Jumaat, 31 Januari 2020

Wabak Penyakit 2020- " 2019 -nCov "

Gempar dunia dengan penyakit dari coronavirus yang merebak dengan cepatnya. OK, pertama sekali cuba fahami ya. CORONAVIRUS - ini adalah virus, dan virus ini menyebabkan penyakit.

"A coronavirus is a kind of common virus that causes an infection in your nose, sinuses, or upper throat. Most coronaviruses are not dangerous."-WebMD.

Pada asalnya, coronavirus ini adalah normal dan tak merbahaya. Tetapi disebabkan mutasi, telah menghasilkan "novel coronavirus" yang sedang mengancam manusia umumnya.

Demam selsema yang berpunca dari "novel coronavirus" ini mengancam nyawa. Disebut sebagai "2019 -nCov" dan menyebabkan penyakit sistem pernafasan yang boleh membawa kepada kematian.

2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) is a virus (more specifically, a coronavirus) identified as the cause of an outbreak of respiratory illness first detected in Wuhan, China. -https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html

Kepada sesiapa yang  hendak mencari fakta tentang 2019 -nCov  ini, sila Google kepada website-website medical yang bertauliah (contoh : KKM website, CDC website dan lain2) dan bukan merujuk kepada sosial media yang hanya menyediakan gambar dan video yang belum tahu sumbernya.

Image result for novel coronavirus facts

Aku cuma nak share di blog ini langkah-langkah yang boleh - kita rakyat Malaysia amalkan untuk mengelakkan berlaku penyebaran penyakit dari virus 2019 -nCov  ini.

1. Berdoa kepada Allah lindungi kita dan keluarga daripada penularan 2019 -nCov.
2. Elakkan berkunjung (dan membawa anak-anak) ke tempat-tempat yang padat dan sesak dengan manusia seperti shopping mall, tempat perlancongan.
3. Elakkan melancong ke luar negara buat sementara waktu. 
4. Jaga kebersihan diri, dengan membasuh tangan dengan bersih dengan sabun nyahkuman atau sanitiser. 
5. Elakkan menggosok mata, hidung atau mulut dengan tangan yang belum dicuci.
6. Sekiranya bekerja di tempat umum, kaunter atau berurusan dengan orang ramai, amalkan keselamatan dengan memakai topeng muka.
7. Elak dari mendekati atau menyentuh individu yang mempunyai simtom penyakit sistem pernafasan seperti bersin kerap, dan batuk.
8. Pastikan makanan daripada daging atau binatang dimasak dengan sempurna dan betul-betul masak.
9. Sekiranya, anda mendapati anda mempunyai simtom-simtom seperti demam, batuk dan sesak nafas, cepat-cepat dapatkan rawatan segera. Tindakan segera boleh menyelamatkan nyawa sendiri dan juga ahli keluarga.
10. Bagi yang mengamalkan supplemen vitamin atau tidak mengamalkan supplemen vitamin, tingkat sistem imun dengan mengambil vitamin C dan Omega-3. 

Akhir kata, jaga kesihatan diri sendiri dan keluarga. Jangan pentingkan diri sendiri dengan mengabaikan kesihatan diri dan orang sekeliling. Hidup akan lebih bermakna.


Ditulis oleh:

Lenny Boniface
- Woman Empowerment Lover-
- S.I.D Shaklee-
- Minimalist Lover-
- A mother want to be successful- 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan