Isnin, 2 Ogos 2021

Promosi BUlan Ogos 2021

 Assalamualaikum.

Sudah masuk bulan Ogos 2021, dan seperti kebiasaan di Shaklee, setiap bulan ada promosi di Shaklee.

Mari Kak Lenn share apa Promosi bulan ini.



So ini Promosinya:

1. Set Love Your Body -* Beli Ser ini dapat Mug Limited Edition PERCUMA

2. Set Healthy Glow - * Beli Ser ini dapat Mug Limited Edition PERCUMA

(Note: Terdapat 4 Warna yang boleh dipilih, tetapi semuanya adalah berdasarkan STOK YANG MASIH AVAILABLE)

So, Siapa-siapa yang peminat setia Shaklee dan ingin dapatkan MUG LIMITED edition ini, cepat-cepat contact Kak Lenn untuk dapatkan MUG ini dengan PEMBELIAN.





Promosi yang lain:

3. Dapatkan VOUCHER RM 30 Dengan Pembelian Cleanser YOUTH + Night Cream YOUTH (Light or Rich).

Untuk Promosi disebut di atas, SEMUA LAYAK untuk PPERCUMA KEAHLIAN DAN PERCUMA PENGHANTARAN.

Promosi berlangsung dari 1 Ogos -31 Ogos 2021, dan tertakluk kepada Stok yang masih ada.

Untuk sebarang pertanyaan boleh klik link WASAP di bawah ya.


LENNY BONIFACE
Mama Jual Shaklee
Shaklee Independent Distributor
https://www.wasap.my/60168749195/

Selasa, 27 Julai 2021

REVIEW KDrama - Awaken

 Assalamualaikum. 

Kak Lenn OFF DAY agak panjang minggu ini, maka sempat habiskan 16 episod KDrama bertajuk AWAKEN.

Kak Lenn adalah peminat drama penyiasatan, thriller, pembunuh bersiri, cerita polis, cerita paranormal dan horror. So hari ini Kak Lenn nak buat review tentang Drama AWAKEN (tahun 2020) ini. Pada sesiapa yang belum menonton drama ini, review ini mengandungi SPOILERS ye.



Let's start.

Berdasarkan apa yang Kak Lenn perhatikan, drama ini adalah campuran sci-fi, dan penyiasatan. Kalau nak diikutkan, unsur-unsur kepolisan adalah bagai hiasan sahaja.


Do Jung Woo

Mengisahkan Do Jung Woo (watak utama) polis yang diarahakan menyiasat beberapa siri pembunuhan diri dan mengesyaki kes-kes ini bukan pembunuhan biasa. Do Jung Woo ini adalah ketua pasukan Unit Khas. Di dalam unit ini ada polis wanita bernama Gong Hye Woo (watak utama juga) dan dibantu oleh 2 watak sampingan lagi (yang Kak Lenn tak ingat nama). So Team Khas ini mempunyai 4 pegawai. Dan cara team ini mengendalikan kes adalah lain macam (orang kata). 


Gong Hye Woon

Jadi, siasat punya siasat, rupanya kes bunuh diri ini mempunyai amaran awal sebelum kejadian bunuh diri berlaku. Dan kes yang bakal berlaku melibatan seorang VIP yang terkenal dan kaya nama dia Sin Ho Min. Pendekkan cerita, Son Ho Min mempunyai kaitan dengan kes-kes bunuh diri sebelum ini dan juga berkait pula dengan satu kejadian 28 tahun sebelum itu di suatu kawasan dinamakan Kampung Malam Putih.

Drama ini banyak scene flashback ye. 

Kemudian, entah macam mana, Polis Korea menjemput seorang pegawai FBI dari US bernama Jamie Leigh, dia ni orang Korea yang mempunyai kerakyatan US. Tambah lagi seorang bijak dalam team penyiasatan ini. Dalam drama ini banyak plot twist.


Jamie Leigh

Pendekkan lagi cerita, rupanya Jamie Leigh ini mempunyai kaitan dengan Kampung Malam Putih, cuma dia tak boleh ingat semua kejadian lalu, kemudian pula, Do Jung Woo pun confess yang dia pun dari Kampung Malam Putih. 

Banyak sangat plot twist, sampai Kak Lenn pun confuse. Takpe-takpe, Kak Lenn cuba cerita lagi.

