu ita sangat penat dengan kesesakan jalan raya, bos yang cerewet dan kemudian kita berhijrah kembali ke rumah. Kita sudah selesa dan pendapatan juga konsisten. Cuma akan tetap ada cabaran dalam bentuk lain seperti pengurusan masa dan imbangan mengurus anak-anak dan bisnes serentak. Sudah tentu model bisnes bekerja dari rumah seorang wanita tidak sama dengan suamai/lelaki.

3. Apa tujuan sebenar bekerja di rumah?

Apabila saya menerima email bahawa beliau sudah mampu mendapat pendapatan 4K sebulan seperti sebagaimana gaji dahulu. Maksudnya ia sudah ok sumber itu dapat dijana dengan baik. Tetapi apa pula cabaran atau masalah yang menyebabkan kita mahu kembali bekerja di luar rumah?

Senaraikan semula kelebihan dan kekuranga. Dari situ kita tahu apa fokus yang kita mahu.

Ketika berbincang dengan biras di dapur. Kerja di rumah sememangnya agak penat tetapi kita tidak ada terbeban dengan masalah yang dibawa menyebabkan kita 'tekanan'. Apabila penat kita boleh berehat dan apabila sudah cukup tenaga kita kembali ke trek untuk bekerja dengan baik.

Ia berbeza apabila kita bekerja di luar rumah, kadangkala kita membawa bersama masalah tidak suka, tidak selesa, masalah kerja dan kadangkala emosi itu terbawa-bawa ke rumah.

Emosi penat dan emosi tekanan adalah berbeza. Apabila penat kita rehat dan kita masih gembira berada di rumah bersama keluarga.

Baca lebih banyak perkongsian pengalaman dari 15 surirumah yang telah 'resign' dalam ebook ini ya.




 

Berminat mendapatkan E-book yang berinformasi untuk ibu-ibu yang ingin berhenti kerja dan bekerja dari rumah, hubungi saya ya:

Lenny Boniface 
di 
 016-8749195 (SMS/WhatsApp/Telegram)
lenny.boniface@gmail.com (E-mel)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface