Isnin, 24 Disember 2018

Bila diuji.

Assalamualaikum.

Sekadar coretan fikiran.

Sebagai manusia jangan berputus asa dari rahmat Allah s.w.t.. Kita sebagai manusia, lumrahnya bila didatangkan ujian pada saat tertentu, pada saat itu kita akan terkejut, tersentak, terkedu atau apa-apa perasaan yang tidak enak kita rasa.

Saya pun demikian. Tapi, ketahuilah, apabila kita diuji, kita ingat, kita fikir, dan kita kembali mengadu, dan merayu pada Allah s.w.t., saat itu Allah datangkan rasa selamat dalam dada kita. Bila rasa selamat, akan hadir rasa tenang. Kerana apabila kita berpaut pada Allah, tiada sesiapa pun atau apa pun di dunia ini boleh mengganggu kita.

😢😢 Kita sedih, kita paut pada Allah. InshaAllah, Allah lindungi kita dengan kasih sayangNya.

Khamis, 11 Oktober 2018

3 Nutrien untuk Kesihatan Berpanjangan

Kekal sihat adalah suatu yang orang pandang nampak tak nampak saja. Untuk kekal sihat, kita insan-insan ini kena aktiviti harian termasuk makanan. Bersenam, jaga emosi dan jaga makanan.

Gaya hidup yang sihat menghasilkan kesihatan yang berkekalan. Selain gaya hidup sihat, kita juga boleh tambahkan supplemen ke dalam pemakanan harian.

Di sini Kak Len syorkan 1 set vitamin yang Kak Len berpendapat, semua insan yang hendak menambahkan nilai ke dalam kesihatan masing-masing. Set ini terdiri daripada Vitamin C, Kalsium dan Omega 3. Nama vitamin ini di botol ialah Sustained Release Vita-C Plus, Ostematrix dan Omegaguard.


Related image


Walaupun Set ini hanya terdiri dari 3 nutrien sahaja, tapi cukup sebagai bekalan untuk menjadikan tubuh lebih kuat untuk melawan penyakit-penyakit yang biasa dihadapi manusia zaman ini.

Nutrien ini bukan pencegah 100%, tetapi dengan mengamalkannya dengan konsisten dan mengikut dos yang ditetapkan, inshaAllah, badan kita dalam penjagaan yang baik.

Set ini sesuai untuk lelaki dan wanita.

Sebenarnya gaya hidup zaman sekarang, memerlukan kita menambahkan penjagaan tambahan untuk kesihatan. Cuba kita lihat sekeliling kita, penuh dengan situasi yang menekankan (stress) dan juga keadaan hectic, membuatkan kita menggunakan tubuh badan dengan lebih keras. Supplemen adalah pilihan untuk mendapatkan nutrien yang badan kita perlukan untuk pemulihan dan juga meningkatkan antibodi badan.

Mari selami apa kepentingan nutrien dalam set ini.

Vitamin C:
- memenuhi keperluan kesihatan umum, iaitu, imun sistem, kulit, pemulihan, dan antioksidan.
- membantu penuaan kulit yang lebih sihat , melambatkan kedutan
- membantu penyerapan makanan yang lebih baik

Kalsium 
-mensasarkan kesihatan tulang.

Omega 3 :
- mensasarkan kesihatan jantung.
- membantu aktiviti otak kerana mengandungi DHA
- meningkatkan sistem imun badan

Masing-masing mempunyai pendapat yang berbeza tentang supplemen. Bagi KakLen, amalan yang konsisten dan ikut sukatan yang ditetapkan, akan membantu tubuh badan lebih tahan dari serangan penyakit.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended o diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Penghantaran produk Shaklee ke seluruh Malaysia.

Nak beli Produk Shaklee?
Nak Jadi Ahli Shaklee?
Nak buat side-income dengan Shaklee?

Whatsapp ke 016-874 9195



Selasa, 25 September 2018

The Nun - Review Kak Len

Assalamualaikum.

Kali ini buat review lagi. (Rasa-rasa, masa akan datang akan buat review movie yang Kak Len tonton untuk kenangan Kak Len sendiri).

Movie yang Kak Len tengok hari tu, The Nun. Kak Len peminat setia cerita-cerita hantu dan seram. Macam mana Kak Len rate movie ini? 4 bintang dari 5.

