Jumaat, 17 Mac 2017

Mencari Peluang Menambah Pendapatan?

Assalamualaikum.

Hari ini, hari yang baik. (Buruk bagaimanapun hari kita, katakan "hari ini hari yang baik." - Saya sedang applykan ye)

Hari ini, saya telah bertemu dengan kawan lama dari kolej dulu - Kolej Lagenda Langkawi. Namanya Mala. Nama penuh tak ingat.

Actually, kami berjumpa sebab na bercerita tentang bisnes Shaklee. Tapi kerana dah terlalu lama tek berjumpa, kami hanya bercerita tentang kisah zaman muda mudi dulu. Heheheh. Rindu la zaman tu.

Back to real thing,

Saya nak cerita tentang peluang untuk menambah pendapatan anda, sebagaimana saya bercerita dengan kawan saya (lebih kurang la)



Bisnes Shaklee adalah seperti bisnes lain, kena menjual dan ia adalah bisnes Network Marketing. Ada orang panggil MLM. Apapun, Shaklee tetap adalah satu perniagaan.

Jadi dalam perniagaan mesti ada jual beli dan memandangkan ia adalah Network Marketing bisnes, sebaik-baiknya menaja orang, kalau boleh seberapa banyak yang boleh.

TAWARAN

Saya ingin menawarkan peluang menambahkan pendapatan dengan Shaklee. OK.
Hubungi saya melalui WhatsApp 016 874 9195 , tinggalkan mesej dan saya akan menghubungi anda balik.

Ada benda yang saya nak cik-cik, puan-puan, tuan-tuan dan abam-abam faham pasal bisnes Shaklee dan apa yang saya tawarkan.

Pertama:
Shaklee adalah perniagaan. Jadi wajiblah menjual barang/produk seperti perniagaan biasa.

Kedua:
Shaklee adalah network marketing bisnes. Jadi makin ramai anda taja di bawah organisasi anda semakin akan bertambah maju perniagaan anda.




Ketiga:
Untuk permulaan, saya akan memberikan tunjuk ajar kepada anda yang masuk tajaan saya ini, berkaitan produk dan sistem Shaklee sehingga anda dah boleh 'kayuh' sendiri tanpa saya. Semua tunjuk ajar adalah secara online dan whatsapp. Dan ada kumpulan sokong (support group) khusus untuk belajar bermacam-macam perkara.

Keempat:
Modal membership adalah RM 79.50. Dan setiap tahun renew dengan RM 30 sahaja. Dan sediakan modal tambahan sedikit untuk bisnes dan stok. Maksudnya, layan bisnes ini serius dan ada tabung bisnes yang khusus untuk Shaklee.

Wake up Call:
Bagi anda yang berpendapat Shaklee adalah bisnes mudah untuk kaya raya, anda salah. Kerana, bisnes ini perlukan usaha, kegigihan keberanian dan kesabaran untuk berjaya.

Jika anda rasa anda boleh menyambut tawaran ini, sila hubungi saya ya melalui whatsapp.

Semoga kita akan membentuk organisasi yang berjaya.

Amin





Selasa, 14 Mac 2017

Tips untuk Meningkatkan Sistem Pertahanan Badan

Assalamualaikum.

Malam ini permata hati ku, Iman demam. Susah hati mama. Tambahan dengar pula macam-macam di whatsapp group.

Mama doa kuat-kuat agar Iman cepat sembuh.

Malam ini, saya akan kongsikan beberapa tips untuk meningkatkan sistem pertahanan badan anak-anak kita dengan produk Shaklee.

Ada beberapa produk yang saya nak cadangkan kepada ibu-ibu dan bapa-bapa di luar sana untuk meningkatkan lagi sistem pertahanan anak-anak. Sebab sekarang ini, dengan cuaca yang tidak menentu, pencemaran alam sekitar, dan pelbagai penyakit yang berjangkit, adalah lebih baik kita tingkatkan sistem pertahanan badan anak kita sebagai langkah berjaga-jaga.

Produk Shaklee Yang Disyorkan untuk Anak-anak

1. Meal Shakes - Mengandungi khasiat yang diperlukan oleh kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar. Di dalamnya mengandungi vitamin dan mineral penting, serat, protein dan juga kalsium.
Ia adalah makanan segera yang padat dengan khasiat, memang sangat membantu ibubapa yang sentiasa sibuk dan mengejar masa. Ini adalah pemberian berharga untuk anak-anak.

2. OmegaGuard  - Minyak ikan. Berkualiti tinggi. Apa yang ada pada minyak ikan?  Dalam minyak ikan ada Omega-3. Dalam Omega-3 ada EPA dan DHA. Apa pentingnya minyak ikan ini? Minyak Ikan ini membantu meningkat sistem pertahanan badan kita (dewasa dan kanak-kanak) dan juga mengurangkan masalah sesak nafas atau asma.

