Selasa, 7 Mac 2017

Apa Pentingnya Minyak Ikan?

Assalamualaikum.

Minyak Ikan, atau 'fish oil'. Dalam masyarakat kita masih kurang lagi pengetahuan tentang kebaikan dan kepentingan minyak ikan ini.

Dalam terma saintifik, minyak ikan juga disebut asid lemak omega-3.Minyak ikan ini ditemui di dalam lapisan lemak ikan yang berada di lautan dalam yang sejuk. Selain itu, terdapat juga pada kerang, tumbuh-tumbuhan, kekacang (walnut) dan beberapa lagi tumbuhan semulajadi.

Apa pentingnya minyak ikan kepada manusia?

Sebut sahaja minyak ikan, apa yang muncul dalam fikiran anda? Mesti perkataan-perkataan ini keluar kan :

# Kolesterol
# Scot Emulsion
# Jantung
# Otak

Memang betul. Minyak ikan ini penting untuk kesihatan jantung, dan otak. Dan banyak kajian telah membuktikannya. Dan pada zaman makin canggih ini, memang banyak lagi kajian dibuat tentang minyak ikan ini.

Antara kebaikan pengambilan awal dan berterusan minyak ikan ialah :
1. Mengurangkan risiko penyakit darah tinggi
2. Mengurangkan keradangan / kebengkakan
3. Mengurangkan risiko kemurungan
4. Meningkatkan sistem pertahanan badan
5. Mengurangkan penyumbatan arteri
6. Mengurangkan risiko sakit-sakit sendi

Sebenarnya, minyak ikan ini memainkan peranan penting dalam menyeimbang dan mengawalatur fungsi dan sistem badan seperti mana fungsi pelincir dalam mesin.

Amalan mengambil minyak ikan sebagai makanan tambahan membantu anda untuk menjaga kesihatan anda terutama yang berkaitan jantung dan darah tinggi. Kita bukan tidak pernah dengar bagaimana seseorang individu sihat dan muda mengalami masalah kolesterol dan ini mejejaskan kesihatan. Apakata, masukkan minyak ikan atau omega-3 ke dalam diet harian sebagai insuran untuk membantu menjaga jantung kita.Tiada ulasan:

Catat Ulasan