Isnin, 15 Mei 2017

Perasaan hari ini

Assalamualaikum.

Hari ini nak catatkan perasaan saya. Pernah tak saya katakan dulu, bahawa saya tak pernah bayangkan saya akan berkeluarga. 

Entah. Tiada siapa yang boleh meramalkan takdir Allah dan menghalangnya. 

Hari ini saya mempunyai suami dan 2 anak. Siapa pernah sangka kan. Kenapa saya nak catatkan ini? 

Entah sebagai bukti bahawasanya kita takkan agak apa akan jadi masa depan. 

Dulu saya sangat 'lone ranger' ke mana sahaja seorang, janji mak tak halang. Sekarang ke mana sahaja ada 3 orang ikut. Kecuali kalau kerja ataupun saya kena pergi tanpa keluarga.

Entri hari ini tanpa dirancang. Cuma nak catat sebagai rakaman kehidupan saya. 

Pesanan saya, walau apapun situasi hidup kita, sentiasa bersyukur. Sebab itu semuaa kurniaan dari Allah.

Selasa, 9 Mei 2017

Jumaat, 5 Mei 2017

Petua Atasi Hidung Sumbat di Kalangan Bayi dan Kanak-kanak (tanpa ubat)

Assalamualaikum.

Bersiaran lewat malam ni. Baru balik dari meronda-ronda di bandar Putrajaya dan Bangi.

Saja nak buat sharing dan juga sebagai nota sendiri di masa hadapan (or maybe nota untuk anak di masa akan datang bila ada anak sendiri. Mana tau kan).

Kisahnya Aina dan Iman selsema kebelakangan ini. Dan malam-malam kadang-kadang hidung mereka sumbat akibat selsema. Tadi baru teringat dulu suami ada amalkan satu petua ni, guna bawang merah dan bawang putih.

Image result for stuffy nose child


Ada sekali tu, suami hidung sumbat akibat selsema, jadi pak mertua bagi la satu petua dia dapat dari internet, iaitu dengan meletakkan bawang merah dan bawang putih dipotong-potong di dalam bilik masa tidur. Berkesan juga. Suami pun kata hidung clear, hilang sumbatnya.

Jadi malam ini, saya pun minta tolong suami buatkan bawang potong letak di dalam bilik. Semoga membantu si kecil kami tidur lebih lena. Kemudian, masa suami potong-potong bawang tadi, tiba-tiba tanya pasal kunyit hidup. Baru teringat, ada orang bagi petua sapu kunyit hidup di pangkal hidung bayi untuk kurangkan hingus. Berkesan juga untuk anak-anak kami.

Satu lagu petua untuk elak anak hidung sumbat, pakaikan stokin masa tidur.

Semoga membantu ya.

Jumaat, 28 April 2017

Kisah Puting Luka

 Assalamualaikum.
 
Waduh.. waduh waduh... sungguh lama tak meng-update blog kesayangan beta ini.
Alhamdulillah. Hari ini ada kesempatan sedikit untuk meng-update perkembangan terkini beta ni.
 
Salam Jumaat ye. Lupa pula.
 
Kebelakangan ini saya mengalami macam-macam hal sikit. Yang paling ingin nak kongsikan ialah 'kecederaan' pada puting akibat penyusuan badan. Sewaktu anak pertama saya mengalami juga 'kecederaan' puting. Tapi tak teruk.
 
Kali ini agak teruk sehingga saya trauma hendak menyusu badan atau mengepam susu.  Susu badan pun merudum. Erm alahai...
 
Apapun, saya cuba mengubati puting luka ini. Puting saya kelihatan seperti  melecet, berkuping dan juga sedikit luka-luka kecil seperti bintik.
 
Keadaan semakin teruk semasa saya balik kampung 18hb April lepas. Disebabkan kerap menyusu sewaktu di kampung, luka dan lecet makin menjadi-jadi. Saya belum lagi menemui doctor lagi kerana fikir keadaan masih boleh dikawal.
 
Saya ingin kongsikan ikhtiar yang saya lakukan. Pertama sekali saya pergi ke farmasi terdekat untuk mencari nursing cream. Dan saya menemui brand Palmer's. Palmer's Nursing Cream ini agak bagus untuk saya. Tetapi saya ada juga Google review pengguna-pengguna produk ini, ada yang tidak serasi. Biasa la tu.
 
 
Apa yang saya suka pasal produk ini, ialah setiap kali saya sapukan selepas mengepam atau menyusu, saya tak perlu basuh. Selamat untuk bayi. Sebab ia tertera pada packaging produk, jadi saya rasa selesa guna. Tak perlulah setiap kali nak menyusu kena pergi basuh.
 
Kemudian, tak lama kemudian saya masih merasa kesakitan puting, jadi saya pun fikir untuk cari breastshield atau nipple shield untuk menyusu. Mula-mula tanya kat farmasi, mahal, brand Medela. Jadi tak beli.  Kemudian saya pun pergi Lazada untuk cari yang lebih murah sedikit, dan menjumpai brand Autumnz. Saya dan produk Autumns ini agak serasi jadi terus nekad beli. Saya beli sekali dengan Nursing Cream Jenama Buds Nurturing Nursing Cream.
 
Saya beli lagi Nursing Cream kerana risau yang Brand Palmer's itu cepat habis sebab kecil je kan. Tapi Alhamdulillah, kecil kecil pun tahan lama juga, sebab saya sapu sikit je kan. Sebab kawasan puting tu kan kecil je. Saya tak boleh review pasal Buds Nurturing Cream ni, pasal saya hanya sapu sekali je. Palmer's tak habis lagi, jadi tunggu brand Palmer's habis baru boleh apply yang Buds punya krim. 
 
 
 
 Untuk Nipple Shields ini saya baru guna dua kali. Alasannya, babyku Aina Humairah marah bila hisap benda ini. Dia hisap sampai satu masa dia geram dia gigit, menjerit la saya. Tapi tak apa, saya akan cerita sedikit pasal nipple shield. (Kemudian hari saya cerita). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ahad, 9 April 2017

Mendobi di pagi hari

Assalamualaikum.

Bersiaran dari dobi. Heheheh.
Pagi-pagi dah sampai dobi untuk keringkan baju.

Kenapa ye? Sebab hakak nak semua baju kering cepat, supaya tengah hari nanti boleh lipat siap-siap.

Dulu plan nak basuh kain selang sehari, dan jemur. Tapi nampaknya kurang efisien. Hakak jadi lambat nak lipat baju, sebab asyik lupa baju di ampaian.

Jadi dengan kumpul sekali semua, terus ke pengering baju di dobi, hakak tak lupa lagi nak angkat baju di ampaian.

Kehidupan ini kena ada trial and error baru tahu apa sesuai, apa yang efisien. Kan?

Selamat hari minggu, enjoy ya.

Jumaat, 17 Mac 2017

Mencari Peluang Menambah Pendapatan?

Assalamualaikum.

Hari ini, hari yang baik. (Buruk bagaimanapun hari kita, katakan "hari ini hari yang baik." - Saya sedang applykan ye)

Hari ini, saya telah bertemu dengan kawan lama dari kolej dulu - Kolej Lagenda Langkawi. Namanya Mala. Nama penuh tak ingat.

Actually, kami berjumpa sebab na bercerita tentang bisnes Shaklee. Tapi kerana dah terlalu lama tek berjumpa, kami hanya bercerita tentang kisah zaman muda mudi dulu. Heheheh. Rindu la zaman tu.

Back to real thing,

Saya nak cerita tentang peluang untuk menambah pendapatan anda, sebagaimana saya bercerita dengan kawan saya (lebih kurang la)



Bisnes Shaklee adalah seperti bisnes lain, kena menjual dan ia adalah bisnes Network Marketing. Ada orang panggil MLM. Apapun, Shaklee tetap adalah satu perniagaan.

Jadi dalam perniagaan mesti ada jual beli dan memandangkan ia adalah Network Marketing bisnes, sebaik-baiknya menaja orang, kalau boleh seberapa banyak yang boleh.

TAWARAN

Saya ingin menawarkan peluang menambahkan pendapatan dengan Shaklee. OK.
Hubungi saya melalui WhatsApp 016 874 9195 , tinggalkan mesej dan saya akan menghubungi anda balik.

Ada benda yang saya nak cik-cik, puan-puan, tuan-tuan dan abam-abam faham pasal bisnes Shaklee dan apa yang saya tawarkan.

Pertama:
Shaklee adalah perniagaan. Jadi wajiblah menjual barang/produk seperti perniagaan biasa.

Kedua:
Shaklee adalah network marketing bisnes. Jadi makin ramai anda taja di bawah organisasi anda semakin akan bertambah maju perniagaan anda.




Ketiga:
Untuk permulaan, saya akan memberikan tunjuk ajar kepada anda yang masuk tajaan saya ini, berkaitan produk dan sistem Shaklee sehingga anda dah boleh 'kayuh' sendiri tanpa saya. Semua tunjuk ajar adalah secara online dan whatsapp. Dan ada kumpulan sokong (support group) khusus untuk belajar bermacam-macam perkara.

Keempat:
Modal membership adalah RM 79.50. Dan setiap tahun renew dengan RM 30 sahaja. Dan sediakan modal tambahan sedikit untuk bisnes dan stok. Maksudnya, layan bisnes ini serius dan ada tabung bisnes yang khusus untuk Shaklee.

Wake up Call:
Bagi anda yang berpendapat Shaklee adalah bisnes mudah untuk kaya raya, anda salah. Kerana, bisnes ini perlukan usaha, kegigihan keberanian dan kesabaran untuk berjaya.

Jika anda rasa anda boleh menyambut tawaran ini, sila hubungi saya ya melalui whatsapp.

Semoga kita akan membentuk organisasi yang berjaya.

Amin