3. Vita-Lea for Children - Ini adalah Multivitamin yang khusus untuk anak-anak. Berperisa anggur.  Mengandungi 18 vitamin dan mineral penting untuk kesihatan kanak-kanak. Dalam bentuk pil kunyah. Sedap dikunyah. Memudahkan ibubapa berikan kepada anak-anak.




Ibu bapa boleh pilih produk-produk di atas untuk diberikan kepada anak-anak. Anak-anak sihat, ibubapa bahagia.

Usaha meningkatkan kesihatan anak adalah sesuatu yang berbaloi kita sebagai ibubapa lakukan. Ini tidak bermakna mengambil supplemen anak-anak tidak akan jatuh sakit selamanya. Tak. Maksudnya, jika kita berikan anak-anak supplemen, kebarangkalian untuk anak-anak mendapat sakit adalah rendah. Dan tubuh badan anak-anak kita lebih kuat dan membesar dengan ideal.

Terima kasih kerana membaca entri ini.




Sabtu, 11 Mac 2017

Kebaikan Minyak Ikan untuk Anak-anak

Assalamualaikum.

Anak-anak... Saya pada suatu masa dahulu tak pernah membayangkan kehidupan dengan mempunyai anak-anak.

Berbalik pada topik kita.  Anak-anak dan minyak ikan. Siapa ingat iklan Scott Emulsion? Seingat saya, zaman kanak-kanak saya dah ada iklan Scott Emulsion.

Sejak dulu sudah ada supplemen minyak ikan khas untuk anak-anak, tujuannya untuk kecerdasan otak dan membina sistem imun badan yang kuat.

Apa kebaikan minyak ikan untuk anak-anak kita? Selain untuk kecerdasan otak, dan sistem imun, minyak ikan juga mempunyai beberapa fungsi yang membantu anak kita.




Minyak ikan terbukti membantu anak-anak yang mempunyai sesak nafas atau asma, dengan mengurangkan kebarangkalian mendapat serangan asma. Selain itu, bagi anak-anak yang diserang penyakit batuk, minyak ikan juga membantu mencairkan kahak.

Bercerita tentang minyak ikan, amalan memberikan anak-anak supplemen minyak ikan sangat membantu ibu bapa. Dengan membina ketahanan tubuh anak-anak kita, apabila kita menghantar anak-anak ke taska atau sekolah, kebarangkalian untuk anak-anak kita dijangkiti selsema dan batuk adalah rendah, berbanding yang tidak diberikan supplemen minyak ikan.

Minyak ikan mengandungi Omega-3, yang membantu perkembangan otak anak-anak kita. Dan salah satunya kebaikannya membantu anak kita lebih fokus di dalam kelas.

Sebenarnya, amalan memberikan anak-anak makanan tambahan mempunyai banyak kebaikan. Yang paling utama ialah kesihatan anak-anak kita adalah lebih kuat dari jangkitan penyakit dari persekitaran.

Khamis, 9 Mac 2017

Minimalis - Apa Maksudnya?

Assalamualaikum.

Minimalis, suatu konsep yang saya cuba adaptasikan atau aplikasikan ke dalam hidup saya.

Apa itu minimalis?
Minimalis ini adalah konsep gaya hidup, di mana individu mengamalkan meminimakan 'barangan' dalam kehidupan harian mereka. Ambil contoh baju, baju dalam kuantiti yang minimal tapi cukup untuk kehidupan seharian. Kalau boleh hanya 5 helai baju untuk sepanjang tahun. MINIMAL.

Contoh lain, mengurangkan barangan seperti pinggan mangkuk di dapur. Pada yang Minimalis akan mengurangkan perkakasan dapur sehingga apa yang perlu sahaja dan tidak menambahkan lagi barangan dan perkakasan dapur sehingga lah mana-mana perkakasan rosak sehingga tidak boleh digunakan lagi.

Kenapa saya nak jadi MINIMALIS?
Sebenarnya, saya dah sampai satu tahap di dalam hidup di mana saya rasa "I comsumed too many stuff I don't need." Barangan fizikal yang saya miliki terlampau banyak, sehinggakan saya dah tak kuasa nak mengemas dah. Dan satu-satu jalan penyelesaian ialah 'declutter'.





Buat masa sekarang, saya masih dalam proses pembelajaran bagaimana hendak menjadi minimalis.
Dan satu sahaja yang sekarang saya berjaya lakukan sepanjang target saya nak menjadi minimalis - tidak membeli barang yang tidak perlu dan tidak menambah koleksi barangan peribadi. Cuma langkah seterusnya ialah 'membuang' barangan yang saya tidak perlukan dalam hidup saya. Yang ini mengambil masa sedikit, sebabkan ada kaitan emosi saya dengan barangan-barangan tersebut.

Apa Gunanya Mengamalkan Konsep Minimalis?
Secara peribadi, saya amat mengagumi kehidupan simple, di mana kita tidak terikat dengan barangan. Tetapi, kita menjalani hidup dengan mengamalkan kesederhanaan dan bergembira. Maksud saya, tanpa ada hambatan perasaan yang saya perlu ada barangan seperti apa orang lain ada. Sebab bagi saya, apa yang ada itu cukup memadai.

Salah satu kebaikan mengamalkan minimalis ini, kalau pergi ke blg-blog atau youtube yang membincangkan minimalis ini, sebenarnya kehidupan minimalis ini membantu kita menyimpan duit. Bukan kedekut ya. Ada silver lining antara minimalis dengan bakhil. Hanya orang yang memahami akan nampak perbezaannya.

Dalam mengamalkan gaya hidup minimalis, duit tidak dibazirkan untuk baranagn fizikal, tetapi duit yang dikumpulkan digunakan untuk menambah ilmu atau pengalaman.

Contoh, kita kurangkan pembelian baju-baju dan gajet-gajet, dan duit yang dijimatkan itu disalurkan ke dalam tabung peribadi yang kita labelkan, misalnya tabung melancong, tabung belajar membuat arca, dan lain-lain. Duit yang ada kita menambah nilai jati diri dan bukan menambah barangan fizikal yang hanya semata-mata hiasan luaran.


Selasa, 7 Mac 2017

Apa Pentingnya Minyak Ikan?

Assalamualaikum.

Minyak Ikan, atau 'fish oil'. Dalam masyarakat kita masih kurang lagi pengetahuan tentang kebaikan dan kepentingan minyak ikan ini.

Dalam terma saintifik, minyak ikan juga disebut asid lemak omega-3.



Minyak ikan ini ditemui di dalam lapisan lemak ikan yang berada di lautan dalam yang sejuk. Selain itu, terdapat juga pada kerang, tumbuh-tumbuhan, kekacang (walnut) dan beberapa lagi tumbuhan semulajadi.

Apa pentingnya minyak ikan kepada manusia?

Sebut sahaja minyak ikan, apa yang muncul dalam fikiran anda? Mesti perkataan-perkataan ini keluar kan :

# Kolesterol
# Scot Emulsion
# Jantung
# Otak

Memang betul. Minyak ikan ini penting untuk kesihatan jantung, dan otak. Dan banyak kajian telah membuktikannya. Dan pada zaman makin canggih ini, memang banyak lagi kajian dibuat tentang minyak ikan ini.

Antara kebaikan pengambilan awal dan berterusan minyak ikan ialah :
1. Mengurangkan risiko penyakit darah tinggi
2. Mengurangkan keradangan / kebengkakan
3. Mengurangkan risiko kemurungan
4. Meningkatkan sistem pertahanan badan
5. Mengurangkan penyumbatan arteri
6. Mengurangkan risiko sakit-sakit sendi

Sebenarnya, minyak ikan ini memainkan peranan penting dalam menyeimbang dan mengawalatur fungsi dan sistem badan seperti mana fungsi pelincir dalam mesin.

Amalan mengambil minyak ikan sebagai makanan tambahan membantu anda untuk menjaga kesihatan anda terutama yang berkaitan jantung dan darah tinggi. Kita bukan tidak pernah dengar bagaimana seseorang individu sihat dan muda mengalami masalah kolesterol dan ini mejejaskan kesihatan. Apakata, masukkan minyak ikan atau omega-3 ke dalam diet harian sebagai insuran untuk membantu menjaga jantung kita.







Selasa, 21 Februari 2017

Jom Berniaga

Assalamualaikum.

Mari la kita, mommies berniaga.
Saya mengajak ni.

Kenapa?
Saja.

Sambil2 tu kalau ada untung sikit kita boleh buat amal jariah - sedekah, zakat dan lain2.

Berminat berniaga?
Modal bermula serendah rm 80.

Wasap kepada saya untuk maklumat lanjut.

In Shaa Allah saya akan berikan panduan sedikit sebanyak dalam menjalankan bisnes ini. Doakan ya.



Rabu, 15 Februari 2017

Simplyfy

Assalamualaikum.

Saya ingin me-"simplify" blog saya ini. Maksudnya saya nak kurangkan widget-widget di blog ini.

Dan juga saya nak masukkan elemen minimalis ke dalam blog ini.

Tapi bagaimana? Otak saya berpusing-pusing memikirkan caranya.

Mula-mula kena mula dari perancangan entri blog. Apakah isu-isu yang saya  nak masukkan?

Dalam otak :
 

  1.  Shaklee Bisnes
  2. Minimalis
  3. Tips keibubapaan
  4. Perkongsian Info


Jadi, segmen itu nak buat bagaimana ya?

Saya tanya pembaca pula. Takpe2. Biar saya buat perancangan dahulu, kemudian saya akan update di sini ya.

Oh ya, saya rebrand Blogshop saya. Ini linknya : http://green-eye-shop.blogspot.my/ 
Sudi-sudikanlah singgah ke blogshop saya ya. Moga-moga ada produk untuk anda.