Jumaat, 25 Oktober 2019

FB Post Aku Hari ni

Ini tulisan post fb aku✔️✔️

Aku tgk byk share post fb buat baik pada isteri dapat ni ni ni..
Tu la paling banyak..
Takde plak tazkirah kata buat baik pada suami, anda dpt ni ni ni ni..

Actually kena seimbang, buat baik pada isteri, buat baik pada suami, buat baik pada anak, buat pada keluarga..

Kebaikan ini, Allah suruh kita buat. Dan buat kerana dapat balasan Allah. Sesungguhnya aku pun nak dapat ni ni ni.. Tapi aku percaya aku buat kebaikan sikit pun pada sesiapa saja, aku pun dapat ni ni ni.. Cuma Islam kata lebih afdal dahulukan keluarga.

Dunia ini berat, pada sesiapa yang faham. Akhirat lagi berat berlipat ganda. 

Anda sudah tazkirah???

Cuma secubit pandangan dari sudut hamba yang hina ini.

Khamis, 24 Oktober 2019

Nikmat Syukur (dari istilah dan rasa)

Assalamualaikum.

Semoga hari hari yang barokah untuk semua.

Emotional sikit hari ini. Hari ini baca IG Story FynnJamal, ada satu bahagian berkaitan 'dapur'. Sesiapa baca mesti tersentuh lah, romantik bagai. Jadi apa kaitan dengan aku?

Selepas baca IG Story tu, satu perkataan 'pop-up' depan mata aku : SYUKUR.
Ini mungkin menjadi satu karangan yang panjang, sebab aku nak ungkap/rungkai kenapa SYUKUR itu indah.

Hidup aku tak semenggah. Hidup aku takde kemewahan. Hidup aku, aku tak kenal brand-brand terkenal. Hidup aku, aku cuma kena "ada tu ada lah, takde tu, takyah merungut, takyah menyesal." Itu aku.

Agak susah aku nak ungkapkan perasaan aku ni sekarang. Aku nak ekspresskan rasa TERIMA KASIH sangat-sangat kepada Allah s.w.t.  Aku bukan nak tulis terima kasih (fizikal) kepada Allah. Aku cuma nak tulis bahawasnya, rasa syukur itu mencukupkan kehidupan. Rasa syukur itu memberikan perspektif dalam melihat yang 'tak ada' itu indah.

Kadang-kadang aku meragui diri aku ini manusia normal ke psikopath, kerana tiada keinginan seperti manusia lain, ingin material yang seperti kereta mahal, baju mahal, kasut mahal.  Apakah aku ni inferior sangat ke?

Apa kata aku tukar perspektif aku dengan istilah SYUKUR. Aku patut bersyukur kerana Allah tidak memberikan aku kehendak yang tinggi dalam sudut material. Alhamdulillah.

Alhamdulillah, kerana aku boleh hidup dengan sederhana.
Alhamdulillah, aku boleh tengok dunia ini bukan perlu diisikan dengan materi semata-mata.
Alhamdulillah, aku masih boleh makan dan minum apa yang aku suka, kerana aku tak cerewet.
Alhamdulillah, aku tahu anak-anak aku tak perlu dimanjakan dengan materi.
Alhamdulillah, walaupun aku tak banyak kemewahan tapi aku rasa cukup sangat.

Banyak sangat yang perlu disyukuri. Tapi, biasa la manusia, kita akan lihat dari perspektif individu lain. Sedangkan, diri sendiri tidak nampak kebaikan yang Allah berikan cukup banyak.

Aku mengajak kita-kita ini banyak mengucapkan syukur. Kerana itu punca kebahagiaan.


Isnin, 14 Oktober 2019

Mencari Tujuan

Sudah lama tidak aktif dalam menulis (dan membaca).

Kebelakangan ini terasa serba tak kena. Dan tidak tahu apa yang sedang mengganggu emosi dan fikiran. Maka, tiba-tiba pagi tadi datang satu 'ketukan minda' - Mungkin aku, kekurangan 'cabaran' dalam hidup.

Faham istilah 'lame'?
Apabila hidup dah kehilangan cabaran, manusia akan rasa macam 'tawar'. Tapi tak ada sesiapa nak cabaran atau halangan dalam hidup. Itu juga sifat manusia. Manusia hendakkan hidup yang senantiasa lancar dalam mencapai impian. Tapi itu tak mungkin.

Maka, kesimpulan dari 'ketukan minda' ini, aku ingin ubah hidup aku. Aku ingin 'embrace' cabaran. Aku ingin lalu cabaran dan halangan hidup ini. Hendak berjaya dalam mencapai sesuatu kejayaan, sama ada yang kecil mahu pun besar.