Image result for the nun malaysia

Meh cerita sikit la. Kisahnya bermula apabila ada satu biara (mereka sebut 'abbey') di Romania telah berlaku kejadian bunuh diri oleh seorang biarawati (nun). Mayat biarawati telah ditemui oleh seorang penghantar makanan. Berita kematian biarawati itu telah sampai ke pengetahuan Paderi besar di Vatican. Maka mereka menghantar Father Burke dan Sister Irene ke Romania untuk menyiasat keadaan di biarawati tersebut. Dalam cerita ini, watak utama adalah Father Burke, Sister Irene dan penghantar makanan yang dia gelarkan diri sendiri Frenchie.

Mereka bertiga telah pergi ke biara untuk menyiasat kejadian bunuh diri biarawati. Jalan cerita agak perlahan. Tapi, setiap babak diselubungi keadaan seram.

Kak Len tak cerita perjalanan movie ini. Cuma nak bagi pendapat dan perasaan sendiri tentang movie ini. Kak Len rasa cerita ini memang seram, sehinggakan tutup-tutup mata la. Kalau nak tengok mesti tengok di pawagam atau TV HD, tahu tak kenapa? Kerana kebanyakkan babak dalam gelap. Jadi nak tengok secara jelas, tengok la di pawagam atau TV besar di rumah.(Perasaan Kak Len saja).

Bagi sedikit pecah rahsia la tentang hantu tu. Hantu tu sebenarnya adalah jin syaitan diseru oleh orang jahat dulu yang pernah mendiami Biara tersebut. Kiranya, di biara itu ada satu 'jalan' untuk jin syaitan itu untuk masuk ke dunia ini.

#reviewmoviekaklen
#kaklenshaklee
#lennyshaklee


KakLen,
Pengedar Sah Shaklee,
Whatsapp : 0168749195 untuk produk  Shaklee & peluang bisnes

Ahad, 16 September 2018

Tiga untuk sepanjang masa

Muda lagi dik?
Berusia ke cik?
Usah gusar. Masih boleh untuk kekalkan kesihatan.
Jaga pemakanan, bersenam.
Plus....
Ambil set ini 👇
KEsihatan bukan mudah begitu sahaja, semua kena usahakan. Jaga makan, bersenam, jaga emosi, jaga spiritual.
Plus, kita tambah sedikit supplemen ke dalam pengambilan harian



Khamis, 13 September 2018

Review Munafik 2

Assalamualaikum.

Baru balik dari panggung, tengok cerita Munafik 2.
Nak bagi review personal ni.

Image result for munafik 2

Best! Best! Best! Tak rugi tengok. KakLen memang peminat cerita hantu. Memang terbaiklah cerita Munafik 2.

Cerita ini berkisah tentang ajaran sesat, dan sihir. Menceritakan bagaimana Ustaz Adam terjebak dalam situasi di mana ajaran sesat berleluasa di suatu kampung dan bagaimana pemimpin ajaran sesat menggunakan sihir.

Dalam cerita ini dua watak yang menonjol, Sakinah dan Ustaz Adam. Walaupun dua-dua tak mempunyai hubungan secara terus menerus, tetapi watak-watak ini yanv paling memberi kesan kepada KakLen.

Paling terbaik, babak hantu, jin memang terbaiklah.
KakLen taknak ulas banyak-banyak. Cuma nak share yang movie ini tak rugi tengok.
Kena tengok sendiri.

KakLen bagi 5  plus plus.



KakLen,
Pengedar Sah Shaklee,
Whatsapp : 0168749195 untuk produk  Shaklee & peluang bisnes





Rabu, 15 Ogos 2018

Apa Itu Vivix?


Barang baik jangan didiamkan. Produk-produk yang mendatangkan kebaikan, patut dikongsikan kebaikannya dengan semua orang.

Vivix Shaklee, sekarang ini tengah promo. Tapi orang ramai tak tahu lagi kelebihan Vivix ini.

Kak Lenn buat intro dulu ya. Vivix ini berbentuk cecair. Minum sahaja. Senang, tak payah telan pil (bagi yang susah nak telan pil).


Apa kelebihan dia? Apa kebaikan dia?
Vivix ini mengandungi bahan dipanggil RESVERATROL. 
Resveratrol ini pula adalah satu sebahagian daripada bahan POLYPHENOLS (polifenol).

Apa pula Polyphenols ni?
Polyphenols ini adalah terdiri daripada lebih 500 kumpulan phytochemicals, yang mana phytochemical ini adalah micronutrien yang terdapat di dalam tumbuh-tumbuhan.

Kalau dalam bahasa mudahnya, Vivix ini adalah khasiat semulajadi yang sangat bagus yang diambil mikronutriennya dari tumbuh-tumbuhan tertentu. 

(* untuk bacaan santai dan lanjut boleh pergi ke website ini : https://www.verywellfit.com/what-are-polyphenols-2507085)

Di Shaklee, Vivix adalah salah satu hot selling produk. Kerana khasiatnya dan ramai telah merasai kebaikannya.

Antara kebaikannya ialah: 
  • Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
  • Membantu mengurangkan risiko mendapatkan kanser
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Mengurangkan komplikasi diabetes / kencing manis
  • Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
  • Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk
  • Menggalakan kesihatan keseluruhan

Dan promosi bulan Ogos di Shaklee adalah :

Beli 2 Vivix - dapat diskuan 5%
&

Beli 6 botol Vivix dapat PERCUMA 1 Vivix


untuk dapatkan Vivix yang SUPER-AWESOME ini, boleh wasap kepada saya dengan menekan link di bawah :








KakLen,
Pengedar Sah Shaklee,
Whatsapp : 0168749195 untuk produk  Shaklee & peluang bisnes

Isnin, 13 Ogos 2018

5 Tips Membantu Ibu-ibu (newbies) yang Menyusu Badan


Bercerita tentang menyusu badan ini, Kak Lenn selalu akan kenang balik masa-masa Kak Lenn menyusu badan dahulu. Pengalaman menyusu Kak Lenn adalah pengalaman pahit-manis. Kerana menyusu badanlah Kak Lenn jumpa Shaklee.

Di sini Kak Lenn ingin kongsikan 5 tips untuk membantu ibu-ibu yang belum ada pengalaman menyusu. Bagaimana hendak memperbanyakkan susu badan atau mengekalkan pengeluaran susu yang stabil.

1. Minum air yang secukupnya 
Ibu-ibu yang menyusu badan, wajib minum air yang cukup setiap hari. Sebab susu badan terdiri daripada 90% air. Minum air kosong sekurang-kurangnya 2 liter setiap hari, agar membantu penghasilan susu yang cukup untuk bayi. 

2. Amalkan urutan payudara.
Urutan payudara boleh dilakukan sendiri oleh ibu-ibu. Andai tak tahu macam mana teknik urutan payudara, boleh cari di Youtube. Kerana Kak Lenn pun mempelajarinya dari Youtube. Urutan payudara ini penting sekiranya ibu-ibu mempunyai masalah aliran susu yang tidak lancar. Dan tidak dinafikan, urutan boleh membantu ibu-ibu mengeluarkan susu dengan lebih efisien. 

3. Amalkan pengambilan protein yang cukup.
Ibu yang menyusu badan memerlukan protein yang lebih dari individu yang tidak menyusu badan. Kak Lenn nak katakan, protein sangat membantu ibu menyusu dalam mengekalkan tenaga harian. Sekiranya ibu mendapati pengeluaran susu ada sedikit berkurang, boleh lah mengambil protein yang lebih sedikit daripada biasa.

4. Amalkan pengambilan Alfalfa
Kajian menunjukkan Alfalfa bersifat seperti galactagogue iaitu sejenis bahan yang boleh membantu merangsang pengeluaran susu badan.

5. Kawal stress
Perasaan dan mood ibu mempengaruhi pengeluaran susu badan. Ibu yang sedih dan murung akan mengurangkan penghasilan susu badan. Jaga emosi, kawal stress. Dapatkan bantuan sekiranya ibu merasa stress yang berlebihan.  Cuba amalkan aktiviti yang boleh menenangkan diri, seperti latihan tarik nafas, bermeditasi, senaman ringan atau hobi. 




Jumaat, 3 Ogos 2018

Berita Baik di Ogos - Promosi Shaklee

Assalamualaikum.

Alhamdulillah masuk ke bulan Ogos 2018. Mari kita doa baik-baik termasuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat.

Kak Lenn nak kongsikan berita baik di bulan Ogos 2018, iaitu promosi Shaklee.













Selasa, 17 Julai 2018

Seminar Kunci Rahsia Penjemput Rezeki

Assalamualaikum.

Lama tak berkarangan di blog kesayangan ini. Hah kini, Kak Lenn dah mula dah visi baru. Kali ini nak share tentang seminar yang Kak Lenn pergi hari tu, Seminar Kunci Rahsia Penjemput Rezeki.

Seminar Kunci Rahsia Penjemput Rezeki ini dikelolakan oleh Master Nana (FB : Nana Macarona).
Beliau adalah Master Shaklee yang muda. Memang Kak Lenn follow sebab beliau seorang business woman yang berjaya. Kak Lenn nak berjaya, jadi kena belajar dengan orang-orang yang berjaya. Salah seorangnya ialah Master Nana ini.

Nak Kak Lenn cerita details ke hari Seminar ini?

Rasa tak perlulah. Kalau tak entry ini makan 8 muka surat ( mukasurat buku tu). Hahahaa

So, Kak Lenn cerita serba sedikit lah intipati Seminar ini. Sebab sesiapa nak ilmu Kunci Rahsia Penjemput Rezeki ini, kena pergi lah seminar. Baru feel, baru ilmu serap ke dalam jiwa dan roh.




Seminar ini memperkenalkan kepada kita, bagaimana dengan melatih otak kita ini, kita boleh mendapat apa yang kita kehendaki dengan izin Allah.

Sebenarnya, minda/otak ini mempunyai kuasa yang sangat luar biasa. Dan kita hanya guna lebih kurang 10% dan 20% sahaja dari potensi otak. Sekiranya kita boleh menguasai 100% kuasa minda ini, betapa hebatnya kekuatan manusia sebenarnya.

Jadi, di dalam seminar ini, Master Nana memperkenalkan beberapa teknik yang mudah untuk kita amalkan seharian untuk melatih potensi minda.

Sebenar minda ini, seperti juga tubuh kita perlukan latihan untuk menonjolkan kuasanya yang sebenar. Antara teknik yang diperkenalkan, seperti Affirmation-Visualisation -Feel, Mind to Muscle dan 2, 3 teknik lain. 

Kak Lenn tak terangkan tentang teknik-teknik tu semua. Sebab teknik-teknik ini kena pergi terus dan langsung ke mentor untuk belajar. Tak boleh belajar melalui pembacaan semata-mata.

Apa yang Kak Lenn rasa semasa dan selepas seminar ini? Semasa seminar ini, Kak Lenn manusia biasa kadang-kadang akan skeptical tentang sesuatu perkara. Tetapi seminar ini betul-betul lain. Semasa seminar ini, ada satu sesi ni, Kak Lenn betul-betul connect dengan perasaan dalaman. Baru Kak Lenn jumpa masalah dalaman Kak Lenn. 

Kadang-kadang, kita tak tahu jiwa kita bermasalah. Mana la ada orang sakit jiwa tahu dia sakit jiwa kan. Melalui terapi sebegini, kita boleh lihat ke dalam diri kita, apa yang menyebabkan kita mensabotaj diri sendiri. **(Disclaimer : Jika masalah jiwa serius tidak boleh ikut saranan Kak Lenn, contoh depression, please jumpa doktor pakar.)

Master Nana banyak menunjukkan jalan bagaimana melihat ke dalam diri. 

Gambar di bawah ini, Master Nana. Flawless kan. Kesan akibat pemakanan konsisten supplemen Shaklee, kita akan dapat juga kulit flawless macam Master Nana.






Rabu, 21 Mac 2018

Macam mana?

Assalamualaikum.

Terasa banyak sangat yang hendak dibuat, sampai rasa baik jangan buat kan.

Saya cemburu dengan orang boleh melakukan banyak perkara. Kerana saya tak boleh.


Tinggalkan atau usahakan?

Rabu, 14 Mac 2018

Monolog dialog untuk kita semua

Assalamualaikum.

Kadang kita tersalah tujuan dan niat bila kata nak buat sesuatu. Seperti saya, saya fikir saya menulis untuk menjual. Tapi itu tidak memberikan apa-apa kepuasan langsung kepada hati saya.

Mulai hari ini, saya betulkan niat saya, saya menulis untuk menyebarkan kebaikan, kerana itu seruan dari Allah s.w.t. Menyeru kepada kebaikan adalah tugas kita sebagai muslim. Sebarkan kebaikan dan ajak kepada kebaikan.

Mari kita semua betulkan niat kerana Allah, dan buat sesuatu kerana nak 'serve' Allah. InshaAllah, apa yang kita buat tu, kita takkan bosan dan akan cuba buat sampai bila-bila. InshaAllah.

Khamis, 1 Mac 2018

Apa ada di 1 Mac 2018

Assalamualaikum.

Hari ini 1 Mac 2018. Ada perkara yang perlu diberi perhatian.

PERTAMA :
Hari ini pendaftaran online untuk anak-anak ke sekolah rendah.

Untuk anak-anak yang lahir pada 02.01.2012 sehingga 01.01.2013 - akan dimasukkan ke sesi 2019

Untuk anak-anak yang lahir pada 02.01.2013 sehingga 01.01.2014 - layak untuk kemasukkan sesi 2020

Jadi ibubapa take note ya.





KEDUA :

Shaklee launching produk baru - produk untuk kulit.

Waa.. sangat menarik dan hebat. Semoga Allah berikan saya masa untuk masukkan info terbaru tentang produk ini.







Ahad, 25 Februari 2018

Kesihatan Adalah Perkara Sepanjang Masa

Assalamualaikum.

Bercerita tentang kesihatan ini, ini adalah isu sepanjang masa, dari dulu sampai sekarang, sehingga masa akan datang. Manusia akan berusaha sepanjang masa untuk meningkatkan kesihatan. Sebab itu kita masih melihat para doktor, para saintis dari dulu sampai sekarang mengkaji pelbagai aspek berkaitan kesihatan - ubat-ubatan, vaksin, punca penyakit, bagaimana hendak mengelakkan penyakit, bagaimana nak tingkatkan kesihatan dan sebagainya, ia berterusan sampai bila-bila.

Di Shaklee, tujuan asal Doktor Shaklee adalah untuk meningkatkan kualiti kesihatan masyarakat dan masih sehingga hari ini. Shaklee mengekalkan misi asalnya, kerana beliau percaya kesihatan adalah sangat penting.

Kita hari ini, kadang-kadang lupa akan pentingnya kesihatan. Sehingga satu saat kita jumpa doktor, doktor diagnos kita dengan penyakit itu penyakit ini, baru kita tersedar. Kesihatan akan menjadi highlight bila kita sakit. Tapi bila kita sihat kita lupa yang sihat itu kena diusahakan.

Badan kita kena dijaga diperhatikan, supaya kita mengurang seminimalnya risiko mendapat penyakit kritikal.

Usahakanlah dari sekarang, bersenam, makan makan berkhasiat dan seimbang, berhenti merokok dan alkohol. Dan berusaha untuk tambaha suplimen dalam amalan harian.

Jumaat, 23 Februari 2018

Mencuba Yoga Untuk Kesihatan

Assalamualaikum.

Semalam, pertama kali saya menyertai kelas yoga. Saya mencuba Yoga Basic kerana saya memang takde pengalaman dalam yoga.


Pengalamannya? Wah... Susah. Ya la, pertama kali, tak biasa la. Tapi bagus untuk badan. Walaupun saya tidak membuat pergerakan yang aktif, tapi keluar peluh juga. Fokus penting di dalam yoga ialah pernafasan.

Nak buat pergerakan yoga dan fokus pernafasan memang tak mudah. Semalam terkial-kial juga saya. Belajar yoga ini tak boleh paksa badan. Ikut kemampuan badan. 

Di mana saya belajar yoga? Di Kinofit Cyberjaya.





Khamis, 22 Februari 2018

Petua Kurangkan Silau Mata

Assalamualaikum.

Mulakan hari ini dengan niat untuk berbuat kebaikan kepada dunia. Maka apa-apa ilmu baik yang saya dapat, saya akan cuba kongsi dengan anda pembaca sekalian.



Hari ini saya nak kongsikan petua mengurang silau mata.

Petua ini dapat dari kakak ipar saya. Kredit kepada dia dunia akhirat.
Petuanya ialah minum satu sudu pati delima bercampur dengan madu setiap hari secara konsisten sehingga silau mata beransur pulih.


+


Isnin, 1 Januari 2018

Selamat Tahun Baru 2018

Assalamualaikum. 
Ini karangan last minit ni. Beberapa minit sebelum mencecah 12 tengah malam 2 Januari 
2018.

Sahaja saya nak ucapkan selamat tahun baru. Dan nak doakan segala kebaikan untuk orang-
Orang yang membaca entri blog ini. Amin.