Kisah Puting Luka

 Assalamualaikum.
 
Waduh.. waduh waduh... sungguh lama tak meng-update blog kesayangan beta ini.
Alhamdulillah. Hari ini ada kesempatan sedikit untuk meng-update perkembangan terkini beta ni.
 
Salam Jumaat ye. Lupa pula.
 
Kebelakangan ini saya mengalami macam-macam hal sikit. Yang paling ingin nak kongsikan ialah 'kecederaan' pada puting akibat penyusuan badan. Sewaktu anak pertama saya mengalami juga 'kecederaan' puting. Tapi tak teruk.
 
Kali ini agak teruk sehingga saya trauma hendak menyusu badan atau mengepam susu.  Susu badan pun merudum. Erm alahai...
 
Apapun, saya cuba mengubati puting luka ini. Puting saya kelihatan seperti  melecet, berkuping dan juga sedikit luka-luka kecil seperti bintik.
 
Keadaan semakin teruk semasa saya balik kampung 18hb April lepas. Disebabkan kerap menyusu sewaktu di kampung, luka dan lecet makin menjadi-jadi. Saya belum lagi menemui doctor lagi kerana fikir keadaan masih boleh dikawal.
 
Saya ingin kongsikan ikhtiar yang saya lakukan. Pertama sekali saya pergi ke farmasi terdekat untuk mencari nursing cream. Dan saya menemui brand Palmer's. Palmer's Nursing Cream ini agak bagus untuk saya. Tetapi saya ada juga Google review pengguna-pengguna produk ini, ada yang tidak serasi. Biasa la tu.
 
 
Apa yang saya suka pasal produk ini, ialah setiap kali saya sapukan selepas mengepam atau menyusu, saya tak perlu basuh. Selamat untuk bayi. Sebab ia tertera pada packaging produk, jadi saya rasa selesa guna. Tak perlulah setiap kali nak menyusu kena pergi basuh.
 
Kemudian, tak lama kemudian saya masih merasa kesakitan puting, jadi saya pun fikir untuk cari breastshield atau nipple shield untuk menyusu. Mula-mula tanya kat farmasi, mahal, brand Medela. Jadi tak beli.  Kemudian saya pun pergi Lazada untuk cari yang lebih murah sedikit, dan menjumpai brand Autumnz. Saya dan produk Autumns ini agak serasi jadi terus nekad beli. Saya beli sekali dengan Nursing Cream Jenama Buds Nurturing Nursing Cream.
 
Saya beli lagi Nursing Cream kerana risau yang Brand Palmer's itu cepat habis sebab kecil je kan. Tapi Alhamdulillah, kecil kecil pun tahan lama juga, sebab saya sapu sikit je kan. Sebab kawasan puting tu kan kecil je. Saya tak boleh review pasal Buds Nurturing Cream ni, pasal saya hanya sapu sekali je. Palmer's tak habis lagi, jadi tunggu brand Palmer's habis baru boleh apply yang Buds punya krim. 
 
 
 
 Untuk Nipple Shields ini saya baru guna dua kali. Alasannya, babyku Aina Humairah marah bila hisap benda ini. Dia hisap sampai satu masa dia geram dia gigit, menjerit la saya. Tapi tak apa, saya akan cerita sedikit pasal nipple shield. (Kemudian hari saya cerita). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Maklumat Umum : Waktu Operasi

TERKINI : Sarang Burung Walet Untuk Dijual.

Eh Eh... Orang Kampung saya laa