Jadi, aku nak set objektif yang aku nak capai:

1. Baca buku - 2 buku berkaitan motivasi /berniaga setiap bulan/ bantu diri
2. Mengaji Al -Quran - 1 hari  min 6 muka surat
3. Berkongsi Info Produk setiap hari di Sosial Media.
4. Menulis  (5  minit) - blog, fb, atau karang cerita. (setiap hari)
5. Memasak untuk anak-anak setiap hari.


OK. Aku set ini dulu. Nanti aku update di sini bagaimana objektif memberikan kehidupan ini makna.

Image result for challenge

Selasa, 10 September 2019

Projek Personal Baru: ODW

Assalamualaikum.

Tiba-tiba terfikir satu projek mini (peribadi) nak dijadikan sebagai artikel di dalam blog. Projek Berkebun Mini di rumah.

InshaAllah akan usahakan bersama anak lelaki saya. :)

Akan diupdate ke blog secara berkala.

Jom kita berkebun di rumah. Selalu tengok orang berkebun dalam sosial media, tak pernah terfikir atau terpengaruh akan projek sedemikian. Tiba-tiba, pula Allah bagi ilham ni. Kita usahakan lah.

Rabu, 31 Julai 2019

Sakit Badan

Sakit badan
Sakit-sakit badan, sengal-sengal bahagian tertentu di tubuh, tentu menyebabkan aktiviti harian terganggu.


Khususnya ibu2, wanita2 bekerja...
Ibu-ibu lah banyak aktiviti.. nak memasak, jemur kain, jaga anak, kemas rumah,
Wanita-wanita bekerjaya pun tidak kurangnya aktiviti, kena kejar dateline, kena pergi meeting, kena setup projek.



Apabila sakit badan......
Fuh tak tahu nak cakap lah perasaan itu.😔
Saya sendiri pernah mengalaminya.
Maka, supaya kesakitan badan berkurangan (non injuries ye maksudnya), amalkan Ostematrix, 3biji setiap hari.


Agar hari sakit badan dapat dikurangkan dan dielakkan.
Dan amalkan senaman supaya badan tidak 'karat'.

Rabu, 15 Mei 2019

Mesej Berguna Dari Wasap

The Treatment of Laziness and Frustration

Dr. Omar Abdul Kafi said that one day he was giving a Friday sermon in one of the Masjid. After the prayer a man who had a long hair and a long beard came to him. Surprisingly it showed that he did not care about himself at all.
He told Dr Omar: "I am very lazy, with a lot of sleep. I hardly wake up, I only wake up to eat and go back to sleep again.
I neglect my work, my future, and everything else and I don't care. My children think I am a strange person and very boring.
I have a lack of enthusiasm, and I am always having frustration. What should I do please help me."

Dr. Omar told him to ask Allah for forgiveness by saying "Astaghfir Allah" at least 100 times in a day, and to come back to him after one week, to tell him the result.

The man said: "I am telling you I am lazy, I sleep more than 15 hours in a day. I am neglecting my prayers, my children and my work, and you are telling me to ask Allah for forgiveness?"

Dr. Omar said:
"Come my son, we are flesh and blood. We humans are exposed to disobey our Lord and commit sins. These sins become heavy on our bodies and tend to make us lazy. They reduce our enthusiasms and inspiration, and teaches us laziness and stiffness. Listen to my advice and you will be shocked with the result."

After 6 days the man came to Dr. Omar, and told him: "I want to kiss your hand.
I now do Istighfar sometimes 100 times or 400 times or 1000 times in a day.
Allah Has Brought activeness and inspiration inside my heart. I sleep less than 7 hours and it is enough for me. I seek to engage myself in every activity in my work place. I have agreed on a new partnership and I have signed a contract in less than 4 days. These days I never miss my prayers, and I have become very close with my children.
Istighfar has become to me like a stimulant drugs, like energy drink, like electric charge."

Istighfar is like a hand which pulls a person forward. It is a Power from our Lord.
Just like how the umbrella protects us from the sun and the rain. Istighfar is like the hand which protects us from anything difficult which comes our way.

Use Istighfar for any failure in your life, or when you are hurt, or disappointed, or having sickness, or any worries.
The Prophet (Peace and Blessings of Allah be upon him) used to say "Astaghfir Allah" more than 70 times during one single sitting.

With Istighfar our Lord will protect us from all hardships.
Muslim scholars have agreed that Istighfar helps a person to succeed in everything.
How lucky are you now, because someone will say "Astaghfir Allah" because of you. Because you shared this knowledge, and you guided him in doing this goodness.

