Rabu, 31 Julai 2019

Sakit Badan

Sakit badan
Sakit-sakit badan, sengal-sengal bahagian tertentu di tubuh, tentu menyebabkan aktiviti harian terganggu.


Khususnya ibu2, wanita2 bekerja...
Ibu-ibu lah banyak aktiviti.. nak memasak, jemur kain, jaga anak, kemas rumah,
Wanita-wanita bekerjaya pun tidak kurangnya aktiviti, kena kejar dateline, kena pergi meeting, kena setup projek.



Apabila sakit badan......
Fuh tak tahu nak cakap lah perasaan itu.😔
Saya sendiri pernah mengalaminya.
Maka, supaya kesakitan badan berkurangan (non injuries ye maksudnya), amalkan Ostematrix, 3biji setiap hari.


Agar hari sakit badan dapat dikurangkan dan dielakkan.
Dan amalkan senaman supaya badan tidak 'karat'.

Rabu, 15 Mei 2019

Mesej Berguna Dari Wasap

The Treatment of Laziness and Frustration

Dr. Omar Abdul Kafi said that one day he was giving a Friday sermon in one of the Masjid. After the prayer a man who had a long hair and a long beard came to him. Surprisingly it showed that he did not care about himself at all.
He told Dr Omar: "I am very lazy, with a lot of sleep. I hardly wake up, I only wake up to eat and go back to sleep again.
I neglect my work, my future, and everything else and I don't care. My children think I am a strange person and very boring.
I have a lack of enthusiasm, and I am always having frustration. What should I do please help me."

Dr. Omar told him to ask Allah for forgiveness by saying "Astaghfir Allah" at least 100 times in a day, and to come back to him after one week, to tell him the result.

The man said: "I am telling you I am lazy, I sleep more than 15 hours in a day. I am neglecting my prayers, my children and my work, and you are telling me to ask Allah for forgiveness?"

Dr. Omar said:
"Come my son, we are flesh and blood. We humans are exposed to disobey our Lord and commit sins. These sins become heavy on our bodies and tend to make us lazy. They reduce our enthusiasms and inspiration, and teaches us laziness and stiffness. Listen to my advice and you will be shocked with the result."

After 6 days the man came to Dr. Omar, and told him: "I want to kiss your hand.
I now do Istighfar sometimes 100 times or 400 times or 1000 times in a day.
Allah Has Brought activeness and inspiration inside my heart. I sleep less than 7 hours and it is enough for me. I seek to engage myself in every activity in my work place. I have agreed on a new partnership and I have signed a contract in less than 4 days. These days I never miss my prayers, and I have become very close with my children.
Istighfar has become to me like a stimulant drugs, like energy drink, like electric charge."

Istighfar is like a hand which pulls a person forward. It is a Power from our Lord.
Just like how the umbrella protects us from the sun and the rain. Istighfar is like the hand which protects us from anything difficult which comes our way.

Use Istighfar for any failure in your life, or when you are hurt, or disappointed, or having sickness, or any worries.
The Prophet (Peace and Blessings of Allah be upon him) used to say "Astaghfir Allah" more than 70 times during one single sitting.

With Istighfar our Lord will protect us from all hardships.
Muslim scholars have agreed that Istighfar helps a person to succeed in everything.
How lucky are you now, because someone will say "Astaghfir Allah" because of you. Because you shared this knowledge, and you guided him in doing this goodness.

Istighfar is a Mercy of Allah to us.
May Allah Make our Istighfar a healing to our sickness, and our happiness, and change of our lives to the best.
Ameen...

***akhir kata, jom amalkan istighfar sekerap sebanyak yang boleh

Sabtu, 13 April 2019

Parking Gambar kejap (Catatan resepi Nak dicuba)

Ruangan ini nak 'parking'kan gambar-gambar makanan yang hendak dicuba untuk anak-anak tersayang. Resepi tidak disertakan, sebab nak cuba apply resepi sendiri, cuma nak ada gambaran makanan apa nak dimasak. :)



Image result for Stir-Fry Fajita Chicken




image

Isnin, 18 Februari 2019

Jatuh Cinta Kali Pertama Aku dengan ESP

Ni dia. Ada story pasal dia ni.

Kisahnye, aku kenal dan jatuh cinta dengan shaklee sebab dia ni laa. Nama dia ESP atau nama penuh Energizing Soy Protein.

Dari mana ku jumpa? Online. Time tu famous set menyusu dari Shaklee. Lalu ku beli dia ni dengan kawan2 dia (set menyusu). Tak ingat dah setnye. Dah 7 tahun kak oi.

Aku beli dia ni sebab masalah susu badan merudum. (p/s, masalah susu merudum sebab akak jahil). Back to the story, aku pon beli lah set menyusu.

Dah beli, tipikal of me, tak makan pon, tak sentuh pon vitamin nye. Teruknya perangai aku. Beli2 buat hiasan.






Then, takdir Allah, aku terbaca posting fb member ofis pasal ESP ni la. Dia kata, pas minum ESP badan maintain bertenaga walaupun menyusu badan dan puasa. Aku pun terkesima. (boleh ke guna istilah terkesima?) Time tu puasa, menyusu badan lagi, memang aku perlukan bantuan untuk badan aku.

Apa lagi terus capai ESP bancuh minum. (Time sahur la). Yep, seperti dikata. Kenyang lebih lama, badan tak mudah letih walau posa dan menyusu.
Paling terbaik lah time tu aku rasa, terus aku join ahli shaklee.

Testimoni aku sendiri kan, bukan sahaja ESP untuk tenaga sahaja tau, untuk kulit cantik gebu, pun adalah kesan minum ESP konsisten.

Aku ingat lagi, one of my member ofis kata, wajah aku makin berseri. Aku pun tersipu2. Ropenye minum ESP boleh mencantikkan kulit. Yang Best mak aku marah aku, kata aku makin putih, kata aku pucat. Rupanya bukan pucat, aku makin melepak. (maafkan aku ye menyatakan yang benar)

Best kan Best kan Best kan?

Adik2 akak2 nak kesan seperti apa i dapat lepas consume ESP?
Boleh lah wasap dengan klik link di bawah