Khamis, 2 April 2015

Diabetes : Elakkan amputasi

Bismillah.

Alhamdulillah.
Assalamualaikum.

Elak Potong Kaki

Kawal tahap glukos darah penting untuk minimum komplikasi
(Dipetik dari : Metro Ahad 9 Nov 2014, ditulis oleh : Zaitie Satibi)
Ramai dalam kalangan kita lebih bimbang mengenai penyakit jantung dan barah yang menjadi 2 penyebab utama kematian dan memberikan hanya sedikit perhatian terhadap diabetes.

Sepatutnya tidak begitu kerana diabetes adalah penyakit membawa maut yang meningkat dengan cepat dan menambah risiko kepada penyakit pembunuh utama yang lain.

Kira-kira 360 juta orang kini menghidap diabetes di seluruh dunia, manakala Kajian Kesihatan dan Kemorbidan Kebangsaan Malaysia (NHMS) pada 2011 menunjukkan peningkatan daripada 14.9% pada 2006 kepada 20.8 % pada 2011. Ini bermakna seorang dalam setiap lima orang rakyat Malaysia dewasa kini menghidap diabetes.

Peningkatan jumlah penghidap diabetes selari dengan pertambahan saiz badan mereka yang berkembang secara berterusan dalam tempoh 2 tahun kebelakangan ini.

Diabetes ialah penyakit yang tidak boleh dipulihakan tetapi dengan usaha mencukupi, kita boleh melambat atau menghentikan komplikasi yang dikaitkan dengan kemajuan penyakit itu. Mengawal tahap glukos darah sangat penting untuk meminimumkan komplikasi yang berkait dengan diabetes.

Kawalan gula dalam darah yang tidak baik untuk satu tempoh panjang akan membawa kepada beberapa komplikasi termasuk penyakit jantung, penyakit buah pinggang, retinopati dan neuropati (kerosakan saraf).

Kerosakan saraf Diabetes

Hilang deria rasa, rasa kebas, berdenyut-denyut, sakit rasa terbakar, malah rasa seperti dicucuk-cucuk jatum pada kaki, jari kaki, jari tangan, lengan dan tangan adalah gejala kerosakan saraf.

Kerosakan saraf juga boleh berlaku dengan senyap, maksudnya anda langsung tidak menunjukkan gejala. Keadaan ini sangat berbahaya, terutamanya bagi penghidap diabetes dan pradiabetes. Tahukah anda, sehingga 60-70 % penghidap diabetes juga mengalami beberapa jenis kerosakan saraf?

Jika tindakan segera tidak diambil, keadaan ini akan membawa kepada pemotongan anggota iaitu satu daripada komplikasi neuropati yang paling berpotensi menjadi serius.

Diabetes menjadi penyebab utama pemotongan anggota bawah di seluruh dunia

Doktor meramalkan hampir separuh daripada semua pemotongan anggota disebabkan oleh neuropati dan masalah peredaran yang boleh dielakkan.

Di Malaysia, sejumlah besar pesakit diabetes dimasukkan ke wad ortopedik di hospital kerajaan disebabkan komplikasi dari diabetes. Majoriti daripada mereka perlu tinggal di hospital untuk tempoh lama dan perlu dimasukkan ke wad serta dibedah berulang kali.

Segelintir pula memerlukan pemotongan di sekeliling kaki atau buku lali, manakala segelintir lagi terpaksa menerima pemotongan di bawah atau atas lutut. Risiko mengalami pemotongan kaki ialah 27.7 kali lebih besar untuk yang menghidap diabetes.

Faktor yang membawa kepada pemotongan anggota

Beberapa faktor utama biasanya menyebabkan pengulseran dan seterusnya amputasi. Ini termasuk:

i) Neuropatiperiferal yang mengurangkan deria rasa – mungkin ada sebiji batu kecil di dalam kasut anda dan anda terus berjalan sepanjang hari tanpa anda menyedarinya.

ii) Penyakit vaskular – yang mengurangkan aliran darah ke kaki.

Kedua-dua keadaan ini menyebabkan pesakit mudah mendapat ulser dan lepuhan yang boleh membawa kepada pemotongan.

Penghidap diabetes harus mendapat pendidikan asas mengenai penjagaan kaki dan memeastikan mereka membuat pemeriksaan kaki secara tetap. Risiko mendapat pengulseran boleh dinilai melalui pemeriksaan klinikal asas terhadapa kaki pesakit.

Selain mengamalkan penjagaan kaki dan kebersihan diri yang baik, penghidap diabetes hendaklah mengambil ubat merendahkan gula dalam darah setiap hari seperti dipresripsikan oleh doktor mereka. Jangan sesekali meninggalkan satu dos.

Satu makanan tambahan yang berguna untuk penghidap diabetes dikenali sebagai mecobalamin sebenarnya ditemui oleh sepasukan saintis Jepun. Bentuk aktif vitamin B12 ini membantu regenerasi saraf periferal yang rosak.

Mecobalamin – Vitamin B12 yang aktif

Mecobalamin ialah satu bentuk vitamin B12 yang aktif dari segi neurologi yang penting kepada sistem pusat dan periferal iaitu untuk membantu melindung daripada proses degenerasi sistem saraf dan menggalakkan saraf sihat.

Dengan mecobalamin, hati tidak perlu menukarkan bentuk B12 yang tidak aktif iaitu cyanocobalamin kepada mecobalamin kerana ia menjadi aktif apabila diambil secara oral. Mengambil 500 mikrogram (mcg) mecobalamin 3 kali sehari selama 4 bulan berjaya menghasilkan penurunan kerosakan saraf periferal penghidap diabetes.

Penyelidikan juga membuktikan bentuk vitamin B12 yang aktif ini, mecobalamin, lebih berkesan berbanding vitamin B12 yang biasa (cyanocobalamin) untuk memulihkan semula saraf rosak dalam kalangan penghidap diabetes.

Panduan penjagaan kaki harian untuk penghidap diabetes

1. Periksa kaki dan jari anda setiap hari dan bersihkan dengan sabun yang kasar mungkin merosakkan kulit.

2. Rasa suhu air dengan jari tangan atau siku anda sebelum memasukkan kaku ke dalam air itu kerana penghidap diabetes tidak dapat membezakan sama ada air itu terlampau panas atau sejuk. Kelecuran mungkin boleh berlaku dengan mudah.

3. Perlahan-lahan lap dan keringkan kaki anda, terutama di celah jari kaki. Jangkitan boleh berlaku di tempat lembap.

4. Jika kaki anda terlalu kering, ia mungkin merekah dan menyebabkan jangkitan. Lembutkan kulit yang kering dengan menyapu losyen, jeli petroleum, lanolin atau minyak. Elak menyapu di celah jari kaki jika ada kudis atau jangkitan di situ.

5. Maklumkan kepada doktor anda dengan segera jika wujud kudis, lecur, lebam, luka atau sebarang perubahan lain pada badan anda.


===========TAMAT============

Pesanan dari Lenny Boniface :

Saya sendiri adalah peghidap Diabetes Jenis II. Peringkat saya sekarang hanya mengamalkan pemakanan terkawal - iaitu mengawal pemakanan saya untuk mengelakkan bacaan gula dalam darah saya dalam keadaan di normal dan di bawah daripada takat yang ditetapkan oleh pakar perubatan.

Sebenarnya kebanyakan kita tidak akan tahu kita mempunyai penyakit kencing manis atau tidak, sebaik-baiknya kita dapatkan pemeriksaan menyeluruh termasuk pemeriksaan kencing manis. Mencegah adalah lebih baik daripada merawat. Jaga pemakanan, dan amalkan gaya hidup sihat.

Saya sekarang mengamalkan kawalan pemakanan - kurangkan makanan manis atau tinggi gula atau karbohidrat, dan mengamalkan pengambilan supplemen Shaklee yang membantu saya menstabilkan kandungan gula dalam darah dan membantu menghasilan insulin dan juga membantu sistem tubuh menukarkan makanan kepada tenaga dengan lebih efisien.

Supplemen Shaklee yang saya amalkan sekarang: Vivix, B complex dan Alfalfa. Sekiranya anda berminat mendapat supplemen ini daripada saya. Sila sms/whatsapp ke 016-8749195. Terima kasih.Tiada ulasan:

Catat Ulasan