Istighfar is a Mercy of Allah to us.
May Allah Make our Istighfar a healing to our sickness, and our happiness, and change of our lives to the best.
Ameen...

***akhir kata, jom amalkan istighfar sekerap sebanyak yang boleh

Sabtu, 13 April 2019

Parking Gambar kejap (Catatan resepi Nak dicuba)

Ruangan ini nak 'parking'kan gambar-gambar makanan yang hendak dicuba untuk anak-anak tersayang. Resepi tidak disertakan, sebab nak cuba apply resepi sendiri, cuma nak ada gambaran makanan apa nak dimasak. :)



Image result for Stir-Fry Fajita Chicken




image

Isnin, 18 Februari 2019

Jatuh Cinta Kali Pertama Aku dengan ESP

Ni dia. Ada story pasal dia ni.

Kisahnye, aku kenal dan jatuh cinta dengan shaklee sebab dia ni laa. Nama dia ESP atau nama penuh Energizing Soy Protein.

Dari mana ku jumpa? Online. Time tu famous set menyusu dari Shaklee. Lalu ku beli dia ni dengan kawan2 dia (set menyusu). Tak ingat dah setnye. Dah 7 tahun kak oi.

Aku beli dia ni sebab masalah susu badan merudum. (p/s, masalah susu merudum sebab akak jahil). Back to the story, aku pon beli lah set menyusu.

Dah beli, tipikal of me, tak makan pon, tak sentuh pon vitamin nye. Teruknya perangai aku. Beli2 buat hiasan.






Then, takdir Allah, aku terbaca posting fb member ofis pasal ESP ni la. Dia kata, pas minum ESP badan maintain bertenaga walaupun menyusu badan dan puasa. Aku pun terkesima. (boleh ke guna istilah terkesima?) Time tu puasa, menyusu badan lagi, memang aku perlukan bantuan untuk badan aku.

Apa lagi terus capai ESP bancuh minum. (Time sahur la). Yep, seperti dikata. Kenyang lebih lama, badan tak mudah letih walau posa dan menyusu.
Paling terbaik lah time tu aku rasa, terus aku join ahli shaklee.

Testimoni aku sendiri kan, bukan sahaja ESP untuk tenaga sahaja tau, untuk kulit cantik gebu, pun adalah kesan minum ESP konsisten.

Aku ingat lagi, one of my member ofis kata, wajah aku makin berseri. Aku pun tersipu2. Ropenye minum ESP boleh mencantikkan kulit. Yang Best mak aku marah aku, kata aku makin putih, kata aku pucat. Rupanya bukan pucat, aku makin melepak. (maafkan aku ye menyatakan yang benar)

Best kan Best kan Best kan?

Adik2 akak2 nak kesan seperti apa i dapat lepas consume ESP?
Boleh lah wasap dengan klik link di bawah









Rabu, 13 Februari 2019

Pencuci Pinggan Yang Semulajadi dan Mesra Alam

Nak tak pencuci pinggan mangkuk yang sangat natural ? bagus untuk basuh pinggan mangkuk dan botol bayi, botol minuman anak ke..
Apa nama pencuci tu?
Nama dia Dish Wash Concentrate Shaklee.
Best tau. Akak sendiri guna untuk basuh botol anak pompuan i.
Wangi, lembut pada tangan.
Hanya setitik, berbuih banyak...
Hanya rm46.25 sahaja. 😊😊
pm untuk order ya sayang2 mak2 sekalian


Nota:
Get Clean Dish Wash Concentrate tidak mengandungi bahan-bahan ini mahupun bahan berbahaya yang lain
Keunikan Shaklee
Selamat
  • Tidak toksik
  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Lembut pada tangan anda
  • pH seimbang
  • Tiada bahan kimia berbahaya
Berkesan
  • Amat berkesan menanggalkan minyak
  • Rumusan pekat: hanya sedikit diperlukan untuk mencuci pinggan mangkuk yang lebih banyak
  • Buih sabun yang tahan lebih lama
Mesra Alam
  • Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan (diekstrak daripada jagung dan kelapa)
  • Mudah biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Tanpa bahan pewarna
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Selamat untuk sistem septik dan pembetungan

Isnin, 11 Februari 2019

Promo Bulan Febuari 2019 (sehingga 28 Feb 2019)


Kepada yang masih belum jadi ahli, inilah peluang untuk mendapatkan Vivix dan dapat membership PERCUMA.

Dan tambahan lagi, boleh menjana pendapatan dengan menjadi Pengedar Shaklee.

Tunggu apa lagi, kakak-kakak, abang-abang??? Grab lah peluang yang penuh bermakna ini.

Boleh wasap untuk pertanyaan langsung kepada saya :