Sabtu, 11 Mac 2017

Kebaikan Minyak Ikan untuk Anak-anak

Assalamualaikum.

Anak-anak... Saya pada suatu masa dahulu tak pernah membayangkan kehidupan dengan mempunyai anak-anak.

Berbalik pada topik kita.  Anak-anak dan minyak ikan. Siapa ingat iklan Scott Emulsion? Seingat saya, zaman kanak-kanak saya dah ada iklan Scott Emulsion.

Sejak dulu sudah ada supplemen minyak ikan khas untuk anak-anak, tujuannya untuk kecerdasan otak dan membina sistem imun badan yang kuat.

Apa kebaikan minyak ikan untuk anak-anak kita? Selain untuk kecerdasan otak, dan sistem imun, minyak ikan juga mempunyai beberapa fungsi yang membantu anak kita.
Minyak ikan terbukti membantu anak-anak yang mempunyai sesak nafas atau asma, dengan mengurangkan kebarangkalian mendapat serangan asma. Selain itu, bagi anak-anak yang diserang penyakit batuk, minyak ikan juga membantu mencairkan kahak.

Bercerita tentang minyak ikan, amalan memberikan anak-anak supplemen minyak ikan sangat membantu ibu bapa. Dengan membina ketahanan tubuh anak-anak kita, apabila kita menghantar anak-anak ke taska atau sekolah, kebarangkalian untuk anak-anak kita dijangkiti selsema dan batuk adalah rendah, berbanding yang tidak diberikan supplemen minyak ikan.

Minyak ikan mengandungi Omega-3, yang membantu perkembangan otak anak-anak kita. Dan salah satunya kebaikannya membantu anak kita lebih fokus di dalam kelas.

Sebenarnya, amalan memberikan anak-anak makanan tambahan mempunyai banyak kebaikan. Yang paling utama ialah kesihatan anak-anak kita adalah lebih kuat dari jangkitan penyakit dari persekitaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan