Rabu, 23 Ogos 2017

Hendak Maintain Tenaga Yang Stabil?

Assalamualaikum.

Pernah kah anda mengalami kelaparan yang amat sangat pada waktu tertentu? Misalnya sebelum tengah hari, ( waktu-waktu dekat-dekat nak haid atau semasa haid). Saya kebiasaan akan mengalaminya waktu-waktu sebegitu, terutama dekat-dekat tengah hari.

Ataupun anda jenis yang selalu terasa lapar sepanjang masa?

Saya pernah belajar pasal makanan ini. Pasal Glisemik Indeks atau GI.

Saya terangkan sedikit mengenai GI ini. Makanan ini ada ideks glisemik. Mengikut penerangan dari website www.glysemicindex.com -

The Glycemic Index (GI) is a relative ranking of carbohydrate in foods according to how they affect blood glucose levels. Carbohydrates with a low GIvalue (55 or less) are more slowly digested, absorbed and metabolised and cause a lower and slower rise in blood glucose and, therefore insulin levels.

Maksudnya, GI ini adalah penetapan tahap karbohidrat dalam makanan dan bagaimana ia mempengaruhi tahap gula dalam darah.   Karrbohidrat yang mengandungi indeks GI yang rendah ( 55 atau ke bawah ) adalah dihadam, diserap dan termetabolisma dengan kadar lebih perlahan, dan ini menyebabkan peningkatan gula dalam darah dalam kadar yang lebih perlahan dan juga tahap insulin.

Dalam terma orang biasa makanan yang GI dia rendah, badan akan serap secara perlahan dan stabil. Tapi untuk tahap GI yang tinggi ia akan cepat diserap dan cepat dihadam, maka anda akan cepat lapar balik, kerana makanan telah dihadamkan dengan cepat.

Untuk individu yang mempunyai penyakit kencing manis adalah lebih baik mengamalkan makanan dengan GI rendah, supaya hormon insulin dalam badan lebih stabil.

Shaklee ada satu produk yang saya sendiri ambil yang mempunyai GI rendah iaitu - ESP (Energizing Soy Protein).Testimoni saya sendiri, kalau puasa ambil ESP, memang mengekalkan tenaga sepanjang hari. Satu lagi kalau diamalkan, kulit jadi lebih gebu.

Kalau anda orang yang jenis nak tak kena lapar yang melampau pada waktu tertentu dalam satu, saya cadangkan ambil produk ini untuk maintain tenaga dan tahan lapar.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan