Rabu, 19 Februari 2020

Forum Berkaitan Wanita

17 Febuari 2020 yang lalu, aku berpeluang menghadiri Forum berkaitan isu wanita. Nama forum tersebut ialah Women in Higher Education, Employment and Leadership. Forum ini dijalankan di Hotel Armada, Petaling Jaya yang di anjurakan oleh IWB (Institut Wanita Berdaya ).

Asal mula, kawan aku yang ajak pergi ke event ini. Mula-mula aku pun tak pasti apa event yang dijalankan, apabila dah tengok tajuk berminat pulak aku nak join.

OK la. Jujur kata ye. Aku sebenarnya tak berminat dengan whatsoever ideologi, konsep atau apamacam perjuangan (since teenagers). Sebab aku tak ada awareness dan juga pendedahan.

Yang so called women empowerment pun aku tak berminat. Tetapi kebelakangan ini, aku bagai 'diketuk' untuk menyelami what is so called feminism , women empowerment.

Women empowerment tak semestinya feminism, mengikut pemahaman aku yang cetek ini. 

Women empowerment ini adalah aktiviti / gerakan untuk memberikan pendidikan dan pengetahuan dan kesedaran kepada golongan wanita akan pentingnya wanita ini di dalam masyarakat.

Kalau feminism ini, mengikut pemahaman aku, memperjuangkan kesaksamaan gender dengan golongan lelaki.

So bagi aku, aku lebih menyokong women empowerment lagi dari feminism. Bagi aku, memperkasakan wanita lebih penting dari memperjuangkan nak sama dengan lelaki dari setiap segi pekerjaan, sosial status dan sebagainya.

Secara semulajadi pun, wanita adalah berbeza dengan lelaki dari segi fizikal, mental, pemikiran dan perwatakan diri. Dari segi mental, masih boleh berduel dengan lelaki. Tetapi dari segi fizikal, wanita masih lagi secara semulajadi lebih lemah, dan adalah lebih elok lemah lembut pergerakan dari berperwatakan kasar. 

So forget about feminism dan fokus kepada women empowerment.

Women empowerment ialah kita memberikan ilmu dan ruang dan peluang untuk wanita menyerlahkan keterampilan diri tanpa mengorbankan status dan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu. 

Peranan sebagai isteri dan ibu adalah peranan yang amat penting dalam society. Tetapi, kita di Malaysia mempunyai segelintir wanita yang mempunyai potensi yang sangat menarik dan tinggi dalam memberikan sumbangan kepada wanita. Contoh : Doktor Pakar Wanita dari golongan wanita, Peguam bela yang bela hak-hak wanita dalam isu rumahtangga, Guru-guru, Pencetus Pemikiran Berdaya saing. Nampak tak? Sesetengah wanita kita, mereka ada kelulusan, ada kepakaran, ada bakat, tapi sebab kekangan status isteri, ibu, maka mereka menguburkan potensi diri.

Sebab itu women empowerment ini sangat perlu dan bermanfaat untuk membantu golongan wanita ini mempunyai ruang dan peluang untuk memberikan sumbangan tenaga mereka kepada masyarakat.


Jadi apa yang aku dapat dari forum ini? (panjang laa post kali ni)
























Ahad, 2 Februari 2020

Vitamin C - kepentingannya



Apa pentingnya Vitamin C
Korang tau sebenar-benarnya apa pentingnya Vitamin C?

Meh I citer sikit mengikut fakta-fakta yang sah

Antara pentingnya Vitamin C :
1. Untuk sistem pertahanan badan , jadi body takleh kurang vitamin C ye supaya badan boleh melawan penyakit dan jangkitan.

2. Untuk penyembuhan luka- jadi kalau akak-akak abang-abang luka susah dan lambat nak sembuh, ada kemungkinan kekurangan vitamin C

3. Kulit anjal - vitamin C ni, antara nutrien penting untuk membantu mempertahankan kolagen, dan juga antara komponen dalam penghasilan kolagen - anda kekurangannya? Maka faham-faham saja

Banyak lagi fungsi vitamin C, tapi ini adalah antara kepentingan vitamin C yang kita tak boleh pandang ringan.

