Rabu, 25 Oktober 2017

Protein dan anda. Tahukah anda fakta-fakta tentang Protein?

Assalamualaikum.

Tahukah anda, tubuh badan kita (manusia) asasnya adalah protein?
Umpamakan protein adalah blok binaan tubuh badan. Kalau kita bina rumah batu, yang membentuk struktur rumah dan dinding adalah batu-bata - Lebih kurang begitulah protein kepada tubuh kita.Sebenarnya kita hari-hari makan protein, tetapi adakah kita tahu protein yang kita ambil itu berkualiti dalam membentuk sel-sel tubuh kita?

Saya hendak kongsikan beberapa fakta yang saya belajar dari Shaklee:

1. Fakta tentang protein dan tumbesaran:
Protein adalah nutrien penting sewaktu di alam kanak-kanak, remaja dan kehamilan. Protein membantu membina sel-sel, menyokong sistem imun dan membantu mengoptimalkan fungsi-fungsi di dalam tubuh,  termasuk menghasilkan rambut yang bersinar, kulit lebih licin dan kuku lebih kuat.

Protein dan komponen-komponennya - asid amino juga berfungsi sebagai hormon, enzim dan sebagai pengangkutan kepada nutrien-nutrien lain.


2. Fakta tentang Protein dan tenaga lebih tahan lama
Minuman tenaga dan kopi cuma membekalkan tenaga sementara. Namun demikain, dengan mengambil protein yang mencukupi boleh membantu mengekalkan tenaga tubuh anda kerana untuk menguraikan protein mengambil masa yang lebih panjang, ini membekalkan tenaga yang lebih tahan lama supaya anda boleh menjalani hari  dengan  penuh semangat dan kecergasan.

Image result for man working energetic

3. Fakta tentang Protein dan Pengurusan Berat Badan
Diet yang memasukkan protein yang tinggi boleh membantu kurangkan berat badan kerana rasa kenyang yang lebih lama. Kajian menunjukkan mencapai berat badan yang sihat (ideal) boleh memanjangkan usia.

4. Fakta tentang Protein dan Kesihatan Jantung
Kajian prospektif selama 20 tahun mendapati golongan yang mengamalkan diet rendah karbohidrat dan lebihkan lemak berasaskan tumbuhan atau protein mempunyai 30% kurang risiko mendapat penyakit jantung. Dengan itu, dengan memasukkan protein berasaskan tumbuhan ke dalam diet harian boleh mengurangkan masalah kardiovaskular serta membantu mengekalkan dan memperbaiki fungsi jantung.

5. Fakta tentang Protein dan Kesihatan Tulang
Protein juga memainkan peranan dalam menjaga kesihatan tulang. Banyak penemuan menyatakan pemakanan yang kaya dengan protein dikaitkan dengan merendahka risiko kerapuhan tulang. Dalam percubaan baru-baru ini, peningkatan pengambilan protein bersama-sama dengan kalsium dan vitamin D dalam diet harian boleh mengurangkan kerapuhan tulang dan meningkatkna kekuatan otot.

6. Fakta tentang Protein dan Kesihatan Otot
Kehilangan jisim otot berlaku selaras dengan penuaan dan ini boleh berlaku tanpa disedari kerana disertai dengan peningkatan lemak badan. Apabila menjelang usia emas dalam umur 60an dan lebih berlaku kehilangan jisim otot yang ketara. Untuk mengurangkan melambatkan isu ini, adalah disarankan mengambil diet kaya protein.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan