Berniaga Mesti Setia


Assalamualaikum.

Berniaga tidak semudah disangka. Berjaya bukan dalam sehari. Jom baca pesanan dari seorang kawan FB. ML rasa pesanan ini amat berguna untuk kita yang sedang berniaga dan hendak berniaga.


Sumber : FB Abu Nawas

Abu Nawras Che Lah


Hari ini terasa nak share satu topik yg boleh jd tangga kejayaan atau kehancuran



Topik ni pasal Fokus, kebetulan sifu Dr Azizan Osman baru post pasal fokus dalam apa bidang yang kita buat tak kira biz ke, kerjaya ke atau akademik.


Saya tak nak cerita pasal fokus sbb rasa semua faham maksudnya .. selalu tok guru pesan buat satu benda betul2 sampai habis .. bukan separuh jalan lps2 lumpat buat benda lain atau buat mcm2 benda dlm masa yang sama.

Tapi saya nak highlight masalah yang paling kritikal dalam perjalanan bina kejayaa iaitu terpengaruh dgn kejayaan orang lain dalam bidang lain (klu bidang sama takpe bole jd sumber motivasi tp klu bidang lain boleh jd sumber mati - ops kasar plk bahasnya)

Saya nampak banyak yg berlaku dgn kawan2 saya & dulu pun sayaa pernah alamai masalah kritial ini.

Senario simple.. Bila kita dok elok2 buat satu biz & semua jln dgn baik dan kejayaan tgh meningkat ..

TIBA2 baca (kisah2 yg trending & pernah tranding) psl

- Seorang Wanita yang berjaya beli sebuah BMW i8 yg bernilai jutaan ringgit

- Seorang usahawan produk yang berjaya beli 5 bijik kereta mewah

- Pasangan muda yg beli hartanah bernilai jutaa ringgit sbb jual tudung

- Seorang berjaya buat Sales 1juta sehari jual produk A dgn teknik FB ads, Google Ads, Instagram & bla2 ..

- Seorang menajdi jutawan dalam masa bbrapa bulan sbb menjual produk kecantikan atau promot sim kad.

Otak & Hati kita terpengaruh & terus teruja, lupa pesanan tok guru (Buat satu benda sampai habis), tingalkan biz yg sedia ada & lumpat join bidang2 yg berkait dgn kisah2 atas tu ..

Bila dilarang, pandai bagi alasan ala
... biz aku ni slow la, Aku Nak Jadi Mcm Dia.

... margin produk aku tipis la, Aku Nak Jadi Mcm Dia,

... biz aku old skool la, Aku Nak Jadi Mcm Dia ..

... Produk2 aku mahal la takde sapa nak beli sbb ekonomi gawat skrg, Aku Nak Jadi Mcm Dia

TAPI adalahkah kamu akan berjaya kalau TAK FOKUS & Asyik Lumpat sini sana.

Do You Know Kisah Kejayaan Yg atas tadi tu sebab mereka FOKUS dalam bidang masing2 bukan lumpat Si Katak Lumpat

- Yang beli BMW i8 tu fokus buat Unit Trust selama 14 tahun beb .. dimana kamu 14 tahun yg lepas?

- Yang beli 5 bijik kereta mewah fokus jual produk kecantikan sejak di IPTA lagi .. Apa Kamu Buat di IPTA?

- Yang beli hartanah berjuta-juta sebab dia mula jual tudung di pasar malam, di pasar tani, jual sehalai dua sbulan tapi x putus asa. Apa Perasaan Kamu jika jual 2-3 produk sebulan? Terus tukar biz ke?

- Yang Jual Produk Online melalui FB ads & lain2 .. tau ke dia mengadap PC tu siang & malam testing & twisting sampai dia berjaya dpt iklan yg terbaik .. Brp Jam Kamu Mengadap fb ads manager or google adword?

- Yang jd Jutawan Produk ke Sim Kad, adakah dia jual 100 jenis produk atau biz? Dia konsisitant promot & cari org tanpa jemu .. Sangupkah kamu buat mcm dia? ..

Yg bagi alasan pulak...

Kata biz slow tp kamu baru berniaga 2-3 bulan je .. belum 20 tahun..

Kata margin produk tipis, Tapi Bihun Sufi by Tn Ceo Sufi Brand jual berjuta-juta paket seluruh negara .. margin dia brp sen je ...

Kata produk old Skool, tp Sifu Faisal Abdullah jual susu kambing berpuluh ribu sbulan masyuk .. Cikgu Ahmad Fadzli Fauzi jual serunding & ketupat nasi sales kalah supermarket .. kenapa bagi alasan bengong?

Kata produk mahal takde sapa nak beli sebab gawat .. Baju & Jubah Hipster yang harga RM300 - RM500 ramai je org beli sampai tempahan ditutup, Emas yg harga naik mendadak ramai je masih relek & beli. Kawan saya jual accesorries BMW & Alphad sampai x cukup tangan dan terpaksa tolak order2 lain.

WHY Bagi Alasan & Tak Fokus Dgn Biz Kamu?

Tgk org tu tukar kereta sbb niaga nasi lemak terus nak jual nasi lemak, minggu dpn jumpa org pakai maserati sbb dia jual nasi ayam terus tukar menu nasi, esok hari jumpa jiran bwk balik halikopter sbb jual kacang panas & jagung di pasar malam terus tukar ..

Kenapa? Kenapa? Kenapa? Mungkin sebab tu ramai anak bangsaku tak berjaya, tapi pandai alasan ..

Minta maaf kalau tulisan saya ni agak kasar tp itula realiti yang patut kita sedar kawan2.


*******************************************

Ingin mendapatkan produk Shaklee? Ingin menjana pendapatan bersama Shaklee?
WhatsApp/SMS    ke --- 016 874 9195 Lenny

Kedai E-book dan produk-produk ilmiah lain di 


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Maklumat Umum : Waktu Operasi

TERKINI : Sarang Burung Walet Untuk Dijual.

Eh Eh... Orang Kampung saya laa