Drama ini banyak berkisar antara 3 watak utama ini. Ada 1 watak lelaki (yang dipanggil Budak Ketiga) yang nak kata utama tak utama sangat. Pada mulanya, Kak Lenn ramal 2 watak utama ini Mutant. Tapi meleset sekali ramalannya.

Kita terus pada Kampung Malam Putih 28 tahun dahulu yang menjadi isu utama drama ini. Kampung ini terletak di sebuah pulau. Dan ia mempunyai satu fasiliti di situ yang menempatkan ramai kanak-kanak. Ingatkan ini tempat kebajikan anak-anak yatim ke, rupanya bukan. Apalah tempat ini? Ia adalah sebuah fasiliti penyelidikan sains yang menggunakan kanak-kanak dan manusia lain untuk buat kajian tentang ubat untuk mengekalkan usia muda sehingga bila-bila, supaya tidak boleh mati. (Ada pulak macam tu). Saintis-saintis di pulau itu akan mengambil anak-anak gelandangan atau mana-mana anak yang tidak dikehendaki dimasukkan di situ, dan seorang demi seorang dijadikan bahan uji kaji.

Ingat cerita 'Fountain of Youth'? Ini lah saintis-saintis ini cuba ciptakan, menggunakan darah-darah kanak-kanak yang mereka ambil. Do Jung Wo dan Jamie Leigh pun pernah tinggal di situ. Cuma mereka bernasib baik berjaya melarikan diri sebelum menjadi korban saintis-saintis tersebut. Dalam kejadian melarikan diri itu, ada 3 budak yang berjaya melarikan diri iaitu Do Jung Woo, Jamie Leigh dan 1 lagi budak misteri.

Saintis-saintis di Kampung Malam Putih ini dibiayai oleh Yayasan Malam Putih. Dan orang-orang dalam Yayasan Malam Putih ini adalah orang-orang mempunyai kuasa, pangkat dan duit. Sebab itu, kegiatan haram mereka membunuh anak-anak tidak dapat dikesan. Sehinggalah Do Jung Woo nekad hendak bongkarkan jenayah Yayasan Kampung Putih. Dialah hero. 

Kak Lenn tak cerita dengan se-terperinci ye. Sebab panjang sangat kalau nak review macam tu.

Kemudian, apabila Jamie Leigh sedar (awaken) dari amnesia dia, rupanya dia adalah kembar Do Jung Woo. Ini dah agak dah, cuma Kak Lenn tak sangka mereka dua yang kembar, ingatkan ada seorang lagi dari mereka yang kembar dia. Kemudian, mereka pulak adalah anak kandung saintis GILA di Kampung Malam Putih, Saintis wanita (tak ingat nama). Lawa. Saintis ini telah mencuba serum fountain of youth yang mereka kaji, dan dia kekal muda walaupun selepas 28 tahun.

Ending dia senang diagak je. Cuma adalah beberapa kejadian yang Kak Lenn kurang terima akal lah, iaitu, masa Jamie terkandas di Pulau Kampung Malam Putih, untuk melawat kawasan bersama seorang wartawan. Masa itu, ada satu kejadian gengster-gengster cuba menculik dia dan wartawan, tiba-tiba 'budak ketiga misteri' muncul, cuba bunuh Jamie. Tengah-tangah nak bunuh ni, Do Jung Woo, entah dari mana muncul selamatkan Jamie. Heran-heran. Macam mana dia sampai pulau tu tanpa bot? Si Budak Ketiga Misteri pun sama, macam mana dia sampai? Terbang? Ada lagi laa beberapa scene tak masuk akal. Tapi nak cakap apa kan, nama pun fiksyen.

Keseluruhan ke-best-an yang Kak Lenn dapat dari Kdrama ini - NICEEE.. boleh layan. 




LENNY BONIFACE
Mama Jual Shaklee
Shaklee Independent Distributor
https://www.wasap.my/60168749195/

Jumaat, 23 Julai 2021

The Things We Can Change

 Assalamualaikum.

Hari ini 23.07.2021, kes baru sudah mencecah 15K. Kami dah tak tahu nak cakap apa dah. Personally bagi Kak Lenn, takyah blame mana-mana pihak pun. Ini act of nature ataupun dikenali sebagai Qada' Qadar Allah s.w.t.. Kak Lenn berpendapat (personally, walaupun apa kata WHO), 'tsunami covid-19' ini akan reda sendirinya, bak kata omputih "what's goes up must come down". 

Kita, rakyat dan pihak pemerintah dah cuba terbaik dah. Tapi kes tetap meningkat. So, stop blaming anyone, everyone, the world etc. etc. etc.

Sekarang, Kak Lenn adalah masa terbaik untuk kita perbaiki diri, tambah kebaikan di dalam diri dengan beramal sebanyak mungkin. Tak kira, kita bersalah atau tak, tak kira dunia ini akan pulih atau tidak. THE ONLY THING WE CAN CHANGE IS OURSELVES.

Kak Lenn cuma boleh ubah diri sendiri iaitu, mencari pahala dengan beribadah, mengaji quran, melatih diri untuk selawat/zikir, mengubah cara pemikiran dan cara pandang dunia ini. Biarlah sedikit zikirnya, atau selawatnya, tapi setiap hari sentiasa ada. Itu lah perubahan yang kita nak.

Let nature take its course. Ada mungkin yang kata ini adalah konsipirasi dunia. Ada mungkin yang kata ini adalah sebab dari dosa kita. Tapi tak kira dari sebab apa pun, musibah ini datang dari Allah s.w.t. , jadi kita kena minta dengan Allah dan kembali kepadaNya. Hanya Allah yang akan mengembalikan kebaikan ke dunia. Tetapi, kita sebagai hamba wajib beriman kepadaNya dan memohon kepadaNya.

Jadi kita cuba tambahkan keimanan kepadaNya dan bertaubat kepadaNya. Semoga dunia ini kembali pulih seperti sedia kala. Amin.



LENNY BONIFACE
Mama Jual Shaklee
Shaklee Independent Distributor
https://www.wasap.my/60168749195/


Rabu, 21 Julai 2021

Jom Doa agar Musibah Diangkat

 Assalamualaikum.

Sudah agak lama tidak mendapat idea untuk post di blog ini. Tadi baru sahaja mendapat sedikit idea untuk dikarangkan.

Kita sudah lama di dalam keadaan Pandemik dan juga lockdown yang sangat lama. Walaupun pada satu tempoh kita pernah berada di dalam PKPP, dan boleh merentas negeri, tapi keadaan sekarang juga tidak memberikan kelegaan.

Kak Lenn personally dalam keadaan yang 'hilang hari dan fokus' akibat pandemik ini. Suatu keadaan luar biasa yang menyebabkan kita terkurung dan tidak boleh melakukan aktiviti outdoor seperti biasa.

Mental state adalah frustration. Kak Lenn tidak menyalahkan keadaan, cuma mentally kita perlukan release, iaitu kembali boleh keluar beriadah, bercuti, dan berjumpa rakan-rakan dan shabat-sahabat.

Kak Lenn mengakui, walaupun kita bebas untuk melanggar SOP, tapi di lubuk hati kita juga ingin jaga diri sendiri daripada jangkitan Covid19.

Sebelum covid, kita semua boleh bebas ke mana sahaja. Walaupun sekarang bebas (sedikit) tetapi, still kita tak boleh ke Shoppping Mall, ke tempat percutian, ke kedai makan yang kita sukai. Dan membuatkan kita frustrate dengan keadaan sekarang. 

Walaupun hati ingin sangat berjalan, tetapi tahankan saja kerana memikirkan keluarga dan diri sendiri. Dalam pekerjaan Kak Lenn, ramai rakan-rakan yang jadi kontak rapat ataupun didapati positif covid19, hati ini rasa geram, takut, risau dan macam-macam lagi perasaan apabila mendapat berita sedemikian. Kita tak nak jadi kontak rapat, dan tak nak positif (walaupun kita dah vaksin) , kerana apa? Kerana kita akan terkurung di rumah. Itu adalah satu penyeksaan yang Kak Lenn tak boleh nak explain.

Di catatan ini, Kak Lenn menyeru agar kita kerap berdoa, musibah yang melanda kita, cepat-cepat diangkat oleh Allah s.w.t yang Maha Berkuasa, supaya kita boleh kembali ke kehidupan asal kita.







Sekian, dahulu catatan hari ini. Doakan Kak Lenn mendapat banyak inspirasi untuk mengarang di sini kerap.


LENNY BONIFACE
Mama Jual Shaklee
Shaklee Independent Distributor
https://www.wasap.my/60168749195/