Rabu, 15 Februari 2017

Simplyfy

Assalamualaikum.

Saya ingin me-"simplify" blog saya ini. Maksudnya saya nak kurangkan widget-widget di blog ini.

Dan juga saya nak masukkan elemen minimalis ke dalam blog ini.

Tapi bagaimana? Otak saya berpusing-pusing memikirkan caranya.

Mula-mula kena mula dari perancangan entri blog. Apakah isu-isu yang saya  nak masukkan?

Dalam otak :
 

  1.  Shaklee Bisnes
  2. Minimalis
  3. Tips keibubapaan
  4. Perkongsian Info


Jadi, segmen itu nak buat bagaimana ya?

Saya tanya pembaca pula. Takpe2. Biar saya buat perancangan dahulu, kemudian saya akan update di sini ya.

Oh ya, saya rebrand Blogshop saya. Ini linknya : http://green-eye-shop.blogspot.my/ 
Sudi-sudikanlah singgah ke blogshop saya ya. Moga-moga ada produk untuk anda.



Selasa, 14 Februari 2017

Bukan Senang Nak Senang

Assalamualaikum.

Fuhhh.... memang tak senang.

Saya telah ambil keputusan untuk menjayakan diri sendiri. Tapi ia bukan kerja senang.

Kenapa?

Saya mempunyai 'habit' buruk yang tidak dapat menjayakan diri sendiri.

Dan paling susah sekali ialah saya kena melawan 'habit'.

Bayangkan 'habit' dari kecil disemai dalam diri samada dari keluarga ataupun diri sendiri, ingat senang nak buang??

Contoh 1: Saya memang jenis susah nak fokus. Dan bila buat sesuatu perkara, otak dan pemikiran akan meleret dan melayang ke mana-mana entah.

Tapi ada satu saja kebaikannya ialah apabila saya tuliskan perkara tersebut, in shaa Allah akan saya lakukan sampai berjaya. Kalau setakat fikir saja memang takkan jadi.

Contoh 2 : Tak boleh / tak pandai mengemas. Dan untuk itu, saya tengah cuba mengimplimentasikan konsep MINIMALIS. Konsep yang memudah saya tak perlu mengemas. Tapi... tetap tak mudah. Ingat mudah nak FOKUS. Nak buang benda-benda yang tak penting tapi sentimental value.

Lepas tu, kata nak buang kain ke plastik ke, saya ingat pencemaran alam. Jadi saya 'hold-on'. Jadi macam mana nak jadi???

Tapi yang mudah tentang garapan minimalis ni ialah jangan tambah barang yang tidak perlu. Ini memang mudah bagi saya. Dan juga membantu menyelamatkan duit dalam poket. 

Kesimpulannya, memang tak senang nak jadi senang.


Khamis, 2 Februari 2017

Khamis Sudaaa

Assalamualaikum.

Huh, tak sangka dah sampai hari Khamis dah. Terakhir tulis entri pada Ahad lepas. 

Macam mana boleh jadi dah sampai hari Khamis?

Mari kita trace balik apa yang saya telah lakukan sehingga boleh miss Isnin, Selasa dan Rabu.

Isnin - Public Holiday, dan masa itu lah saya terkena muntah-muntah. Ada kemungkinan virus, sebab hanya sehari ini sahaja saya muntah.

Selasa - Dah masuk kerja, pejabat kurang staf. (tak ada kaitan dengan tidak tulis entri) Tapi hari ini masih lagi lemah badan akibat muntah semalam. Memang tak sentuh PC la lepas balik rumah.

Rabu - Hati melonjak-lonjak nak menulis entri lepas balik kerja. Tapi bila balik kerja dapat tahu pula Iman muntah. Ehmmm. Dan malamnya pula pergi rumah abang ipar yang baru balik daripada umrah. Dan tak adalah sentuh PC.

Khamis ini, sempat lah mak nak buka PC untuk membebel sikit di blog kesayangan ni.

Aina selsema. Dah dua hari dah tak selesa tidur. Dan juga saya rasa anak mama tu nak tumbuh gigi.

OK. Nanti kita kongsikan tips dan petua untuk bayi selsema. Supaya hidung tak tersumbat.

OK Bai...


Ahad, 29 Januari 2017

Mencari dalam Gelap

Assalamualaikum.

Menaip lagi. Bukan dalam erti yang negatif.

Saya teringat bacaan dari blog zenhabits.net - untuk menjadi seorang penulis, haruslah menulis selalu, sentiasa dan konsisten. (Lebih kurang begitulah katanya).

Saya teringin jadi penulis. Tapi belum lagi menampakkan hala tuju penulisan saya lagi.

Kebanyakkan entri berkaitan Shaklee, adalah lebih kurang saja dengan blog orang lain. Kalau bercerita tentang keluarga, saya agak konservatif.

Jadi belum lagi menampakkan gaya penulisan saya lebih kepada apa.

Sekiranya, saya membandingkan diri saya dengan penulis lain.... memang tak perlu dibandingkan pun. Sebab langsung tidak ada titik persamaan. Hahahaha.

Jadi, pisau apakah yang perlu saya asah?

Saya belum menemui diri saya yang sebenar dalam gaya penulisan.

Masih lagi mencari di dalam gelap.

Apakah saya akan menceburi dunia fiksyen? Di mana saya rasa lebih elok saya jauhkan diri daripadanya.

Esok, saya akan menulis lagi. Dan lagi. Dan lagi. Sehingga saya menjumpai diri saya yang sebenarnya.

Selamat malam,


Sabtu, 28 Januari 2017

Tulang tak reput?



Siapa rasa diri nya punya tulang takkan reput dek usia, angkat tangan......

Oh kalau gitu saya tak cari anda....

Saya cari orang yang tak angkat tangan...

Nak promote Ostematrix Shaklee, untuk kesihatan tulang, untuk badan kurang penat...

So apa lagi.. whatsapp saya untuk pembelian..

016 874 9195


ATAU

Kalau tak nak contact saya pun tak pe, klik sahaja link di bawah untuk pembelian



Khamis, 26 Januari 2017

Membebaskan Diri yang Sejati

Assalammualaikum.

Hi,  it's me again.

Writing is kind of liberating for me and some people.

Apa nak tulis hari ini ya? Hari ini saya cuba untuk lebihkan masa untuk anak-anak. Dan saya buat. Saya lebihkan masa untuk anak-anak. Tetapi baran saya tetap tak hilang.

Stress (tahap sikit) sentiasa berada menghurungi atas kepala. Harus belajar dan amalkan sabar.

Saya pun tak faham, kenapa apabila saya dihadapkan dengan perkara yang 'besar' @ 'berat', saya boleh bersabar, sedangkan dengan gajet, perkara remeh, saya langsung hilang kesabaran. Kenapa ya?

Jadi, hari ini saya akan kupaskan perasaan saya lebih banyak ya.

Writing is liberating (again).

Hari ini saya melawat lagi IG Fynn Jamal, apabila melihat Juna kecil dibedah, tak tertahankan air mata saya bercucuran. Saya pernah menjalani pembedahan sewaktu berumur 12 tahun. Tapi itu bukan punca air mata mengalir.

Punca air mata ini mengalir ialah kerana saya seorang ibu. Saya pernah menyaksikan Aina (permataku) diletak bawah pancaran sinar UV dek kerana kuning, tanpa sehelai baju. Saya terpana, kemudian saya menyalahkan diri saya sendiri, kemudian saya menangis. Dan itu trigger saya menangis apabila melihat gambar Juna.

Saya rasa mungkin ada pembaca yang merasakan entri saya mengarut-ngarut. Bukan blog ini sepatutnya berkaitan produk Shaklee ke?

Tak. Ini blog saya, saya hendak luahkan apa sahaja, saya tulis apa sahaja, saya akan buat. Saya hendak diri saya balik. Saya hendak diri saya yang tak didinding oleh ..... macam mana nak cakap ya...  --- kepentingan untuk mendapat jualan ...

Saya rasa saya lebih HAPPY dengan kepolosan daripada melapik-lapikkan diri untuk menjadi acuan yang belum tentu saya suka.

Biarlah saya kongsikan apa saya nak kongsikan. Produk, keluarga, ilmu, lawak jenaka, sebab saya nak blog ini manifestasi diri saya yang sebenar.


Alhamdulillah.

Semoga saya akan menemui kawan sejati di alam maya, yang sama polos macam saya.

Amin.


Liberated just now.

Monolog Wall Blog

Assalammualaikum.

Sudah tengah malam, saya tak tidur lagi. Tengah godek-godek instagram, facebook.

Malam ini, saya baca caption di IG Fynn Jamal. So direct. Senang nak faham, senang nak terima.

Entah kebelakangan ini saya, mencari ilham. Saya boleh cadangkan 2 IG yang boleh dilawat untuk input yang berkualiti iaitu : IG Fynn Jamal dan IG before5am.

Saya dah penat hidup biasa-biasa. Saya bukan nak luxurious life. No!

I just want to have a life that I don't have to worry about tomorrow's meal, I don't have to worry about spending a lot of time with my precious kids. I want that! (But how badly I want it?!  * Ini merujuk kepada IG before5am)

How badly I want it?!

OK. Terus terang apa target saya?

OMG!!!!!!!...... my target pun tak clear. Nak buat macam mana!!!

OK, saya berhenti dulu.

Nak ketuk-ketuk kepala, hentak-hentak kaki, bagi bayangan target yang seclear-clearnya. Nanti saya tepek kat blog comel ini.