Ada juga pengumuman yang menyatakan pengambilan vitamin C yang konsisten perlu untuk mengelakkan dan juga supaya seseorang tidak senang dijangkiti wabak coronavirus.

Usaha untuk mempertahankan kesihatan sendiri dan keluarga adalah lebih penting di kala dunia dalam keadaan gempar dengan wabak coronavirus ini.

Berminat mendapatkan vitamin C dari Shaklee, boleh hubungi I dengan wasap ye http://www.wasap.my/60168749195/vita-C




Ditulis oleh:

Lenny Boniface
- Woman Empowerment Lover-
- S.I.D Shaklee-
- Minimalist Lover-
- A mother want to be successful- 


Jumaat, 31 Januari 2020

Wabak Penyakit 2020- " 2019 -nCov "

Gempar dunia dengan penyakit dari coronavirus yang merebak dengan cepatnya. OK, pertama sekali cuba fahami ya. CORONAVIRUS - ini adalah virus, dan virus ini menyebabkan penyakit.

"A coronavirus is a kind of common virus that causes an infection in your nose, sinuses, or upper throat. Most coronaviruses are not dangerous."-WebMD.

Pada asalnya, coronavirus ini adalah normal dan tak merbahaya. Tetapi disebabkan mutasi, telah menghasilkan "novel coronavirus" yang sedang mengancam manusia umumnya.

Demam selsema yang berpunca dari "novel coronavirus" ini mengancam nyawa. Disebut sebagai "2019 -nCov" dan menyebabkan penyakit sistem pernafasan yang boleh membawa kepada kematian.

2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) is a virus (more specifically, a coronavirus) identified as the cause of an outbreak of respiratory illness first detected in Wuhan, China. -https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html

Kepada sesiapa yang  hendak mencari fakta tentang 2019 -nCov  ini, sila Google kepada website-website medical yang bertauliah (contoh : KKM website, CDC website dan lain2) dan bukan merujuk kepada sosial media yang hanya menyediakan gambar dan video yang belum tahu sumbernya.

Image result for novel coronavirus facts

Aku cuma nak share di blog ini langkah-langkah yang boleh - kita rakyat Malaysia amalkan untuk mengelakkan berlaku penyebaran penyakit dari virus 2019 -nCov  ini.

1. Berdoa kepada Allah lindungi kita dan keluarga daripada penularan 2019 -nCov.
2. Elakkan berkunjung (dan membawa anak-anak) ke tempat-tempat yang padat dan sesak dengan manusia seperti shopping mall, tempat perlancongan.
3. Elakkan melancong ke luar negara buat sementara waktu. 
4. Jaga kebersihan diri, dengan membasuh tangan dengan bersih dengan sabun nyahkuman atau sanitiser. 
5. Elakkan menggosok mata, hidung atau mulut dengan tangan yang belum dicuci.
6. Sekiranya bekerja di tempat umum, kaunter atau berurusan dengan orang ramai, amalkan keselamatan dengan memakai topeng muka.
7. Elak dari mendekati atau menyentuh individu yang mempunyai simtom penyakit sistem pernafasan seperti bersin kerap, dan batuk.
8. Pastikan makanan daripada daging atau binatang dimasak dengan sempurna dan betul-betul masak.
9. Sekiranya, anda mendapati anda mempunyai simtom-simtom seperti demam, batuk dan sesak nafas, cepat-cepat dapatkan rawatan segera. Tindakan segera boleh menyelamatkan nyawa sendiri dan juga ahli keluarga.
10. Bagi yang mengamalkan supplemen vitamin atau tidak mengamalkan supplemen vitamin, tingkat sistem imun dengan mengambil vitamin C dan Omega-3. 

Akhir kata, jaga kesihatan diri sendiri dan keluarga. Jangan pentingkan diri sendiri dengan mengabaikan kesihatan diri dan orang sekeliling. Hidup akan lebih bermakna.


Ditulis oleh:

Lenny Boniface
- Woman Empowerment Lover-
- S.I.D Shaklee-
- Minimalist Lover-
- A mother want to be successful- 


Rabu, 29 Januari 2020

Cuti-cuti CNY Ke Padang Besar (Part 1)


Salam membaca. 

Tahu tak apa aktiviti yang memberikan satu suntikan ceria pada jiwa? Iaitu aktiviti berjalan-jalan ke tempat orang ataupun orang sebut bercuti.

Aku ini jenis manusia yang tak suka berlama-lama satu tempat. Tapi kalau dah berkeluarga, kena lah bermastautin tetap di satu tempat kan.

Tapi, aku asal ada peluang aku akan pergi berjalan-jalan ke mana-mana. Ia bagaikan terapi.

Kali ini, sempena cuti CNY yang lepas, aku berpeluang pergi ke Padang Besar, dek atas jemputan kenduri kahwin member suami. 

Kami bertolak dari pagi 25 Januari 2020 (Sabtu) pukul 4 pagi bergerak. Ini kerana hendak mengelakkan dari bertembung dengan keadaan trafik jem. Aku dan anak-anak tidur di belakang kereta. Manakala suami memandu sejak pukul 4 pagi. 

Pada pukul 9 pagi, kami sampai di Pulau Pinang, kata suami, bersarapan di P.Pinang. Kami pun masuk Pulau Pinang bersarapan. Kawasan yang kami pergi ialah Astaka Taman Tun Sardon. Itu pun setelah gagal mencari kedai untuk bersarapan. Aku bukan 'foodie'jadi tak mengambil gambar makanan whatsoever lah. :)

Selesai je aktiviti makan, kami cari port nak habis masa sebelum bertolak ke Padang Besar. Tetapi tak jumpa kawasan yang sesuai. Akhirnya, kami parking di kawasan Tanjung City Marina. Ini kawasan ada feri P. Pinang.

Sang suami hendak beradu tidur,sebab penat memandu, jadi aku pun secara automatik membawa anak-anak keluar berjalan sekitar kawasan Tanjung City Marina.



Yang gambar atas ini adalah tulisan kat arca 'Arca Puncak Gelombang', aku tak ambil gambar penuh sebab keadaan cuaca panas membuatkan aku tak rasa nak amik gambar arca ni penuh.

Beberapa gambar di bawah ini, aku ambil masa berjalan-jalan di sekitar kawasan ni juga. Tapi aku sampai ke kawasan Street Art - Brother and Sister on Swing. Tapi art ini dah tak ada. Yang aku nampak art gambar orang utan je.

Tengah-tengah jalan sebelum sampai ke Street Art - Brother and Sister on Swing, kami terjumpa 'Wonder Food Museum'. Dalam tu adalah tempat model-model makanan yang besar dan nampak real.
Kena beli tiket untuk masuk. Tapi kami lalu saja di ruangan tiket, tak masuk dalam.

Nak letak video dalam ni tak arif lagi. Nanti aku letak video kat 'wonder Food Museum' tu.


























Di sekitar kawasan Tanjung City Marina ini, ada servis sewa basikal untuk ronda-ronda kawasan. Ini saja gambar yang aku tangkap masa tu. Basikal masih lagi dalam canvas simpanan.






Gambar bawah ni diambil di Church Street Pier. Dari kawasan dapat lihat kapal cruise. Cantik, tapi masa ini, kawasan ini banyak tutup sebab cuti umum.
Di kawasan dekat-dekat jeti feri ini, ada kawasan kedai-kedai, kawasan ini banyak tempat menarik. Tapi aku tak sempat nak jelajah banyak, kerana sang suami nak gerak ke Padang Besar dah.



























Ditulis oleh:

Lenny Boniface
-Traveler wannabe
- S.I.D Shaklee-
- A mom-