Sabtu, 23 September 2017

Kejayaan Kecil Diri ini

Assalamualaikum.

Saya ingin mula balik keinginan saya untuk menulis dan membaca. Kehidupan ini, memang sangat mengganggu keinginan kita.

Saya dulu suka membaca. Tak tau la sebab genetik atau dari kecil suka membaca. Masa bujang dahulu pun masih juga suka membaca. Selepas berkahwin, memang susah hendak meluangkan waktu dengan buku, terutama bila ada anak-anak yang perlukan jagaan dan perhatian.

Tapi, usah jadikan itu alasan. Membaca itu bagi saya secara peribadi adalah sangat 'liberating'. Hari ini saya berjaya membaca buku sebanyak 5 ke 6 mukasurat. Bagaikan satu kejayaan kecil bagi diri ini. Saya harus menambahkan usaha lagi untuk membaca dan kurangkan 'browsing' dalam smartphone seharian. Tapi saya tak nafikan, saya sangat suka menonton filem / movie. Serius saya katakan saya boleh habiskan masa banyak dengan menonton movie dan drama kegemaran.

Saya harus membahagikan masa yang bersesuaian untuk dua-dua hobi saya ini, membaca dan menonton wayang. Ya la, movie duration dia 1 jam ke 2 jam. Membaca buku, paling lama pun boleh 30 minit, sebab nanti anak nak mama dia.

Bangga pula rasa hari ini dapat membaca buku. In shaa Allah akan saya kongsikan intipati buku yang saya baca. Saya tak baca novel. Saya lebih kepada buku motivasi dan bantu diri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan