Rabu, 23 Oktober 2013

Apabila Terlalu Banyak

Apa akan jadi jika di depan mata kita terlalu banyak pilihan? Ataupun dalam minda kita penuh dengan idea yang bermacam-macam. Sudah tentu kita akan celaru. Itu yang terjadi kepada diri saya kebelakangan ini.

Isu yang bermain di fikiran saya ialah BAGAIMANA HENDAK TAMBAH PENDAPATAN? Setiap hari saya berfikir, dan muncul bermacam-macam idea. Ini menyebabkan saya tidak fokus pada kerja dan juga situasi semasa. Tetapi, setiap kali apabila saya celaru dan berlaku keadaan 'banyak sangat pilihan', saya akan 'berhenti sebentar'. Iaitu, saya akan berhenti berfikir, dan cuba membuat perkara yang memerlukan perhatian dan fokus tinggi. Dan masa tersebut, saya akan tenang sedikit.
Bagaimana pula kalau membeli belah? Apabila kita pergi membeli-belah di sesuatu pasaraya yang penuh dengan bermacam pilihan, apa akan anda buat? Pengalaman saya pula ialah, saya tak akan membeli apa-apa apabila terjadi situasi demikian. Sebab apa? Sebab saya takut saya akan jadi tamak, ataupun membuat pilihan yang salah. Jadi untuk selamat, supaya kita tidak membuat perkara yang akan kita sesalkan, seelok 'berhenti sekejap' dan apabila dah tenang, baru kita buat pilihan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan