Rabu, 12 Mac 2014

Perkongsian Pengalaman -BHG 2 .....(Petikan dari E-book 101 Idea Home-Based Bisnes)

Salam,

Alhamdulillah.

Entri lepas, kita berkongsi pengalaman ibu berniaga, kali ini kita baca pula pengalaman lain ibu yang bekerja dari rumah, dan juga petikan ini diambil dari E-book 101 Idea Home-Based BisnesApakah momentum dan strategi yang digunakan untuk kekal bekerja dari rumah.

Walaupun saya kini mengusahakan bisnes yang mempunyai outlet, saya kekal bekerja dari rumah sahaja dan insyaAllah akan kekal begitu. Untuk itu, saya memastikan bisnes ini mempunyai 3 perkara agar tidak bergantung kepada saya untuk berada di lokasi sentiasa:

  •  SOP (standard operation procedure)
  •  Pekerja yang mahir dan integrity tinggi
  •  komunikasi yang jelas dan baik antara semua pihak terlibat
Jangan takut untuk memberikan tanggungjawab dan kuasa kepada pekerja yang sepatutnya. Agar beban kerja anda berkurangan dan lebih banyak dapat dicapai dengan sinergi tenaga ramai orang berbanding hanya kita sahaja. Dengan adanya 3 perkara di atas, insyaAllah bisnes ini tidak bergantung kepada saya untuk beroperasi.Untuk saya pula, saya kini mempunyai masa bekerja yang jelas walaupun fleksibel. 
Saya peruntukkan kerja-kerja ‘berat’ yang memerlukan fokus, strategi dan pemikiran pada masa yang paling optimum untuk saya – selepas tengah malam. Siang hari saya memantau progress bisnes melalui komunikasi dengan staff dan pelanggan menerusi mobile application seperti fanpage, whatsapp, kakao talk etc sambil menguruskan rumah dan anak-anak. Malam, selepas anak tidur adalah masa untuk saya mengemas rumah dan berehat. Selalunya saya akan tidur sebentar dan bangun selepas beberapa jam untuk fokus kepada urusan bisnes pula. Setakat ini, pembahagian masa sebegini tidak membebankan saya dan dapat memberikan momentum harian yang sangat diperlukan. Namun, saya sangat fleksible dan bersedia untuk mengubah rutin ini mengikut keadaan dan permintaan keluarga dan bisnes. Inilah kecantikan bekerja dari rumah.
Perkongsian Puan M
Dalam E-book ini banyak lagi pengalaman-pengalaman ibu-ibu atau suri-suri yang bekerja dari/di rumah yang sangat menarik untuk dibaca. Perkongsian wanita-wanita ini memberikan inspirasi kepada kaum-kaum ibu, atau kaum wanita yang ingin bekerja dari rumah. Dapatkanlah E-book 101 Idea Home-Based Bisnes dari saya. Hubungi saya. Jangan segan-segan jangan malu-malu, hubungi saya melalui cara-cara yang anda selesa, SMS boleh, WhatsApp boleh, e-mail pun boleh :
Untuk pertanyaan, tempahan & pembelian, sila hubungi :
Lenny Boniface 
di
lennbj608@gmail.com
016-8749195 (SMS/WhatsApp)
https://www.facebook.com/lenny.Boniface

Tiada ulasan:

Catat Ulasan