Jumaat, 15 November 2013

Mengimbau blog lalu

Salam.

Hari ini saya membaca balik entri-entri yang pernah saya karangkan di blog saya iaitu blog Dairi Mama Rugged. Blog ini dimulakan semasa saya hamil bulan ke-6 (kalau saya tak silap, berdasarkan entri di blog). Kehamilan suatu pengalaman yang sangat ajaib. Walaupun bermacam-macam kesakitan, 'kerenah badan' dan juga cabaran harian, tetapi itulah masa yang paling bahagia buat kaum wanita. Entri-entri yang saya karang di blog itu pendek-pendek sahaja. Apabila dibaca balik, mengundang memori dan kenangan, dan saya sendiri tersenyum membaca catatan pendek pendek tersebut.

Blog adalah peribadi bila kita jadikan blog peribadi, blog akan jadi sebuah perniagaan jika  kita yang jadikan sebuah blog perniagaan. Sebenarnya, ada sesetengah blog adalah kenangan peribadi. Blog adalah seakan saksi, seakan dairi di dunia maya. Blog ini boleh jadi macam-macam. Kadang-kadang ayat pendek sahaja, namun memikat hati sesiapa sahaja yang membacanya.

Permulaan saya memulakan blog Dairi Mama Rugged adalah sebagai catatan kehamilan saya. Namun, cabaran tempoh kehamilan menyebabkan blog itu hanya saya buka sekali-sekala. Walaupun sekali-sekala dan ayat-ayatnya pendek, tetapi ia tetap menjadi kenangan terindah saya. Tidak ada setitis kerugian pun saya membuat blog tersebut. Entri-entri tersebut adalah suara hati saya yang paling dalam, kerisauan saya yang dizahirkan ke dunia maya supaya mengurangkan tekanan dalaman diri. Apa lagi? Kalau saya nak komen, saya nak katakan bahawa blog Dairi Mama Rugged adalah blog yang menjadi kebanggaan saya sekarang ini.Terima kasih melawat blog ini. Jazakallah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan