Jumaat, 30 September 2022

My New Journey

 Assalamualaikum/ Hi.


Saya, Lenny Boniface adalah Dealer Public Gold.


Sekiranya kawan-kawan hendak membuat simpanan Emas dengan Public Gold Boleh wasap saya di


http://www.wasap.my/60168749195/EmasPG



Guru-guru kewangan sarankan sekurang-kurangnya 10% daripada gaji perlu disimpan sebagai;


1. Dana kecemasan

2. Pelaburan masa depan

3. Perbelanjaan penting masa depan


Bagi penyimpan emas, sebahagian daripada 10% itu boleh digunakan untuk beli emas melalui #AkaunEmasGAP Public Gold, #1gram1bulan. Disiplinkan yang itu dulu.


Selebihnya terpulanglah nak letak dalam Tabung Haji atau ASB.


Nanti sedar-sedar hujung tahun, kita dah ada 12 gram. Itu bukan sahaja simpanan kalis inflasi, paling penting, ia akan jadi simpanan KALIS BOROS.


http://www.wasap.my/60168749195/EmasPG

Khamis, 24 Februari 2022

APA PENTINGNYA ESP INI UNTUK BADAN KITA?

 Assalamualaikum.

APA PENTINGNYA PROTEIN / ESP INI UNTUK BADAN KITA?
👍👍ESP adalah sumber protein - protein pula komponen yang membina kulit, rambut, kuku, dan otot kita
👉👉Setiap inci tubuh badan kita memerlukan protein untuk berfungsi. Jadinya ESP dapat membantu untuk membekalkan keperluan protein yang cukup untuk badan.

APA TANDA KITA KEKURANGAN PROTEIN?
👉Selalu penat dan mengantuk
Rasa penat sebab kuat kerja atau tak cukup rehat tu normal. Tapi yang tak normal kalau terlalu kerap sangat penat dan badan rasa lemah je, ditambah rasa mengantuk nak tidur je walau kita tidur awal. Itu tandanya badan kita dah start bagi signal kekurangan protein.
Dalam protein ada asid amino yang penting untuk pergerakan oksigen dalam darah.
Kurang protein > kurang asid amino > kurang sumber oksigen salur ke sel dan organ > penat, letih, tidak bermaya, nak tidur
👉Kulit kelihatan kusam, mudah breakout dan tona kulit tak lawa
Salah satu kepentingan protein untuk kecantikan kulit ialah untuk membina sel-sel kulit yang baru atau ‘baby skin’ yang sihat.
Cycle kulit kita ni lebih kurang sama macam period juga, 28 hari. So kalau korang tak cukup protein intake, itu yang kulit jadi kusam sebab sel-sel kulit baru kekurangan blok asas penting iaitu protein.
👉Bila protein tak cukup, ditambah dengan sel kulit yang dah kena attack dengan radikal bebas daripada sinaran matahari, itu yang macam-macam masalah kulit timbul 1 persatu. Protein ni la yang dapat membantu untuk membaiki sel-sel kulit yang sedia ada.
👉Selalu rasa nak mengunyah
Kita baru lepas makan tapi masih rasa nak capai snack, biskut atau apa-apa la asal boleh mengunyah. Ini memang antara petanda badan kita kurang protein. Perut kita paling lambat nak hadam protein jadinya bila kita consume protein kita akan rasa kenyang lebih lama.
Kalau badan kitra kurang protein, makanlah banyak mana pun takkan rasa kenyang. Badan bagi signal rasa lapar sentiasa and kita akan craving makan makanan yang tinggi karbohidrat, yang manis-manis, snacks sebab nak kenyang cepat.
👉Rambut mulai rapuh dan gugur banyak daripada biasa.
Rambut kita juga diperbuat daripada protein. Bila badan kita tak cukup protein, badan kita masuk ke “‘starvation mode” .
Means badan kita akan start tarik protein daripada anggota badan yang tak penting seperti rambut dan kulit untuk salurkan protein kepada organ badan yang penting. Sebab ni lah rambut mula rapuh lepas tu gugur.
👉Kerap demam selsema
Korang tahu tak sistem imun badan kita diperbuat daripada protein?
Bila badan tak cukup protein, kita tak mampu nak melawan jangkitan virus. Sebab itu kita senang jatuh sakit.
Bila kita kurang protein, badan kita akan gunakan protein yang ada dalam badan untuk bagi organ badan berfungsi dan ada tenaga. Pada asalnya protein itu sepatutnya digunakan untuk membina otot, sistem imun, rambut, kuku, sel kulit.

⚠️⚠️So boleh nampak effect yang akan berlaku apabila korang kurang protein?
Korang tak perlu risau lagi sebab ESP ni memang membekalkan kandungan protein yang mencukupi serta mudah diserap oleh badan.🎯🎯









Consume ESP settle masalah sebab manfaat ESP cukup lengkap dah.♥️♥️
Perlukan ESP ? Nak Order?
Click link di bawah untuk order ESP
LENNY BONIFACE
Mama Jual Shaklee
Shaklee Independent Distributor
(Location : Bandar Baru Bangi, Cyberjaya, Putrajaya & Sepang)


Rabu, 23 Februari 2022

GLA dalam Masalah Kulit Kering.



 Assalamualaikum dan Hai.

  1. Adakah anda mengalami masalah kulit kering akibat faktor usia?
  2. Adakah anda mengalami maslah kulit gatal akibat kekeringan kulit?
  3. Adalakah kulit tumit kaki anda merekah akibat kekurangan air?
  4. Adakah kulit anda kusam, akibat kekeringan kulit?

Inginkan suatu penyelesaian kepada masalah di atas? Mari saya perkenalkan satu supplemen dinamakan GLA Complex Shaklee.

GLA adalah singkatan kepada GAMMA-LINOLENIC  ACID.  Ia adalah sejenis asid lemak omega-6. Ia digunakan/diperlukan oleh badan untuk 'produce' atau hasilkan PROSTAGLADIN.

Prostagladin adalah hormon dalam badan yang diperlukan untuk mengawal-atur (regulate) proses-proses dalam badan (normal). Contoh-contoh proses dalam badan yang memerlukan PROSTAGLADIN ialah, dalam penghasilan hormon Estrogen, hormon progestron, hormon untuk tumbesaran, penghasilan insulin dan lain-lain proses lagi.

Apabila hormon di dalam badan berada di dalam ke-tidak-seimbangan, maka sistem dalam badan berada dalam kecelaruan. Kekurangan hormon protagladin menyebabkan kekurangan efisien sistem 'regulate' / kawal atur badan kita.

Antara masalah kekeringan kulit juga adalah akibat daripada ketidakseimbangan hormon dalam badan. 

Jadi saya memperkenalkan GLA Complex Shaklee ini, kerana supplemen GLA ini lah yang membantu dalam mengekalkan hormon PROSTAGLADIN ini supaya cukup untuk proses dalam badan kita, supaya badan kita menuju hormon badan yang seimbang.

Apa yang best tentang GLA Complex Shaklee ini ialah : Dalam 1 botol ada 3 komponen penting iaitu : GLA, LA dan vitamin E.

Komponen ini sangat membantu mengekalkan kelembapan kulit dari dalam badan.



(Dari Website : https://www.humnutrition.com/blog/what-is-gla/)


Sehingga kini, banyak kajian menunjukkan kesan positif GLA se atas kulit. Di University Oregon State, contohnya, para sabjek yang dikaji yang mengambil GLA setiap hari untuk 12 minggu menunjukkan kulit yang lebih tegang dan lebih elastik. Mereka juga menunjukkan kurang mengalami "transepisermal water loss" atau TEWL. TEWL ini adalah istilah teknikal untuk kulit kering. Ia juga adalah masalah utama yang menyebabkan "premature aging" atau penuaan pra-matang.

Kulit kita adalah terdiri daripada banyak lapisan berpelindungan yang dicipta utnuk mengekalkan kelembapan dan mengelakkan sel-sel merbahaya dari memasukinya. Apabila kita mengalami TEWL, adalah kerana lapisan perlindungan kulit kita telah mengalami gangguan. Ini adalah akibat beberapa faktor, termasuk keadaan cuaca ekstrim, dehidrasi dan kekurangan nutrien.


GLA membantu mengelakkan kehilangan kelembapan dengan menguatkan lapisan perlindungan dalam kulit kita. Anggapkan ia seperti serum yang memerangkapkan kelembapan untuk kulit yang terlihat anjal. Peningkatan kelembapan kekal adalah kunci kepada mengelakkan garisan-garisan halus daripada muncul. Antara keadaan kulit yang berkait dengan keradanagan seperti ekzema, psoriasis juga menunjukkan perkembangan baik dengan pengambilan GLA yang konsisten.





Untuk mendapatkan GLA complex Shaklee ini, boleh wasap terus kepada Kak Lenn ya.

Harga Pasaran : RM 92 + pos RM 10

LENNY BONIFACE
Mama Jual Shaklee
Shaklee Independent Distributor
https://www.wasap.my/60168749195/



DISCLAMER : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Selasa, 22 Februari 2022

Kehidupan Kuarantin Kendiri

 Assalamualaikum.

Alhamdulillah diberi kesempatan dan juga peluang untuk menceriakan kembali blog ini. Kak Lenn tengah menjalani kuarantin kendiri waktu ini. Hari ini, hari ke-5 , berbaki lagi 2 hari. Alhamdulillah, Kak Lenn sihat. Dalam menjalani kuarantin kendiri ini, Kak Lenn istiqomah makan vitamin C Shaklee setiap hari dan minum air secukupnya. 

Banyak perlu disyukuri semasa diberi tempoh kuarantin ini. Pertama, dapat berehat sepuas-puasnya. Kedua, boleh melakukan projek-projek kecil yang selama ini ter-postpone tak berkesudahan. 

Antara projeknya ialah mengemas/declutter bilik, menjahit barang-barang yang koyak seperti patung beruang dan juga seluar. 


                                            




Mula-mula kuarantin tak boleh nak buat apa pun, sebab rasa seram sejuk, batuk dan flu. Tapi selepas beberapa hari, badan makin ok, mulalah kerja-kerja projek kecil tersebut.

Syukur sangat dapat menyiapkan kerja-kerja tergendala selama ini.

Walaupun pada mulanya, Kak Lenny amat risaukan anak-anak, sebab rapat dengan mereka, tetapi Alhamdulillah, anak-anak sihat , dan tidak ada gejala, dan juga seisi rumah sihat.

Jadi nasihat Kak Lenn, pada musim pandemik ini, jagalah SOP seperti yang disarankan oleh KKM. Usahlah ketegaq nak menang saja. Jaga diri dan keluarga daripada dijangkiti covid19. Kalau boleh vaksin tu, vaksinlah. 

Dan musim-musim pandemik ini, dan juga bukan pandemik, amalkanlah makan vitamin C. Kerana badan kita perlu sihat dan kuat untuk melawan penyakit.

Setakat ini dahulu coretan kali ini. InsyaAllah, musim kelapangan akan Kak Lenn catatkan lagi pengalaman-pengalaman Kak Lenn.


LENNY BONIFACE
Mama Jual Shaklee
Shaklee Independent Distributor
https://www.wasap.my/60168749195/




PROMO FEB 2022